MGK’da gündem enerji, güvenliği

Güncelleme Tarihi:

MGK’da gündem enerji, güvenliği
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2005 01:25

Milli Güvenlik Kurulu, önümüzdeki toplantısını Türkiye’nin enerji güvenliği gündemine ayıracak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, toplantıda 2020’ye kadar elektrik üretimi için toplam 17.7 milyar dolar yatırıma ihtiyaç bulunduğunun altını çizecek.

MİLLİ Güvenlik Kurulu, Türkiye’nin ‘enerji güvenliği ile ilgili gelecek projeksiyonları’ ele alınacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’in, 2020 yılı talep projeksiyonunda, kaynak dağılımında nükleer enerjinin yüzde 4 paya sahip olmasını tasarladıklarını kaydedecek. 2020’ye kadar elektrik üretimi için toplam 17.7 milyar dolar yatırıma ihtiyaç bulunduğunun altını çizecek olan Güler; enerji güvenliği için nükleerin yanı sıra, doğalgaz depoları, petrol-doğalgaz boru hatları, elektrik iletim ve dağıtım şebekeleri, barajlar ve hidroelektrik santralleri, termik santraller ve yenilenebilir enerji yatırımı yapılması gerektiğini ifade edecek.

AB’NİN ÜÇ KATI TÜKETİM:

Türkiye’nin enerji ihtiyacını AB ile karşılaştırmalı olarak aktaracak olan Güler, 2020 yılında kişi başına tüketimin AB’nin üç katı olacağını, halen bu oranın 2.5 kat olduğunu belirtecek. Yabancı kaynaklara bağımlılığa da dikkat çekecek olan Güler, halen yüzde 72 olan yabancı kaynak kullanımının aynı şekilde devam edilirse 2020’de yüzde 80’e çıkacağını bildirecek.

OPERASYON TABLOSU:

Bakanlık yönetimi olarak enerji alanında yaptıkları operasyonları da aktaracak olan Güler, operasyonlara ÇEAŞ ve Kepez ile başladıklarını belirtirken, geriye yüksek maliyetleri ve yolsuzlukları ile gündeme gelen Yap-İşlet-Devret ve Yap-İşlet (Yİ) santralları ile İran doğalgazı operasyonlarının kaldığını kaydedecek. Enerji Bakanı, enerjide kayıp-kaçağın 2004’te 1.7 milyar dolara malolduğunun da altını çizecek.

Türkiye’nin enerjide kaynak ve rezervleri

Petrol: 43 milyon ton

Doğalgaz: 8 milyar m3

Hidroelektrik: 128 milyar kwh/yıl

Kömür: 11 milyar ton

Rüzgar: 10 bin mgw

Jeotermal: 510 mgw

Güneş: 16 mtep/yıl
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!