Miras toprağı bölüyor, tarıma ’ev arazisi’ kadar yer kalıyor

Güncelleme Tarihi:

Miras toprağı bölüyor, tarıma ’ev arazisi’ kadar yer kalıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2007 00:00

Türk tarımının en ciddi sorunlardan birinin arazilerin miras yoluyla bölünmesi olduğunu söyleyen Başbakan Tayyip Erdoğan, bunları Toprak Koruma Kanunu’nda değişikliklerle bütünleştirme çalışması başlattıklarını açıkladı. Erdoğan, "Tarım ev arazisi kadar yere mahkum oluyor" dedi.

TARIM sektörünün gelişmesinin hükümetin öncelikleri arasında yer aldığını söyleyen Başbakan Tayyip Erdoğan, arazilerin miras yoluyla bölünmesini engellemek için çalışma başlattıklarını söyledi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) ile ortaklaşa düzenlediği "Et ve Süt Sektörlerinde Küresel Vizyon" konulu uluslararası konferansın açılışında konuşan Erdoğan, sektörün stratejik önemine dikkat çekti. Aralarında bakanlar, bakan yardımcıları ve müsteşarlarında bulunduğu 22 ülkenin temsilcilerinin de bulunduğu toplantıda Erdoğan, bugüne kadar yapılanların yanı sıra helen süren çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

TARIM YÜZDE 73 BÜYÜDÜ: AB’ye tam üyelik sürecini başarıyla yönetmeye çalıştıklarını ve tarım sektörünün gelişimine de öncelik verdiklerini anlatan Erdoğan, "Türkiye dünyanın en büyük ekonomileri içindeki çıtasını her yıl daha yukarıya yükseltirken, tarım sektörümüz de buna paralel olarak önemli gelişmeler kaydetmektedir" dedi. Hükümeti döneminde tarım sektörünün yüzde 73 gibi büyük bir oranda büyüdüğünü, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan kredi miktarının yüzde bin oranında arttığını söyleyen Erdoğan, tarımda yapısal dönüşüm çalışmalarına önem verdiklerini vurguladı.

EV YAPACAK ARAZİYE MAHKUMSUNUZ: Sektörün sorunlarını çözmek için 11 tane kanunu hayata geçirdiklerini hatırlatan Erdoğan, bu çalışmalara devam edeceklerini dile getirdi. Bu değişimlerin hepsinin önümüzdeki dönemde Türkiye’nin önünü açacak büyük değişiklikler olduğunu belirten Erdoğan, şöyle devam etti: "Türk tarım sektörünün karşı karşıya olduğu en ciddi sorunlardan biri de tarım arazilerinin miras yoluyla bölünüp aşırı derece küçülmesidir. Adeta bir ev yapacak kadar araziye mahkum oluyorsunuz. Şimdi bunları bütünleştirme çalışmalarına başladık. 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda değişiklik yapacağız."

İÇME SUYUYLA SULAMA VAR: Erdoğan, "Türkiye aslında su zengini bir ülke değil. Normalde kişi başı su kullanımı 10 bin metreküp olması gerekirken, şu anda 1700 metreküp. Tüm kaynaklar kullanılırsa, bu 3 bine ulaşacak. Bu yeterli değil" dedi. Şu anda park-bahçe sulamadan araba yıkamaya varıncaya kadar içme suyu kullanıldığını belirten Erdoğan, bu suyu geri dönüşümlü kullanacak teknoloji yok. Ardıç AYTALAR

Eker: Avrupa’dan damızlık hayvan ithalatı açılıyor

TARIM Bakanı Mehdi Eker, Dünya Sağlık Teşkilatı’nın BSE (deli dana) hastalığı açısından ülkeleri yeniden risk gruplarına göre sınıflandırmasıyla, Türkiye’nin damızlık hayvan ithalatındaki engelleri kaldıracağını belirterek, Avrupa’dan damızlık hayvan ithalatının en kısa sürede başlatılacağını duyurdu. SETBİR’le birlikte düzenlenen toplantıdaki konuşmasında Türkiye’de hayvancılık ve tarım sektöründe yaşanan gelişmelere değinen Eker, ABD’de 48 eyaletten ithalat yapılabildiğine dikkat çeken Mehdi Eker, aynı uygulamanın AB ülkeleri içinde en kısa sürede başlatılacağını açıkladı.

Tarımda ’suyu istediğin gibi kullan’ bitecek

HAZİNE, Tarım Bakanlığı ve Ziraat Bakanlığı’nın ortak çalışma başlatacağını aktaran Başbakan Tayyip Erdoğan, bakanlığın ürüne verdiği prim ve doğrudan gelir desteğini bunları muhataplarına ödemeden Ziraat Bankası’nın bunlarla alt yapı çalışmasını başlatacağını söyledi. Bu uygulamanın 1 Mayıs’tan itibaren başlatılacağını kaydeden Erdoğan, "Bu uygulamayla, artık açık kanalet sistemleriyle istediğin kadar, istediğin gibi su kullan dönemi bitiyor. Şimdi yağmurlama ve damlama sistemlerini Ziraat Bankası’nın oluşturacağı bu çalışmayla kuracağız. Su israfını bu sistemlerde ortaya çıkaracağız" diye konuştu. GAP’ta tuzlanma nedeniyle çorak toprakların arttığını da dikkat çeken Başbakan, "Burada verimliliği artırmak için vatandaş ’şu bol’ diyor, ’dekar başına şu kadar para’ diyor ama bu tabi suyun normal bedelinin altında. Bu sefer rahatlıkla suyu oraya boca ediyor ve orası verimli toprak olmaktan çıkıyor" dedi. Erdoğan, "yağmurlama ve damlama çalışmasıyla arazileri verimli hale getirecek sistemi kuracağız" diye konuştu.

SETBİR: Tarım Bakanlığı’nın adındaki ’Köy’ü çıkaralım

TÜRKİYE
Süt, Et ve Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye dışında tarımla ilgili bakanlığının adında "köy" kelimesi geçen başka bir ülke olmadığını, tarım ile gıdanın sosyal politikalardan farklılaştırılması zamanının geldiğini belirterek, bakanlığın adının "Tarım ve Gıda Bakanlığı" olarak değiştirilmesini istedi.
İnsanlar açlıktan ölüyor AB üretim kotası koyuyor

POLONYA
Başbakan Yardımcısı, Tarım Bakanı Andrzej Lepper, Türkiye’nin AB’ye girmesini desteklediklerini, ancak AB’nin birtakım dezavantajlarının da bulunduğunu belirtti. Bunlardan en önemlisinin üretim kotaları olduğuna belirten Lepper, Polonya’nın da geçmişte kota sorunları yaşadığına dikkat çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!