Güncelleme Tarihi:
Son durak olarak İstanbul Ataşehir TİM – TEB Girişim Evi’nde tamamlanması planlanan projenin Türkiye genelinde 72 devlet okulundan 500’ün üzerinde öğrenciye ‘3 boyutlu yazıcılar’, ‘Arduino’, ‘Kodlama’ ve ‘Makey Makey’ olmak üzere 4 ana başlıkta içi dolu ve geniş kapsamlı maker eğitimleri verilmesi planlanıyor. Eğitimler proje paydaşları olan Tink (Teknoloji ve İnsan Kolejleri) ve Makers Türkiye eğitmenleri tarafından verilecek.
ÇOCUKLAR CESARETLENDİRİLMELİ
TİM-TEB Girşim Evleri’nde ilköğretim çağındaki çocuklara teknolojiyle ‘kendin yap’ kültürünü buluşturan ‘maker hareketi’ ile tanıştırmak üzere çalışmalara başladıklarını belirten TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, “Bugünün çocuklarının yarının büyük girişimcileri olacağına inanıyor ve onları destekliyoruz” dedi. Boz, projeyle ilgili olarak şu bilgileri verdi: “TEB Minik Maker’ler İş Başında projesiyle Anadolu’daki çocuklarımızın büyük şehirlerde yaşayan çocuklarla fırsat eşitliğine sahip olmasını istedik. Çocukların girişimci ruhları cesaretlendirilmeli. Proje kapsamında İstanbul, İzmir, Denizli, Gaziantep, Trabzon, Mersin, Bursa, Konya ve Edirne olmak üzere 9 farklı ilde açtığımız TİM-TEB Girişim Evi’nde öğrencilerimize ‘3 boyutlu (3D) yazıcılar’, ‘Arduino’, ‘Kodlama’ ve ‘Makey Makey’ eğitimleri vereceğiz. 72 okulda 500’den fazla 3. ve 4. sınıf öğrencisine ulaşmayı hedefliyoruz.”
Minik Maker eğitiminde neler var?
* 3 Boyutlu Yazıcılar: 3 Boyutlu Yazıcılarla beraber tasarım yetkinlikleri fiziksel dünya ile buluşuyor. Üretim teknolojilerinde devrim yaratan 3 boyutlu yazıcılar dijital bir tasarımın hızlı bir şekilde fiziksel dünyada üretilmesini sağlıyor. Böylece inovasyonun en önemli fazı olan prototipleme fazı hem daha ucuzlamış hem de kalıp teknolojisine göre çok daha kolaylaşmış oluyor. Herkes evinde bile istediği ürünü üretebilir hale geliyor.
* Arduino: Elektronik bilmeyenler için tasarlanmış Arduino kartlar ile robotik ve elektronik üretimin prototiplemesi sağlanıyor.
3 boyutlu yazıcıların dış kasa üretimi için prototiplemeyi yaptığı ve hızlandırdığı düşünülürse, dünyada devrim yaratmış açık kaynak Arduino kartları da aynı hızı ve kolaylığı elektronik üretim için sağlıyor. Bu bağlamda Arduino ile örneğin akıllı saatler, yangın alarmları vb. yapabilir.
* Kodlama: Geleceğin yabancı dili olarak görülen kodlama yazılımın temeli. Algoritmik düşünce yazılımcı olsun olmasın bugünün teknoloji dünyasının olmazsa olmazlarından. Bu bağlamda bu atölye çalışmamızda kodlama temellerini basit web tabanlı araçlar üzerinden öğreterek bilgisayarın algoritma yapısı nasıl çalışıyor sorusuna cevap veriyor, kodlamaya temel anlamda giriş yapmış oluyoruz.
* Makey Makey: MIT Media Labs tarafından geliştirilen Makey Makey elektronik üretime girişi deneyimlemek için önemli bir elektronik kart. Bu kart ile herhangi bir iletken nesneyi bilgisayar ile bağlayıp, yapılan kodlama ile bir ürün ortaya çıkarabiliyor. 7-10 yaş grubu için özellikle Arduino giriş öncesi daha uygun olabilen Makey Makey ile katılımcılar dış dünya ile kodlama platformlarını bağlamanın ne kadar kolay olabileceğini görüyorlar.