Milli Piyango satışı yine zora girdi

Güncelleme Tarihi:

Milli Piyango satışı yine zora girdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2015 01:13

Doların 2.84 TL’yi aşması Milli Piyango ihalesini ikinci kez zora soktu. Net-Hitay Ortak Girişim Grubu’nun nisan ayında kur artışı nedeniyle 3.2 milyar dolarlık ihaleden çekilmesinin ardından, ihale 2’nci olan ERG-Ahlatcı Grubu’na kalmıştı. Kur artışının sürmesi nedeniyle ek süre talep ettiklerini söyleyen Ahlatcı Kuyumculuk Başkan Yardımcısı Ahmet Emin Ahlatcı, “Hala istiyoruz ancak 2.3 milyar liralık kur farkını ödemek istemiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

DOLAR kurundaki hızlı yükseliş KDV dahil 3.2 milyar dolar ile son dönemlerin en büyük özelleştirmesi olan Milli Piyango’yu ikinci kez vurdu. 15 Temmuz 2014 tarihinde yapılan ihaleyi KDV dahil 3.2 milyar dolara kazanan Net-Hitay Ortak Girişim Grubu, dolar kuru nisan ayında 2.70 TL olunca 2’nci defa süre uzatımı istemiş ancak kur farkı 1.7 milyar TL’yi aşınca ihaleden çekilmişti. Piyango, ihalede ikinci olan ERG-Ahlatcı Grubu’nda kalmıştı. Nisan ayında hazırız açıklaması yapan şirket, dolar kurunun 2.84 TL’ye çıkmasının ardından köşeye sıkıştı. Ahlatcı Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Emin Ahlatcı, “İhalenin yapıldığı 15 Temmuz 2014’te dolar kuru 2.12 TL’ydi. TL karşılığı KDV dahil, 6.8 milyar lira yapıyordu. Oysa bu rakam bugün 9.1 milyar TL’yi aştı. Aradaki fark 2.3 milyar TL’ye çıktı. En azından aradaki kur farkının talep edilmemesini istiyoruz” dedi.

BİZ DE ZAMAN İSTEDİK
Kurdaki artışa dikkat çeken Ahmet Emin Ahlatcı, şu değerlendirmeyi yaptı: “Milli Piyango özelleştirmesinde başından beri çok iddialıydık. Ancak 15 Temmuz’da yapılan ihaleyi Net-Hitay Ortak Girişim Grubu kazanmıştı. Nisan ayında tekrar süre uzatımı istemişlerdi. Maliye Bakanımız da süre uzatımı verilmeyeceğini ve ikinciyle yola devam edileceğini açıkladı. Nisan ayının sonuna doğru bize tebliğ edildi. Biz de hazırlıklara başladık. Ancak bu süre içerisinde beklenemedik siyasi gelişmeler yaşandı. Aradaki kur farkı çok büyüdü. Bunun için zaman istedik. Henüz bize geri dönüş olmadı.”

ÇALIŞMALARA DEVAM
Milli Piyango için hala istekli olduklarını vurgulayan Ahmet Emin Ahlatcı, şöyle devam etti: “Türkiye’deki siyasi gelişmeler dolar üzerinde olumsuz etki yarattı. Önceki gün yapılan görüşmelerden bir koalisyon çıksaydı, dolar 2.65’e gerilerdi. Ancak erken seçim havası ağır basınca dolar bir anda 2.84’ü aştı. Şimdi beklemedeyiz. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Milli Piyango ile ilgili çalışmalarımıza da ara vermeden devam ediyoruz.”

Haberin Devamı


İhale sürecinde neler yaşandı
* 15 Temmuz 2014: Milli Piyango ihalesini Net-Hitay Ortak Girişim Grubu KDV dahil 3.2 milyar dolara kazandı. Dolar kuru 2.1238 TL’ydi.
* 22 Aralık 2014: Net Holding, 26 Şubat 2015 tarihinde lisans sözleşmesini imzalamak üzere, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na davet edildiğini duyurdu. Dolar kuru 2.3212 TL’ye yükseldi.
* 26 Şubat 2015: Net-Hitay Ortak Girişim Grubu lisans sözleşmesini imzalamak için ek süre talep etti. Dolar kuru 2.4831 TL oldu.
* 10 Mart 2015: İhalede Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu’na lisans sözleşmesi imzalamak için verilen süre 15 Nisan’a kadar uzatıldı. Dolar kuru 2.6318 TL oldu.
* 14 Nisan 2015: Net Holding, lisans sözleşmesinin imzalanmayacağını ve ek süre istediğini bildirdi. Dolar kuru 2.6773 TL olmuştu.
* 15 Nisan 2015: Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: “Milli Piyango’da süre uzatımı daha önce yaptık. Dolayısıyla muhtemelen bir süre uzatımı söz konusu olmayacak. İhalede muhtemelen ikinci olanla süreç başlayacak” dedi. Dolar kuru 2.7000 TL’yi buldu.
* 22 Nisan 2015: Milli Piyango ihalesinde 2’nci olan ERG-Ahlatcı Grubu’na tebliğ edildi. Dolar kuru: 2.6920 TL’ye inmişti.
* 14 Ağustos 2015: Ahlatcı, kur farkının yükseldiğini ve ihalenin ilk yapıldığı günkü kurun dikkate alınmasını talep etti. Dolar kuru: 2.84 TL oldu.

Haberin Devamı

15 bin piyango bayisi tedirgin
MİLLİ Piyango özelleştirmesinin ardından 1 yıl geçtiğine dikkat çeken İstanbul Milli Piyango Bayileri Esnaf Odası Başkanı Ahmet Yazıcı, “Türkiye’deki 15 bin bayimiz tedirgin. Belirsizlik yatırımcıları da üzüyor. Artık bu iş bitmeli. Çünkü sektörün bekleyen birçok sorunu var. Bu sorunlar birikiyor. Böyle olunca da şans oyunları pazarı büyümüyor. Sektörde çalışan herkes tedirgin” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!