Güncelleme Tarihi:
Uçak, otomobil motorları, mutfak gereçleri gibi pek çok alanda kullanılan alüminyum üzerine çalışmalar yapan metalurji mühendisi Cengiz Altınsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alüminyumun, metal yüzeyi kaplama yöntemleri ile mikroba karşı güçlendirilebildiğini ancak bu yöntemin yüzeysel bir işlem olduğundan belirli bir süre sonra söz konusu özelliğin kaybedildiğini söyledi.
Bu yüzden alüminyumun antibakteriyel özelliğini çok uzun süre sürdürebilecek yöntemler üzerine 5 yıl çalıştığını anlatan Altınsoy, mikrop barındırmayan alüminyumu kendi geliştirdiği "flakslama" yöntemiyle elde ettiğini, buluşun tamamen malzeme ve döküm bilgisine dayandığını kaydetti.
Çalışması için iki üniversiteden destek aldığını, Yeditepe Üniversitesinden de ürünün mikrop tutmadığını belgeleyen rapor verildiğini dile getiren Altınsoy, ürünün, gümüşün alüminyumda ekonomik olarak kullanılabilmesine imkan verdiği için kullanıcı açısından maliyetleri düşürdüğünü ifade etti. Altınsoy, şu ifadeleri kullandı:
"Ürettiğimiz flaks türevleri, gümüş iyonlarını sisteme vererek gümüşün homojen olarak yapıya girmesi ve sıvı alüminyum içinde askıda kalmasını sağlamıştır. Gümüşün pahalı bir metal olmasına rağmen alüminyum, üreticileri açısından maliyet oluşturmamaktadır.
Bir başka deyişle gümüşü maliyetler açısından kullanılabilir hale getirdik. Bu çalışma sayesinde tencereler, tavalar, kaşıklar, çatallar, yemek kapları, çorba paketleri, i?laç paketleri, pencereler, kapı kolları, kısacası alüminyumun kullanıldığı her şey mikrop barındırmayan alüminyumdan yapılabilecek."
Ürünün kendisine ait olduğunu noter yoluyla tescil ettirdiğini anlatan Altınsoy, yerli döküm firmaları ile görüşme halinde olduğunu sözlerine ekledi.