Miras-Yıldırım düellosu

Güncelleme Tarihi:

Miras-Yıldırım düellosu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

TOBB'un dün başlayan 55.'inci Genel Kurulu, başta Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli olmak üzere, bakanlar ve siyasetçilerin önünde Fuat Miras ile Mehmet Yıldırım'ın düellosuna dönüştü.

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 55. Genel Kurulu, Başkan Fuat Miras ile rakibi İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Mehmet Yıldırım'ın kapışmasıyla başladı. Genel Kurulda ilk sözü alan TOBB Başkanı Fuat Miras hükümete, ‘‘Türkiye ekonomisi 1999'da ekonomi dibe vurdu. Biz, elimizi enflasyonla mücadele için taşın altına soktuk. Kamu da bunun gereğini yapmalı’’ mesajını verdi.

Miras ardından TOBB seçim sistemini eleştirerek adaylıktan vazgeçen Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan ile rakibi Yıldırım'a yüklendi. Miras, ‘‘Odalarda yönetim kurulunu kayıtlı yüzbinlerce üye mi seçiyor? Meslek Komiteleri, Meclis'i oluşturuyor. Meclis de yönetim kurulunu belirliyor. Şimdi bu demokratik oluyor da TOBB'daki seçim sistemimi anti demokratik oluyor?’’ sözleriyle delegelerin bir bölümünden alkış aldı.

Daha sonra kürsüye çıkan Mehmet Yıldırım ise Miras'a, ‘‘Sayın Başkan altı yıldır TOBB Başkanısın. Anayasa'yı siyasi parti yasasını değiştireceğim diyorsun. Ama kendi seçim kanununu değiştiremedin. Önce kendi kapımızın önünü süpürelim sonra başkalarının kapılarına el atalım’’ yanıtını verdi.

SİYASİLER DE İZLEDİ

Yıldırım, Konseylerin Meclis gibi çalışarak TOBB'u denetlemesini istediğini belirterek, ‘‘Ben 1 milyon üye gelip TOBB yönetimini seçsin demiyorum. TOBB Başkanı, buraya alnının teriyle gelen bin delege tarafından seçilmeli’’ sözleriyle alkışlandı. Söz düellosu bakanlar ve siyasiler tarafından da ilgiyle izlendi. Tartışma sırasında, Başbakan Yardımcıları Hüsamettin Özkan ve Devlet Bahçeli, Devlet Bakanları Recep Önal, Rüştü Kazım Yücelen, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Maliye Bakanı Sümer Oral, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, FP Genel Başkanı Recai Kutan, DYP Genel Başkan Yardımcısı Ufuk Söylemez salonda bulunuyordu.

BİZE AŞKALE YOLLARI

TOBB Başkanlığı'na aday olan (İTO) Başkanı Mehmet Yıldırım, Maliye Bakanı Sümer Oral'a ‘‘2001'de Türk özel sektöründen alacağınız birşey kalmayacak, korkarım ki yine varlık vergisi, yine bize Aşkale yolları’’ diyerek yüklendi. ‘‘Türk ekonomisini Cottaralli yönetiyor’’ diyen Yıldırım, TOBB Başkanı Miras'ı şu sözlerle eleştirdi:

TOBB bir yandan yanlış program uygulandığını söylerken, diğer yandan programa övgüler yağdırıyor. Maliye Bakanımız, önümüzdeki yıl özel sektörden tahsil edecek vergi bulamayacak.

Siyasilerle şahsi değil kurumsal ilişki kurmalıyız. Şahsi işlerimizi siyasilere o kadar çok götürüyoruz ki onlar devlet işlerine vakit ayıramıyorlar. Ekonomiyi düzeltme görevini biz üstleneceğiz.

Sayın Başkanı hukuk reformu diyor. Sayın Başkan, önce kendi kanununu değiştirsene. Kendi kapımızı süpürmeden başka kapılara el atmayalım.

TOBB, altı yıldır gerileme ve duraklama devri yaşıyor. İnşallah burayı değiştireceğiz. Burası Kanarya Sevenler Derneği değil. Herşeyde devletçilik ön plana çıktı. Eğer ben sandıktan çıkmazsam, Ankara Odalar Birliği hepinize duvar olur.

ANKARA

TOBB BAŞKANI FUAT MİRAS:

Odalarda yönetim kurulunu yüzbinlerce üye seçmez. TOBB'a bütün üleleri mi toplayalım?

TOBB ADAYI MEHMET YILDIRIM:

Altı yıllık başkanlığında Anayasa'yı bile değiştirdin. Kendi yasanı değiştiremedin Fuat Bey.

NOTLAR

Miras, kime dokunduracaktı?

TOBB Başkanı Fuat Miras, 55. Genel Kurul'u açış konuşmasında, 16 sayfalık bir konuşma kitapçığı bastırıp dağıtmıştı. Ancak Miras, kürsüde konuşurken, şu kritik paragrafı atladı: ‘‘Özellikle önümüzdeki günlerde yapacağımız seçimlerde bir siyasi partimiz delegelerimize mektup göndererek, seçimlerimize siyaset sokmak istemiştir. Ancak hemen ifade edeyim ki, geçmişte olduğu gibi, bugün de yarın da bu girişimde bulunanların hevesleri kursaklarında kalacaktır.’’ Kulislerde, Miras'ın bilinmeyen bir nedenle atladığı bu paragrafta ima edilen kişinin DYP İstanbul Milletvekili Celal Adan olduğu konuşuldu. Adan, Genel Kurulu ön sıralarda izledi.

TOBB Genel Kurulu, Türkiye ekonomisinin gelişimi ve TOBB'un konumu ile son bir yıllık siyasi ve ekonomik olayları özetleyen on dakikalık bir multivizyon gösterisiyle başladı. İTO Başkanı Mehmet Yıldırım'ın konuşmasında ‘‘İzlerken ben kendimi başka bir yerde sandım’’ diye alay ettiği film için 2.5 milyon dolar ödendiği öğrenildi.

TOBB eski başkanlarından ve eski bakanlardan Yalım Erez'in genel kuruldaki eksikliği hemen dikkat çekti. Buna karşılık Elazığ Bağımsız Milletvekili Mehmet Ağar, Genel Kurul'un açılışı sırasında yapılan tanıtım takdiminde salondan büyük alkış aldı.

Miras'ın konuşması sırasında Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ne kadar sağlıklı geçtiğini anlatırken, Süleyman Demirel sözcüklerinin telaffuz eder etmez, salonda büyük bir alkış kopması da dikkat çekti.

Genel Kurul'dan bir gün önce cuma akşamı verilen resepsiyona, eşiyle katılan Başbakan Bülent Ecevit, ASO Başkanı Zafer Çağlayan'a, ‘Siz neden aday olmadınız?’’ diye sordu. Çağlayan da ‘‘Efendim yasayı değiştirmediniz ki’’ yanıtını verince Başbakan, ‘‘Öyle mi?’’ demekle yetindi.

Bahçeli: Herkes bilsin enflasyonu yeneceğiz

TOBB Genel Kurulu'na siyasi katılım beklendiği gibi düşük oldu. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Fazilet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan dışında diğer parti liderleri katılmadı. Bahçeli dışında, hükümeti temsilen ayrıca yedi bakan Genel Kurul'da yer aldı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli yaptığı konuşmada Türkiye'nin çeşitli unsurların yanı sıra, hak ve özgürlükleri garanti altına alan, yeni bir anayasal çerçeve oluşturmaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Ekonomide başarılı sonuçlar alındığını ifade eden Bahçeli, ‘‘Türkiye'nin enflasyonu yeneceği dost, düşman herkes tarafından kabul edilmeye başlandı’’ dedi. Bahçeli, enflasyonun düşürülmesinin yanı sıra 7.6 milyar dolarlık özelleştirme hedefine de mutlaka ulaşılacağını söyledi. Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen de, hükümetin enflasyon konusundaki başarısından söz ederken, istikrar ve güven ortamı olduğu sürece yıl sonunda yüzde 25 enflasyon hedefine ulaşmanın hiç de zor olmadığını söyledi.

Kutan: Bürokratik oligarşi var

İKTİDAR partilerinin özellikle enflasyon politikasından başarıyla söz ettiği genel kurulda, muhalefetin eleştirileri de aynı noktada oldu. Bu arada muhalefet partilerinin eleştirilerinden IMF de pay aldı.

Fazilet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan'ın eleştirileri Bahçeli'nin savunduğu enflasyon politikalarına yönelik oldu. Kutan, vatandaşın yüzde 90 alım gücünün ortadan kaldırılması ile enflasyonun düşürüldüğünü, bunun ise en hoyrat ve en kaba enflasyon düşürme tatbikatı olduğunu belirtti. Ayrıca Anayasa'da devletin demokratik, laik ve sosyal devlet olarak tanımlandığını gerçekte ise böyle olmadığını belirten Kutan, şunları söyledi: ‘‘Türkiye'deki mevcut idarenin adı bürokratik oligarşidir. Türkiye'yi bürokratlar yönetiyor.’’

DYP Genel Başkan Yardımcısı Ufuk Söylemez de, Türkiye ile IMF ve Dünya Bankası ilişkilerini de eleştirdi. Söylemez, ‘‘IMF ve Dünya Bankası, Türkiye'ye yıllarca şaşı bakmakla yanlış yapmıştır. IMF ile görüşmeye evet ama IMF'ye teslim olmaya hayır’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!