Güncelleme Tarihi:
Hal yasasının getirdiği en büyük değişikliklerden birisi pazarcıların hallerden mal alma zorunluluğunu ortadan kaldırması olacak. Pazarcıların veya marketlerin direkt olarak üreticisinden ürün alabilmelerini sağlayacak. Ayrıca yeni yasayla birlikte 3 yıl içersinde de bütün haller yenilenerek, labaratuarlarıyla, soğuk hava depolarıyla daha modern bir hale getirilecek. 3 yıl içerisinde bu modernizasyonu yapamayan haller ise kapatılacak. Ayrıca hale giren mallardan alınan rusüm vergisi de yüzde 2'den yüzde 1'e düşürülürken, hale girmeyen mallarda da rüsum oranı yüzde 2 olarak düzenlendi.
Yeni hal yasa ile birlikte üretici ile tüketici arasından hallerin çıkarılmasının fiyatlara nasıl yansıyacağı ise merakla bekleniyor. Bu köklü değişikle ilgili pazarcılar ve seyyar satıcılar ile hal komisyoncuları arasında büyük fikir ayrılıkları mevcut. Pazarcılar hallerin aradan çıkmasıyla fiyatların düşeceğini ve kalitenin artacağını savunurken, hal komisyoncuları ise hem rekabetin ortadan kalkacağını hem de 5-10 yıllık vadede küçük üreticilerin yok olacağını savunuyor. Peki yeni yasa fiyatları düşürecek mi yükseltecek mi?
PAZARCILAR: ARACILAR ORTADAN KALKACAK FİYAT DÜŞECEK
Herhangi bir fiyat artışı yaşandığında bütün gazetecilerin ve vatandaşların sorguladığı ortak bir konu olduğunu hatırlatan Türkiye Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Mehmet Çakman "Acaba aracılar mı çok kazanıyor? Yeni hal yasası ile artık bu soruları sormaya gerek kalmayacak. Çünkü yeni yasa üretici ile son tüketici arasındaki aracıları ortadan kaldıracak” dedi.
Yıllardır bütün satıcılar ve pazarcıların hallerden mal almak zorunda olduklarını ifade eden Çakman, "Yeni düzenleme ile her pazarcı direkt olarak üreticisinden ve köylerden meyve sebze alabilecek. Böylece aracıların devreden çıkması nedeniyle fiyatlarda bir düşüş yaşanacaktır" dedi.
ÜRETİCİLER BİRLİK KURARAK FATURA KESECEKLER
Türkiye Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Mehmet Çakman |
Meyve Sebze Komisyoncuları Federasyonu Genel Başkanı Burhan Er |
BU YASA İLE KÜÇÜK ÇİFTÇİLER YOK OLACAK
Yasa hazırlanırken birlik olarak kendilerinden de görüş alındığını söyleyen Er, “Ama yine de kendi bildiklerini yaptılar. Yeni yasa daha çok büyük marketlerin yasası oldu. Hale girme zorunluluğu ortadan kalkınca marketler yapacakları yüklü alımlar nedeniyle o bölgelerdeki fiyatları istdikleri gibi belirleyebilecekler. Çünkü borsa oluşmayacak. Küçük üreticiler de marketlerle ve büyük üreticilerle rekabet edemeyeceği için mağdur olacaklar. Zaten büyük hipermarketler aldıkları malı müşterilerine peşin parayla satmalarına rağmen üreticilere genelde 3-4 aylık çek veriyorlar” şeklinde konuştu.
Bazı büyük marketlerin Anadolu'da uzun vadeli tarla kiralayarak veya satın alarak üretim yaptıklarını söyleyen Er, “Toprağını satan veya kiralayan çiftçilerin eline toplu bir para geçiyor ama o çiftçiler de devre dışı kalıyorlar. Böylece o bölgedeki piyasa büyük marketlerin eline geçmiş oluyor. Bu sistem böyle olursa 5-10 yıl içerisinde bütün tarım arazileri büyük şirketlerin eline geçmiş olacak ve küçük üreticileri yok olacak”dedi.
DEVLETİN VERGİ KAYBI DA OLACAK
2009 yılında Bayrampaşa halinden İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne toplam 58 milyon lira rusüm vergisi ödendiğini belirten Er, “Bu yıl da buna yakın bir rakam olacak. Fakat 2011 yılında bu tutarın 30 milyon lirayı geçemeyeceğini düşünüyorum. Çünkü yeni yasayla birlikte kimse hallere mal getirip kayıt altına girmek istemeyecek. Hal dışında da bu rusüm gelirlerinin toplanması mümkün değil” dedi.
BAZI DÜZENLEMELER ÇOK YERİNDE
Yeni Hal Yasası’nda yerinde düzenlemeler de olduğunu ifade eden Er, malın menşeinin belirtilme zorunluluğu gibi düzenlemelerin çok faydalı olduğunu ve böylece ürünlerin nerede, kim tarafından üretildiğinin belli olacağını söyledi.
Soğuk hava depoları ve analiz labaratuarlarının zorunlu hale getirilmesi ile hallerin daha modernleşeceğini vugulayan Er, "Bu düzenlemeleri biz de sonuna kadar destekliyoruz. Hatta keşke yasanın bu düzenlemeleri daha önce çıkarılsaydı. Bugün dünyanın en büyük meyve sebze hali olan İstanbul Hali'nde soğuk hava deposu ve analiz labaratuarı yok. Artık bunların yapılmasıyla daha modern bir halimiz olacak" dedi.