Mısır Başbakanı: Türkiye'yi örnek aldık

Güncelleme Tarihi:

Mısır Başbakanı: Türkiyeyi örnek aldık
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2006 16:37

Mısır Başbakanı Ahmet Nazif, “Biz de 2004'den sonra Türkiye'deki yapılan reformları örnek alarak gerek yerli, gerekse yabancı yatırımcılar için elverişli ortamlar yaratmaya başladık” dedi.

Haberin Devamı

Dünya Ekonomik Forumuna katılmak üzere beraberindeki heyetle birlikte İstanbul'a gelen Mısır Başbakanı Dr. Ahmet Nazif, Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Rachid Mohamed Rachid ve beraberindeki heyet, Esma Sultan Yalısında düzenlenen yemekte, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile bir araya geldi.

TÜRKİYE ÖRNEK

Türkiye ve Mısır arasındaki ilişkilerin son derece iyi olduğunu dile getiren Mısır Başbakanı Dr. Ahmed Nazif de, gerek coğrafi, gerek ekonomik, gerekse siyasal anlamda benzer geçmişe sahip iki ülkenin, ekonomik gelişmişliklerini de aynı hızla sürdürerek dünyada önemli bir yere geldiklerini ifade etti.

Türkiye ekonomisinin gerçekleştirdiği belirgin gelişmenin herkes tarafından kabul edildiğini belirten Nazif, bu gelişmişlikte ülke ihracatçılarının da büyük katkısı bulunduğunu kaydederek, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“İnanıyorum ki Türkiye, kısa süre sonra gelişmiş ülkeler arasındaki yerini alacaktır. Biz de 2004'den sonra Türkiye'deki yapılan reformları örnek alarak gerek yerli, gerekse yabancı yatırımcılar için elverişli ortamlar yaratmaya başladık. Vergileri yarı yarıya indirdik, vergiyi düşürünce vergi gelirlerimiz arttı. Gümrük tarifelerini indirdik, yatırımcılar için her türlü uygun ortamı yaratmaya çalıştık” diye konuştu.

Avrupa, Amerika ve Türkiye ile yaptıkları Serbest Ticaret Anlaşmalarının çok önemli bir adım olduğunun altını çizen Nazif, Türkiye ile imzalanan anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle beraber çok önemli bir ortaklık doğacağını vurgulayarak, ”Mısır ve Türkiye arasındaki ortaklığı Orta Doğu'daki en büyük ortaklık olarak görüyorum. Benzer gelişmeler yaşıyoruz. Mısır ve Türkiye olarak gelişmekte olan çevre piyasalarda gerçek bir ortaklık gerçekleştirebiliriz. Mısır Türkiye'ye bölgemizde ve dünyada her türlü desteği verecektir” diye konuştu.

KOMŞULARLA BİRLİKTE KALKINMA

Türkiye'nin, komşu ülkelerle beraber kalkınma stratejisini topyekün uyguladığını söyleyen Bakan Tüzmen ise son yıllarda hızlı bir büyüme gösteren Mısır'ın Türkiye için en önemli komşu ülkelerden biri olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Mısır ve Türkiye Başbakanlarının çabalarıyla imzalanan Serbest Ticaret Anlaşmasının önemine değinen Tüzmen, “Bu Anlaşma daha fazla ticaret ve yatırım demek. Mısır ve Türkiye ekonomilerinin umut verici bir gelişmesi var. Bulunduğumuz ortak coğrafyada ülkelerimizi hak ettiği yere getireceğiz” dedi.

Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Rachid Mohamed Rachid ise son yıllarda pek çok Türk işadamının Mısır'a yatırım yaptığını ve bu durumdan son derece mutluluk duyduklarını ifade ederek, iki ülkenin de kazançlı olduğunu, Mısır'da Türk işadamlarını desteklemek için her türlü kolaylığı sağlayacaklarını bildirdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Mısır Başbakanı Nazif'in ilk defa Türk ihracatçıları ile bir araya geldiğini belirterek, bu işbirliğinin artarak devam edeceğini ve Türk-Mısır ortak çıkarlarını dünyaya taşıyacaklarını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!