Güncelleme Tarihi:
MİLYONLARCA insanı yakından ilgilendiren torba yasa tasarısı, uzun süren Meclis mesaisi sonunda yasalaştı. Tasarıda, ticari araçlardan, teşviklere, part time çalışanlara kadar toplumun geniş kesimlerini yakından ilgilendiren düzenlemeler yer alıyor. Geçen hafta Hürriyet’in kamuoyuna duyurduğu TRT, Atatürk Kültür Merkezi gibi 100’den fazla özel bütçeli kuruluşun varlıklarına özelleştirme yolu açan düzenlemeden ise vazgeçildi.
Torba tasarının TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerinde iktidar ile muhalefetin temel tartışma konusu olan düzenleme için yapılan pazarlıklar sonunda uzlaşma sağlandı ve özel bütçeli idarelerin sahip oldukları hisse ve varlıkların Özelleştirme Fonu’na devredilmesine olanak sağlayan 35. madde geri çekildi.İşte yeni yasal düzenlemeler;
*Ticari taksiler, dolmuşlar, minibüsler, midibüsler, otobüsler ile kamyonlar, kamyonetler, tırlar, yarı römorklar için Haziran 2019’a ÖTV’siz alım imkanı getirilecek. Düzenlemenin sadece taksilerle ilgili bölümünün maliyetinin 1.6 milyar TL olacağı belirtiliyor.
*Bağ-Kur kapsamında çalışanların primleri 5 puan düşürülecek. Böylece prim oranları yüzde 34.5’tan yüzde 29.5’a inecek. İndirimle 568 TL olan prim tutarı, 485 liraya inecek. Bu kapsamda 2 milyon 683 kişi bulunuyor.
*Yatırıma göre esnek teşvik verilecek. Ayrıca proje bazlı yatırımlara diğer kanunlarla getirilen izin, tahsis, ruhsat, lisans ve tesciller ile diğer kısıtlayıcı hükümler için Bakanlar Kurulu kararıyla istisna getirebilecek veya yasal ve idare süreçlerde düzenleme yapılabilecek.
*Hibrit araçlara yeni vergi dilimi oluşturulacak. Düzenleme hibrit araçların vergi oranlarını ise değiştirmiyor.
*Kısmi çalışanların genel sağlık sigortası yaptırmasına da kolaylık getirilecek. Kısmi çalışan kişilerin eğer annesi, babası, eşi, çocuğu gibi bir yakınından GSS’si varsa, yeniden GSS kapsamına girmesine gerek olmayacak.
*Düzenleme 100 bin kişiyi ilgilendirecek. Bu kapsama 1 milyon 20 bin işyerinin girdiği belirtiliyor, kamu kurumları da maddenin kapsamında bulunuyor.
*Kabul edilen düzenlemeye göre vakıflara televizyon kurma yolu açılırken, vakıf kurucuları da televizyon ve radyo ortağı olabilecek.
*50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıftaki işyerlerinde işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı görevlendirme zorunluluğu 1 yıl ertelendi.
*Yurtdışında çalışan doktorlara, Türkiye’ye dönüş şartıyla zorunlu hizmetten muafiyet hakkı getirilecek. Buna göre, daha önce yurt dışında tabiplik veya tıpta uzmanlık eğitimini tamamlayan tıp doktorları, 6 ay içinde Türkiye’ye dönmek ve en az 3 yıl süreyle Türkiye’de fiilen meslek icrasında bulunmak şartıyla devlet hizmeti yükümlülüğünden muaf tutulacak.