Metro kansere karşı çocuklar için savaş açtı

Güncelleme Tarihi:

Metro kansere karşı çocuklar için savaş açtı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2011 12:42

Metro Toptancı Market’in 2008 yılında test ettirdiği kırtasiye ürünlerinin yüzde 17’si kanserojen madde içerirken, 2011 yılında zararlı kimyasal tespit edilen ürünlerin oranı yüzde 6,5’e düştü. Ancak bu süreçte yayınlanan koruyucu tebliğe rağmen, çocuklarda kanser, böbrek ve karaciğer bozuklukları, cinsel gelişim problemleri gibi ciddi sağlık sıkıntılarına neden olan kimyasal maddelerin tehdidi devam ediyor.

Haberin Devamı

18 farklı parametreye göre yapılan analizlerde, fitalat, azoboyar, formaldehit, ağır metal, alerjenik ve kanserojenik boyar maddeler incelendi.

Metro Toptancı Market Gıdadışı Satınalma Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Selma Zaim konu ile ilgili olarak “Zararlı kimyasallara karşı Nisan 2011’de yayınlanan tebliğle sağlıklı ürünler konusunda çok önemli bir adım atıldı. Metro bu tebliğin çıkarılması sürecinde destek vermiştir. Bu konuda birçok şirketin hassasiyet göstermeye başladığını görüyoruz. Ancak yine de kanserojen madde içeren ürünleri piyasada görmek bizi üzüyor.” diye konuştu.

Yapılan çalışmalar neticesinde, plastiği yumuşatmak için kullanılan ve insan sağlığına büyük oranda zarar veren fitalat maddesinin, çıkarılan tebliğ ile çocuk bakım gereçleri, kalemler, defterler, silgi,  yapıştırıcı, makas, kalemtıraş, yağmurluklar, spor ayakkabılar, plastik terlikler gibi ürünlerde kullanılması yasaklanmıştı.

Haberin Devamı

Ancak üreticiler ve hammadde sağlayıcıları bu konuda yolun çok başında olduğu için piyasada uygun hammaddeyi bulup ürün üretmekte zorlanıyorlar. Metro 2011 yılında yaklaşık 139 adet ayakkabı, spor ayakkabı ve terlik test etti ve test ettiği ürünlerin yüzde 19’unda halen fitalat sorunu görüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!