Güncelleme Tarihi:
EKAV’ın (Eğitim Kültür ve Araştırma Vakfı) ev sahipliğinde ve Alvimedica’nın sponsorluğunda Renee Niklan’ın resimleri “Sanat Küçük Kalplere Dokunuyor” temalı etkinlikte 9-14 Nisan tarihlerinde sergilenecek. Çağdaş resim sanatının önde gelen isimlerinden Renee Niklan’ın sergisinden ve bağışladığı 17 eserinin satışından elde edilen gelir de Herkes İçin Kalp Derneği’ne aktarılacak. Renee Niklan, eşinin kalp ameliyatını yaparak haşatını kurtaran Prof. Kalangos’a gönül borcunu böylece ödeyecek.
YILDA BİN MİNİK KALP
Prof. Kalangos’un 1998 yılında kurduğu İsviçre merkezli Herkes İçin Kalp Derneği, her yıl Arnavutluk, Cezayir, Ekvador, Eritre, Fas, Güney Afrika, Hindistan, Kamerun, Libya, Lübnan, Mısır, Moldovya, Mozambik, Türkiye, Vietnam ve Zambiya gibi 27 ülkede 1000 civarında kalp hastası çocuğu ameliyat ediyor.
HEKİM YETİŞTİRİYOR
Prof. Kalangos, bütün çalışmaları kurduğu dernek ve Kalangos Vakfı üzerinden yürüttüğünü belirterek, “Biz dernekle ulaşabildiğimiz ülkelerdeki kalp hastası çocukları ameliyat ediyoruz. Sürdürülebilir bir proje olması için hekim, hemşire eğitimi yapıyoruz. Kurduğumuz enstitüde doktorlara burs veriyoruz ve bu sayede bugüne kadar 100 hekim yetiştirdik.”
Alaton’dan ‘kalp’ çağrısı
ALVİMEDİCA Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Alaton, Herkes İçin Kalp Derneği’nin üstlendiği çalışmaları ‘kutsal misyon’ olarak tanımlayarak şu çağrıyı yaptı: “Eminim sanatseverler de bu özel organizasyona duyarsız kalmayacak ve koleksiyonlarında bir Niklan eserine yer vererek kalp hastası çocuklara yardım eli uzatacaklardır.”
8 milyon minik kalp ameliyat bekliyor
- Her yıl 500 bin ile 1.5 milyon arası bebek kalp rahatsızlığı ile doğuyor. Yüzde 50’si bir yaşına gelmeden hayatını kaybediyor.
- Dünyada 8 milyon çocuk kalp ameliyatı olmayı bekliyor.
- Ayrıca bir milyon çocuğun romatizmal kalp hastalaığı nedeniyle ameliyat dllası gerekiyor.
Türkiye’de enstitü kuruyor
CENEVRE Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyovasküler Departmanı Direktörü Ord. Prof. Dr. Afksendiyos Kalangos, Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi içerisinde araştırma birimi de kuruyor. Burada hem hekim yetiştireceklerini hem de araştırma çalışmaları yapacaklarını belirten Kalangos, “Türkiye’de özellikle yenidoğan cerrahisi eksik. Hatta yok. Biz buna odaklanacağız. Ayrıca araştırmaları da getirerek Türkiye’nin bölgesel gelişimine katkı sağlayacağız” diye konuştu.