Merve ERDİL/MARDİN
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2008 00:00
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Bakanlar Kurulu’na mevduata garanti yetkisi verilmesi ile ortaya çıkacak gelişmelere anında tepki verecek bir sistem oluşturulduğunu açıkladı.
GAP Eylem Planı kapsamında Mardin’de bulunan Ekren, gazetecilerin mevduata sınırsız garanti getirilip getirilmeyeceği sorusu üzerine, "Mevduat garantisi sistem için önemli. Ama geçmiş dönemlere baktığımızda mevduat garanti sisteminin oluşturacağı ilave maliyetler de var faiz artırımından tutun ahlaki rizikoya kadar. Sistemi düzeltmeyi amaçlayan bir adım olan düzenlenme ve denetleme mekanizmalarını güçlendirmezsek, gözlemlemeyle, farklı sonuç ortaya çıkar. Bakanlar Kurulu yetki almakla böyle bir inisiyatif kullanılabileceğini çok net olarak anlattı. Yasal bir düzenlemeye gerek kalmadan ortaya çıkacak bir gelişmeye anında tepki verecek bir sistem oluşturmuş olduk" dedi.
Sendikasyona garanti yokEkren, küresel krize karşı reel sektör ve bankacılık sektörünü dinlediklerini, Hükümet olarak her tedbiri almaya ve uygulamaya hazırlıklı olduklarını aktarırken, bankaların sendikasyon kredilerine devlet garantisiyle ilgili bir hazırlık olup olmadığıyla ilgili soruya şu yanıtı verdi: "Bankalar normalde sendikasyon kredilerini çevirebilecek durumda. Şu anda gözüken yüzde 50-65’i çevrilebilecek gibi görünüyor. Bu gayet yeterli bir rakam. Dolayısıyla elimizdeki
döviz rezerviyle bunu zaten çözmeme ihtimalimiz yok. Ancak bugünden göremediğimiz bir sıkıntı olması halinde böyle bir durumda hükümetimiz inisiyatif kullanır. Ancak şu anda öyle bir durum yok."
IMF ile ilişkilerBu arada IMF ile sürdürülen görüşmelerde kamu yatırımlarıyla ilgili bir sorun olmadığını söylerken, bir anlaşma olup olmayacağı tartışmalarının son bulmasının piyasa açısından rahatlatıcı bir etki yaratacağının belirtilmesi üzerine "Bunu söylemek kolay değil" dedi. IMF ile müzakerelerde kamu yatırımlarıyla ilgili bir sorun yaşanmadığını da söyleyen Ekren, şöyle konuştu: "Son gözden geçirme öncesinde Türkiye’nin en büyük kamu projesi olan GAP’a 14.5 milyar YTL ilave kaynak aktardık, ayrıca 5 puan sigorta prim indirimini açıkladık. IMF mali kuralı bozmadığını söyledi. Bu iki konuda hiçbir sıkıntı çıkmadı. Yerel yönetimlere merkezi bütçeden aktarılacak fonların dozaj ve miktarı sıkıntı konusu oldu."
GAP’a 4 milyar YTL ek kaynak
NAZIM Ekren, GAP’taki son üç aylık gelişmeleri anlatırken, şu bilgileri verdi:
2009’da GAP’a her yıl yatırımın bütçesinden ayrılan kaynağa ek olarak, 4 milyar YTL kaynak ayrılacak. Bunun 2.7 milyar YTL’si yatırımlara tahsis edilecek.Temmuz ortasından ekim ortasına kadar 1 milyar 6 milyon yeni lira harcandı. Yıl sonuna kadar merkezi yönetim bütçesi ve ilave kaynaklardan projeye 1 milyar 894 milyon YTL kaynak aktarılacak.
Gaziantep-Şanlıurfa otoyolunun yıl sonuna kadar tamamlanacak. Şırnak’a havaalanı yapılacak ve ulaşım kapsamında demir yolları yeniden yapılandırılacak.
2012 yılına kadar projenin 26.7 milyar YTL’lik kaynağa ihtiyacı bulunuyor. Bunun 14.5 milyar YTL’si özelleştirme gelirleri ve işsizlik fonundan, 4.8 milyar YTL’si ise yap-işlet-devret ya da kamu-özel sektör işbirliği ile gerçekleştirilecek projelerden, geriye kalan miktar ise merkezi yönetim bütçesinden sağlanacak.