Miras: Felaket ekonomik kalkınmaya dönüşebilir

Güncelleme Tarihi:

Miras: Felaket ekonomik kalkınmaya dönüşebilir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

Marmara bölgesinde yaşanan deprem felaketinin alınacak önlemlerle bir ekonomik kalkınma hamlesine dönüşebileceğini söyleyen TOBB Başkanı Fuat Miras, ekonomi canlanmadan depremin toplumsal etkilerinin giderilemeyeceğini savundu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Fuat Miras, Marmara Bölgesi'nden yaşanan deprem felaketinin, alınacak önlemlerle bir ekonomik kalkınmaya dönüştürülmesi gerektiğini, bunun başarılabileceğini bildirdi.

Fuat Miras, yaptığı yazılı açıklamada, depremin ekonomiye etkileri ve yapılması gerekenleri dile getirdi. Bölge için bir 'deprem fonu' oluşturularak tüm iç ve dış yardımların burada toplanmasını öneren Miras, uluslararası finans piyasalarından uzun vadeli borçlanma olanakları sağlama açısından IMF ile gerçekleştirilecek bir stand by anlaşmasının büyük önem taşıdığına işaret etti. Miras, ABD garantisinde yalnızca deprem amaçlı kullanım koşuluyla gerçekleştirilecek belli büyüklükte bir tahvil ihracının da vadeyi uzun bir döneme yayma ve faiz oranını düşürme olanağı vereceğini belirtti.

Fuat Miras bu olanaklar araştırılırken, bir yandan da deprem bölgesinde gereken yerlerde yeni yerleşim alanları belirlenerek inşaat proje ve planlarının hazırlanması ve daha sonra deprem bölgesi koşullarına göre konut yapımına ivedilikle başlanması gerektiğini ifade etti.

ÖNCE EKONOMİ

Ekonomik yaşam canlılık kazanmadan depremin toplumsal etkilerini azaltmanın mümkün olmadığını belirten Miras, deprem bölgesindeki işletmelerin banka borçları, vergi ve SSK primi ödemeleri ertelenerek bu işletmelerin rahat nefes almasının sağlanmasını istedi.

Miras, deprem bölgesindeki işletmelerin üretime yeniden başlayabilmeleri için bunlara uygun koşullarla işletme sermayesi desteği sağlanması gerektiğini belirtirken, oluşturulacak deprem fonundan ve Hazine kaynaklarından bir pay ayrılarak bir 'deprem bölgesi üretim destek fonu' kurulmasını önerdi.

Deprem bölgesindeki imar ve inşaat faaliyetlerinin, ekonomiye bir ivme kazandıracağına belirten Miras, ortaya çıkacak bu ivmeyi sürekli bir kalkınma hamlesine dönüştürmek gerektiğini ifade etti. Miras, 'Eski alışkanlıklarımızı ve hatalarımızı birkenara bırakarak akılcı bir yaklaşımla bu felaketi hızlı bir ekonomik kalkınmaya dönüştürmeye çalışmalıyız' dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!