Mey İçki’nin ’Teksaslılar’la 900 milyon dolarlık pazarlığı

Güncelleme Tarihi:

Mey İçki’nin ’Teksaslılar’la 900 milyon dolarlık pazarlığı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2006 00:00

2004 yılında Tekel’in içki bölümünü 292 milyon dolara alan Mey İçki, Teksaslı alköllü içecek üreticisi bir şirket ile ortaklık görüşmesi yapıyor. Teksaslı şirketle pazarlıkta Mey İçki’nin toplam değerinin 900 milyon dolara kadar çıktığı belirtiliyor.

TEKEL’in alkollü içkiler bölümünü 2004 yılında 292 milyon dolara satın alan Mey İçki Sanayii ve Ticaret’in hisselerinin bir bölümünün Teksaslı bir alkollü içki üreticisi gruba satışı için pazarlıklar kızışıyor. Nurol Holding, Özaltın İnşaat, Limak İnşaat ve Tütsab ortak girişim grubu tarafından kurulan Mey’in Teksaslı grupla pazarlığında şirketin toplam değeri için 900 milyon dolarlık bir rakam konuşuluyor.

ORTAKLAR KARARSIZ:

Mey İçki ortaklarının kendi arasında şirketin hisselerinin satış oranı konusunda görüşbirliğine varamadığı, bu yüzden de görüşmelerin sonuçlanmasının geciktiği belirtiliyor. Ancak, Mey İçki’nin ortaklarından Nihat Özdemir, yabancılara hisse satışı konusunda ortaklar arasında anlaşmazlığı olduğu yolundaki söylentilere ise "Bütün ortaklarımızdan tek ses
/images/100/0x0/55eb1e67f018fbb8f8ac5d92
geliyor. Satış için ortak karar veririz" yanıtını veriyor.

BİRKAÇ GRUPLA GÖRÜŞÜYORUZ:

Mey İçki’nin ortaklarından Limak İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, "Birkaç grupla birden görüşüyoruz. Görüşmelerimiz henüz devam ediyor. Aralarında Teksaslı bir grup da var, ama kesin bir şey şu anda yok" dedi. Mey’in hisselerinin ne kadarının satılacağının henüz kesinleşmediğini de belirten Özdemir, "Bu bir satış değil, ortaklık şeklinde olabilir, ancak oranın yüzde 40 mı, 50 mi olacağı gibi bir oran henüz belli değil" diye konuştu.

GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR:

Mey İçki’nin CEO’su Galip Yorgancıoğlu da, "Teksaslı bir grupla ortaklarımızın görüşmeleri sürüyor, ama şu an itibariyle henüz bir anlaşma sağlanmış ve hisse satışı gerçekleşmiş değil" dedi. Yorgancıoğlu, görüşmelerin ortaklar tarafından yürütüldüğünün altını çiziyor.

MEY İÇKİ’NİN ORTAKLARI:

Mey İçki Sanayi ve Ticaret’in hisselerinin yüzde 29’u Nurol Holding’e, yüzde 29’u Özaltın İnşaat’a, yüzde 29’u Limak İnşaat’a yüzde 13’ü ise Tütsab’a ait bulunuyor. 2004 yılının şubat ayında faaliyete geçen Mey İçki Sanayii ve Ticaret, özelleştirme programı kapsamında kurulan Alkollü İçkiler Sanayi Ticaret, Alkollü İçkiler Dağıtım ve Pazarlama ve Tekel GMBH’ın yüzde 100 hissesini devraldı. Mey İçki, halen 17 fabrikada ve 4 küçük işletme tesisinde üretim yapıyor. Mey İçki, 2005 yılı itibariyle 129 milyon litrenin üzerindeki üretim kapasitesiyle dünyanın önde gelen üreticileri arasında yer alıyor.

İHRACATI 20 MİLYON EURO:

Toplam 129 milyon 615 bin litre üretim kapasitesine sahip Mey İçki’nin 2005 yılında ihracatı 20 milyon Euro ve 4 milyon litre olarak gerçekleşti. 40’a yakın ülkeye ihracat yapan Mey’in içki sattığı ülkeler arasında Yunanistan, Güney Kore, Romanya, Çek Cumhuriyeti, Gürcistan, Polonya, Irak, Afganistan ve Lübnan gibi ülkeler yer alıyor.

Mey, hangi fabrikada hangi içkiyi üretiyor

Rakı: İstanbul İçki (Altınbaş, Kulüp,Yeni Rakı), Tekirdağ İçki (Tekirdağ, Yeni Rakı, Tekirdağ Rakısı Altın Seri), İzmir İçki (Yeni Rakı, İzmir Rakısı), Diyarbakır (Yeni Rakı), Nevşehir (Yeni Rakı)

Votka: Bilecik İçki Fab.

Cin: Bilecik İçki Fab.

Kanyak ve brendi: Çanakkale Kanyak Fab.

Viski: Ankara Viski Fab.

Likörler: Bilecik İçki Fab.

Bira: Yozgat İçki Fab.

Şaraplar: Elazığ Şarap Fab., Tekirdağ İçki Şarap Fab., Şarköy Şarap Fab., Ürgüp Şarap Fab.

Vermut: Bilecik İçki Fab.

Mey’in markaları

Rakı: Yeni Rakı, Tekirdağ Rakısı, Altınbaş Rakı, Kulüp Rakısı, Tekirdağ Rakısı Altın Seri, İzmir Rakısı

Bira: Tekel Birası

Viski: Ankara Viski

Cin: Cin Saga, Tekel Cin

Brendi: Ihlara Brendi

Votka: Binboa, Bazooka, Tekel Votka, Altınbaşak

Kanyak: Tabii Kanyak, Truva Kanyak

Likörler: Hare Vişne, Hare Muz, Hare Ahududu, Hare Portakal, Hare Acıbadem, Hare Nane

Kayra Şarapları: Terra Öküzgözü, Terra Öküzgözü Boğazkere, Terra Boğazkere, Terra Sultaniye, Buzbağ, Buğu, Tılsım Kırmızı, Tılsım Beyaz, Tılsım Roze, Cumartesi Kırmızı, Cumartesi Beyaz, Cumartesi Roze, Güzel Marmara Kırmızı, Güzel Marmara Beyaz, Güzel Marmara Roze, Güzelbağ Kırmızı, Güzelbağ Beyaz, Güzelbağ Roze

Vermut: Tekel Vermut
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!