Millennium’u büyütemedik kriz ortamı bizi satmaya zorladı

Güncelleme Tarihi:

Millennium’u büyütemedik kriz ortamı bizi satmaya zorladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2010 00:00

Hisselerinin yüzde 95’ini Hüsnü Özyeğin’e satarak Türkiye pazarından çıkma operasyonunda rol oynayan Portekizli Millennium Bank’ın yöneticisi Luis Pereira Coutinho, Türkiye pazarından hiç istemedikleri halde yeterince büyük olmadıkları için çıkmak zorundak kaldıklarını söyledi. Coutinho, “Türkiye güçlü pazar ama biz değildik. Kaliteli talep geldi biz de bankayı sattık” dedi.

Haberin Devamı

HİSSELERİNİN yüzde 95’ini Fiba Holding’in patronu Hüsnü Özyeğin’in Hollanda merkezli bankası Credit Europe Bank’a 61.8 milyon Euro’ya satarak Türkiye pazarından çıkan, Portekiz’in en büyüklerinden Millennium Bank’ın Amerika ve Avrupa’daki operasyonlarından sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Luis Pereira Coutinho, “Global krizin oluşturduğu yeni ekonomik şartlar bizi pazar payımızın büyük olmadığı ülkelerden çıkmaya zorluyor. Türkiye’den de bu yüzden çıkmak zorunda kaldık. Bankamız iyi durumda idi, satabildik” dedi.
Büyük olmak gerekiyor
Millennium Bank’ın genel stratejisinin Türkiye gibi hızlı büyüyen pazarlara yatırım yapmak yönünde olduğunu belirten Coutinho, şunları söyledi: “Ancak son zamanlarda global olarak macro ekonomik ortam ile finans ve bankacılık sektöründeki zorluklar bizi stratejimizi değiştirmeye zorladı. Mevcut şartlara bakıldığında bulunduğunuz pazarlarda büyük olmanız gerekiyor. Şu anda sadece 7 ülkedeyiz daha önce 13 ülkede idik. Yeni ekonomik koşullar yüzünden daha az ülkede, operasyonlarımıza daha iyi konsantre
olmamız lazım.”
Türkiye güçlü, biz değildik
Türkiye pazarından çıkmalarının ardından Hürriyet’e değerlendirmelerde bulunan Coutinho, Millennium Bank Türkiye’yi neden sattıklarını şöyla anlattı: “Bugün artık ekonomide değer yaratmak için iki şeye ihtiyacınız var. Biri güçlü bir pazarda yer almak, diğeri o pazarda güçlü bir pozisyonda olmak. Biz güçlü bir pazarda idik ama pozisyonumuz yeterince güçlü değildi. Türkiye’deki operasyonlarımız pazarın toplam büyüklüğü içinde oldukça küçük kalıyordu. Millennium Bank Türkiye iyi bir banka idi, son derece niş bir banka idi ama küçüktü, yeni stratejimiz gereği satmak zorunda idik. Türkiye pazarında belli bir büyüklüğe ulaşmamız zaman alacaktı. Örneğin bizim Polonya’daki bankamızın 500 şubesi bulunuyor. Bu büyüklüğe ulaşmak oldukça zaman alıyor. Dolayısıyla diğer ülkelerdeki bankalarımızın durumuna bakılınca Türkiye’deki bankamızı satmak daha mümkündü.”
Kaliteli talep geldi
Ayrıca Türkiye pazarında banka satın almak üzere bir talep oluşmasının da kararlarında rol oynadığını vurgulayan Coutinho, şöyle konuştu: “Gelen talep önemliydi hem bankacılığı bilen hem de Türkiye pazarını bilen bir talipliye satmayı istedik. Sadece talebe değil
gelen talebin kalitesine de baktık. Fiba Grubu ile son derece profesyonelce yönetilen bir müzakere süreci geçirdik. Bankanın güvenli ellere bırakıldığı konusunda çok rahattık.”
Tek neden fiyat değil
Millenium Bank’a başka taliplilerinde olduğunu hatırlattığımız Coutinho, bankanın satış fiyatı ve diğer taliplilerle ilgili,
“Fiyat konusunda bir yorum yapmam doğru olmaz. Ama Fiba Grubu’nu seçmemizde tek unsurun fiyat olmadığını söyleyebilirim”
diye konuştu.

Haberin Devamı

Yabancı bankaları burada mutlu gördük

Haberin Devamı

SON yıllarda Türkiye pazarına giren uluslararası bankaların Türkiye algısına ilişkin değerlendirme yapan Pereira Coutinho, şöyle konuştu: “Türkiye’nin hızlı büyüyen pazar olduğunu ve potansiyelinin ne kadar büyük olduğunu herkes biliyor. Son zamanlarda gelen ve çokuluslu bankalar da bunun farkındalar. Türkiye pazarından çok mutlular. Kriz sürecinde bir sıkıntı yaşadıklarını sanmıyorum.”

Satarken zorlandık çünkü Türkiye çok büyüyecek

PEREIRA Coutinho, yeni stratejileri gereğince aldıkları Türkiye pazarından çıkış kararını verirken oldukça zorlandıklarını söyledi. Coutinho, şöyle konuştu: “Çünkü Türkiye pazarı oldukça iyi ve çok büyük potansiyeli bulunuyor. Türkiye’nin önümüzdeki dönemde çok fazla büyüyeceğini biliyorduk. Buradaki operasyonlarımızın da öyle. O nedenle karar verirken çok zorlandık. Türkiye’deki deneyimimiz ‘çok olumlu’ geçti.”

Haberin Devamı

BDDK çok iyi yönetti

TÜRKİYE’de global ekonomik krizin en yoğun hissedildiği dönemlerde bankaların daha sağlam olduklarını belirten Pereira Coutinho, kriz sürecinde yasal ortamı düzenleyen kurumların çok iyi çalıştığını söyledi. Coutinho, “Özellikle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK)  kriz sürecindeki yönetiminden çok memnun olduğumuzu ifade etmeliyim. Krizdeki performansının altı çizilmesi gereken iyi bir örnek olduğunu düşünüyorum. Bizim küçük olmamız dışında bir sorun yoktu bana göre” dedi.

Görüşmeler çok hızlı geçti imzalar İstanbul’da atıldı

MILLENIUM Bank’ın Hüsnü Özyeğin’in bankası Credit Bank Europe’ya satışını bizzat yöneten Pereira Coutinho’ya sürece ilişkin sorular da sorduk. Özyeğin’i daha önce tanımadığını söyleyen, ilk temasın kimden geldiği ile görüşmelerin ne kadar sürdüğü yönünde bilgi vermekten kaçınan Coutinho, şu değerlendirmeyi yapmakla yetindi: “Görüşmelerimiz son derece yumuşak ve hızlı gerçekleşti. İşlemleri Avrupa’da Lizbon’dan sonra en sevdiğim şehir olan İstanbul’da bitirdik diyebilirim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!