Miras: Rapor kimseyi suçlamıyor

Güncelleme Tarihi:

Miras: Rapor kimseyi suçlamıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2001 00:00



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Fuat Miras, Odalar Birliği'nin yaptırdığı 'Savurganlık Ekonomisi Raporu'nda son 10 yılın irdelenmesinin gerekçesini açıklarken, ''1980'li yıllara gitmektense, yakın tarihleri getirip, burada neler kaybedildiğini göstermek istediklerini'' söyledi.

Miras, ''rakamlarda yanlış tespitler olabilir. Onu da, o dönem iktidar olmuş siyasilerimizin açıklaması lazım'' dedi.

TOBB Başkanı Miras, bazı gazetelere verilen ve ''devlette son 10 yılda 195 milyar dolar tutarında savurganlık yapıldığı'' yönünde tespitler içeren Odalar Birliği'nin 'Savurganlık Ekonomisi Raporu' ile ilgili soruları yanıtladı.

Raporun neden kendisi tarafından bir basın toplantısıyla açıklanmadığı sorusunu yanıtlayan Miras, son günlerde ''ufak bir böbrek rahatsızlığı'' geçirdiğini, Yönetim Kurulu Üyesi ve Kahraman Maraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Balduk'un rapor ile ilgili çalışmalarda hazır bulunması nedeniyle, raporu onun açıklamasını rica ettiğini kaydetti.

''KİMSEYİ SUÇLAMIYORUZ''

Söz konusu raporda, neden son 10 yılın baz alındığına ilişkin bir soru üzerine de Miras, son 10 yıldan geriye gidildiğinde 1980'li yılların baz alınması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: ''1980'i getirmektense, yakın tarihleri getirip, burada neler kaybettiğimizi göstermek istedik. Tabii çok geriye gidersek çok iyi niyetli şeyler de yakalayabiliriz, çok kötü şeylerde yakalayabiliriz. Artık gençliğin de bu işi biraz kavraması lazım. Genç neslin bundan 20 sene geriye gitmekle, hafızalarındaki olaylar ne kadar netleşir bilemem ama 1990 senesi ile 2000 senesi arasındaki o netleşme, o genç neslinde herhalde tespitleri arasında yer alır diye düşündük.

Onun için son 10 seneyi nazarı dikkate aldık. Yoksa bir önyargımız yok. Burada da kimseyi suçlamıyoruz. O 10 yıl içinde önemli ve değerli görevler yapan siyasilerimiz de var. Ama maalesef devletin yeniden yapılanması, hiç bir zaman siyasetçilerimiz tarafından algılanamadı. Yani devlet, menfaat musluklarını yerel yönetimlere devretmediği müddetçe 10 sene sonrada biz tekrar bu konuları konuşuruz. 30 sene sonrada bizim gençlerimiz bu konuları konuşur.''

DEVLETTE YENİDEN YAPILANMA

Miras, bu durumun önüne geçilebilmesi için devlette yenilen yapılanmayı, şeffaflığı sağlayacak düzenlemelerin yapılması gerektiğini, yolsuzluklarla mücadele edilmesi, dokunulmazlıkların kaldırılması, sivil bir anayasa çıkarılması, Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Kanunu'nun değiştirilmesi gerektiğini kaydetti.

''SAYIN DEMİREL İÇİN YAPILMIŞ TESPİTLER DEĞİL''

Odalar Birliği Başkanı Miras, Devlet Bakanı Kemal Derviş'in açıkladığı yeni Ekonomik Program'da ''Türkiye'nin dibe vurmasını son 10 yıldaki borçlanmaya bağlanması'' ile 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in ''Faturayı bize kesmeyin'' şeklinde yaptığı açıklamanın hatırlatılarak, TOBB'un araştırmasının da aynı dönemle örtüştüğüne dikkat çekilmesi üzerine, şunları kaydetti:

''Biz bu çalışmayı, sayın Derviş'in açıklamasından evvel yaptık. Ekonomik Sosyal Konsey'deki konuşmamda da, sayın Derviş'in huzurunda bu tespitleri yaptık. Yani biz bu çalışmayı, program ile ilgili temenniler açıklanmadan 15-20 gün evvel bitirmiştik. Ayrıca raporda yer alanlar, çok saydığım, çok da hürmet ettiğim, zaman zaman da kendisiyle istişarede bulunduğum sayın Demirel için yapılmış tespitler değil. Bu, Türkiye'nin gerçeklerini gündeme taşımak için yapılmış bir tespit. Şimdi Sayın Demirel'in Dışişleri'ndeki müşavirlerle ne alakası var? Dışişleri'nde 3 bin 400 tane müşavir kadrosu olduğu söyleniyor. Onun da devlete yükünün altı çiziliyor. Bununla sayın Demirel'in en ufak bir ilgisi yok. O tayinleri Dışişleri yapıyor. O da bir koalisyon hükümeti ile Türkiye'nin gündeminde oldu.

Koalisyon ortaklarının ortaya koydukları tablolar, tabii Türkiye'nin gerçeklerini yansıtıyor mu yansıtmıyor mu? O tartışmayı ben değil, toplumun bütün katmanları yapıyor. Dolayısıyla o konuda bizim tespitlerimiz doğrudur diye düşünüyorum. Türkiye, şeffaf bir ülke. Mademki şeffaflıktan söz ediyoruz, rakamlar şeffaf bir şekilde açıklanıyor. Ama rakamlarda yanlış tespitler olabilir. Onun da o dönemde iktidar olmuş siyasilerimiz tarafından açıklaması suretiyle, kamuoyunun bilgilendirilmesi lazım.''

''TSK'YI BU TARTIŞMANIN İÇİNE ÇEKMEK İSTEMEDİK''

Miras, raporda Türkiye'nin terörle mücadele ve silahlanma gibi konulara ayırdığı bütçe ile ilgili rakamlara yer verilmediğinin hatırlatılması üzerine de, Türkiye'nin komşuları ile arasında kritik durumlar bulunduğunu, bu konuda yapılan harcamaların da çok net ve açık olmadığını söyledi. Miras, ''Yani rakamları belli olmayan şeyleri buraya koymaya gerek duymadık. Zaten toplum bunu biliyor. Tabii Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bu konuda bütün her şeyi ile beraber, canını feda etme pahasına büyük mücadeleye giriyor. Onları bu tartışmanın içine çekmek istemedik'' dedi.

SİYASİ PARTİLER VE SEÇİM YASASI

Önümüzdeki günlerde bazı konularda önemli çalışmalar yapacaklarını kaydeden Miras, bunun Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasasının değiştirilmesine yönelik olduğunu kaydetti. Bu iki konuyu gündemde tutmaya devam edeceklerini belirten Miras, TOBB başkanı olarak kendisinin siyasetle bir ilişkisi bulunmadığını ve siyasetle uğraşacak bir konumda da bulunmadığını belirterek, şunları kaydetti:

''Bundan sonra, enflasyonla mücadelede olduğu gibi toplumun gündeminde bu iki konuyu canlı tutacağız. Bunu bir nevi toplum ile birlikte paylaşarak, Türkiye'nin önünü açmaktır. Her fırsatta gündeme getireceğiz. Yani burada kimse art niyetle hareket etmiyor.

Türkiye de bu sistemin değişmesini istiyor. Yani halkın kendi iradesini sandığa yansıtması lazım. Bizim arzu ettiğimiz, demokrasinin tam işlemesidir. Bizim kanunumuzu tenkit eden birtakım milletvekilleri çıkıyor. Eğer bir ülkede TOBB yönetimi 6 kademeden elene elene gelip seçiliyorsa, bundan güzel demokrasi olamaz. Demek ki bu kanunu tenkit edenler, bu kanunu çıkartan sayın Özal'ın şu anki meclise taşıdığı milletvekileri, sayın Özal'ın çıkarttığı bu kanuna isyan ediyorlar. Niye ediyorlar, çünkü Odalar Birliği gibi güçlü bir kuruluşun tenkitlerine tahammül edemiyorlar. (aa)

  • Devlet 10 yılda 195 milyar dolar savurdu

  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!