’Milli tank’ı üretmeye hazırız

Güncelleme Tarihi:

’Milli tank’ı üretmeye hazırız
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2007 00:00

İlk başladıklarında yılda 8-10 zırhlı araç yapabildiklerini şimdi ise bu rakamın yılda 500’e çıktığını belirten Otokar Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, 10 yıldır Türkiye’nin gündeminde olan ’milli tank’ı artık hayata geçirebilecek düzeye geldiklerini söyledi.

OTOKAR Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, 10 yıldır Türkiye’nin gündeminde olan milli tank projesinde çok önemli gelişmeler kaydettiklerini belirterek, "Otokar iki kat teknolojik büyüklüğe erişecek. Biz başladığımızda yılda 8-10 zırhlı yapardık, şimdi 500 tane yapabiliyoruz. Tankı yapabiliriz miyiz? Tabii. Biz buralara hazmederek geldik" dedi. Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de bu yıl sekizincisi düzenlenen ve dünyanın en büyük iki sanayi fuarından biri olan IDEX 2007’ye katılan Otokar, 2005 yılında ilk prototipi tamamlanan Zırhlı İç Güvenlik Aracı’nı ve zırhlı aracı Cobra’nın yeni bir modelini sergiledi.

MİLLİ TANK İÇİN HAZIRIZ: Kudret Önen, tank projesinin çok çeşitli evrelerden geçtiğini belirterek, "Tank projesi daha önce teknoloji transferiyle yapılacaktı. Şimdi daha çok milli tank yapabilir miyiz diye bir sorgulama var. Otokar bugün milli tank görevini alabilecek durumdadır" dedi. Devamlı genişlettikleri 2 bin metrekare Ar-Ge merkezleri bulunduğunu dile getiren Önen, "Teknolojisi Türkiye’de geliştirilecek çok ciddi bir proje. Tankın çoğunluğu Türk mühendislerce yapılacak. Sadece yan teknolojileri yurtdışından getirebiliriz. Şu anda dünyada 3’üncü nesil tanklar var. Bu üç ile dördüncü nesil arasında bir tank olacak. 2012’de tankın prototip olarak ortaya çıkması isteniyor" diye konuştu. "Biz tank yapmadık ama hazır olmak demek o teknolojik seviyeyi hazmedebilecek elemanlara sahibiz" diyen Önen, şöyle konuştu: "Dünyanın en büyük firmalarının kullandığı bilgisayar programlarını kullanabilecek 60-70 mühendisimiz var. Tankın topunu başka bir firma üretecek. Şu anda dünyada 3’üncü nesil tanklar üretiliyor. Bu 3’üncü ve 4’üncü nesil arası bir tank olacak. Şu anda bir Ar-Ge projesi şeklinde."

TEKNOLOJİDE BÜYÜYECEĞİZ: Önen, araçlarında Otokar ismiyle yer almalarının önemli olduğunu belirterek, bulundukları noktaya ulaşmalarını şöyle anlattı: "Biz önce arazi araçları ürettik. Arkasından daha büyüğü zırhlı araçları ürettik. Sonra biraz daha büyüğü 6-6.5 tonluk zırhlı araçları ve sonra da 8x8 Yavuz zırhlı araçlarını yaptık. Bundan sonra tırtıllı, paletli bir araca geçtiğinizde teknolojide çok ileri bir noktaya geliyorsunuz. Tank projesi çok ciddi ve 10 yıldır gündemde ve Otokar 10 yıldır ilgileniyor. Çok ciddi teknolojik kazanımı olacak bir proje. Otokar’ı iki misli teknolojik büyüklüğe eriştirecek. Hálá görüşmeler sürüyor. Değerlendirme aşamasında, bekliyoruz."

DÜNYA ÇAPINDA ÜRETİM: Önen, Otokar’ın 90’lı yıllardan beri 1600 civarında zırhlı araç ürettiğini, bu araçların 529 adedinin de geçen yıl yapıldığını vurguladı. Otokar’ın kapasitesiyle dünyada üretim yapan 4-5 firma arasına girerek büyük bir başarı yakaladığını dile getiren Önen, bunun nedenini doğru zamanda doğru araç üretmek olduğunu kaydetti. Önen, şöyle devam etti: "Geçen sene 100 milyon doların üzerinde, 529 zırhlı araç ürettik bunun büyük kısmı ihraç edildi. Ayda 35-40 zırhlı yapıp teslim edecek firma çok az. Bunlar çok ciddi rakamlar. Bu dünya çapında büyük bir rakam. Askeri aracın en önemli özelliği müşterinin isteğine göre yapılması."

Otokar tamamen askeri fabrikaya dönüşmeyecek

OTOKAR Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, askeri işlerin inişli çıkışlı bir hali olduğunu söyledi. Önen, Otokar’ın askeri üretiminin toplam ciroda yüzde 45’e kadar ulaşmasını şöyle değerlendirdi: "Askeri işler sabır işidir. Sabırla takip ederseniz, ödülünü alırsınız. Otokar’ın üstünlüğü ticari araç da imal ettiği için bundan minimum etkilenir. Biz hiçbir zaman devletten işimiz bitti bize iş ver durumunda değiliz. Askeri işlerle uğraşan personelimizi ticari işlerle de bünyemizde tutarız. Otokar tamamen askeri bir fabrika olmayacak. Devamlı ticari tarafımızı tutmak istiyoruz. Bu da askeri taraftaki gücümüzü oluşturuyor."

İç Güvenlik Aracı’nda klimalı nöbet tut, çayını kahveni iç

ABU Dabi’deki fuarda sergiledikleri en önemli aracın İç Güvenlik Zırhlısı olduğunu belirten Kudret Önen, "Bu araca başta Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkeleri olmak üzere büyük ilgi gösteriliyor" dedi. Aracın en önemli özelliklerinden birinin ise motordan ayrı çalışan kliması olduğunu söyleyen Önen, şöyle devam etti: "İnsanlar en sıcak yerde çölde bile içinde oturup bekleyebiliyor. Dinç bir şekilde. Ağır iklim koşullarına uygun. Motor kapalıyken bile çalışıyor. Araca yerleştirdiğimiz çay kahve makinesi ile mini buzdolabı sayesinde olaylar sırasında beklemek kolaylaşıyor. Üstüne toplumsal olayları kaydeden kamera veya su fışkırtabiliyor. Çok dominant biçimde kendini gösteriyor, barikatları yıkabiliyor. Bir iki ülkede teste girdi. Soğuk hava, sıcak hava testleri yapıyoruz. Baz aracımız var, her müşterinin isteğine göre o aracın etrafında oynuyorsunuz. 1997 yılında üretimine başladığımız Cobra’nın amfibi versiyonu şu an Hint Okyanusu’nda yüzüyor. Bu araçları 6-7 yıl önce vermiştik. Piyasada 200’e yakın böyle aracımız var."

Savunma sanayii ihracatı 500 milyon dolara çıktı

MİLLİ
Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türk savunma sanayiinin bugün iftihar edecekleri bir noktaya doğru yaklaştığını bildirerek, "Bu seneki kapasitesi 2 milyar doları, ihracatı da 500 milyon doları bulmuş vaziyette" dedi. Gönül, Abu Dabi Savunma Sanayi Fuarı’nın önemli bir fuar olduğunu belirterek, fuarda 90 ülkeden temsilci bulunduğunu, 45 ülkeden de firmaların katıldığını söyledi. Fuarda 42 Türk firmasının yer aldığını, kapalı alanda 2 bin metrekare, açık alanda da 1000 metrekareye yakın alanın Türk firmalarına ayrıldığını söyledi. Gönül, şöyle devam etti: "Savunma sanayi bugün iftihar edeceğimiz bir noktaya doğru yaklaşmaktadır. Bu seneki kapasitesi 2 milyar doları, ihracatı da 500 milyon doları bulmuş vaziyette."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!