Güncelleme Tarihi:
Finansal hizmetler alanında faaliyet gösteren Jefferies, metal fiyatlarında görülen düşüşün 2022-24 yılları arasında şirketlerin kâr marjlarında daralmaya yol açacağını belirtti. TİM Başkan Vekili ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Çetin Tecdelioğlu, emtia piyasasındaki gelişmelerin kârlılığı olumsuz etkilediğini doğruladı ancak, “Emtia fiyatlarındaki düşüşle, elimizdeki pahalı malların kâr kaybına neden olduğu doğru. Ancak AB ve diğer pazarlardan ciddi talepler alıyoruz” dedi. Tecdelioğlu, geçtiğimiz çarşamba günü Ticaret Bakanlığı’nda gerçekleştirilen toplantı sonrası Meksika ve Brezilya pazarıyla ilgili bakanlığa STA ya da benzeri bir anlaşma yapılması yönünde talepte bulunduklarını söyledi.
16 MİLYAR DOLAR
Emtia fiyatlarındaki düşüşün ardından, güncel fiyatlarla malzeme alarak satışa devam edeceklerini kaydeden Tecdelioğlu, “Bu süreç, yıl sonuna kadar devam edebilir. Herkesin elindeki stok ancak bu kadar” dedi. Demir ve demir dışı metallerde 16 milyar dolara yakın ihracat hedefi olduğu; yılın ilk yarısı itibarıyla ihracatın 8 milyar doları geçtiği belirtildi. Dünyada ciddi bir enflasyon ve dünya ticaretinde de küçülme olduğunu belirten Tecdelioğlu, “Talepte daralmanın karşılığında da hammadde arzındaki fazla ürünler rekabetten geri çekilmeye başladı. Türkiye için bu ortamda fırsatlar devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Ticaret Bakanlığı’nda gerçekleştirdiğimiz ve 18 ülke için 80 milyar dolarlık ihracat hedefinin belirlendiği toplantının çıktıları ışığında da dünyadaki pazar payımızı arttırmayı hedefliyoruz. Söz konusu ülkelerle ilgili hangi sektörlerle ihracat yapılırsa başarı sağlanacağı yönünde güzel ve çok faydalı bir rapor hazırlanmış. Biz de Latin Amerika pazarı için çok heyecanlanıyoruz. Özellikle Brezilya ve Meksika’da büyük bir nüfus ve tüketim var; STA ile Avrupa’dan da pay alabiliriz” diye konuştu.
‘BAZ METALLERDE YÜKSELİŞ BİTTİ’
DERİVA Danışmanlık Kurucu Ortağı Tolga Uysal ise baz metallerde yükselişin bittiğini belirterek, “Şirketler 2021 yılının nisan ayından beri çok fazla stok yaptılar. Fiyatlar yukarı giderken, kâr marjları da bu seviyelerden hesaplandı. Şimdi gelinen durum da kâr marjlarının düşmesi de olağan. Bu dönemde vadeli işlem piyasalarının önemi bizde biraz daha öne çıktı.
Stoklar hedgelenebilirdi. Çoğu şirket bunu yapmadıysa etkilenmeleri de söz konusu olacaktır. Baz metallerde aşağı yönlü büyük kırılma olacağını düşünmüyorum” dedi.
'DOLARIN GÜÇLENMESİ EMTİAYA YARAMIYOR'
“FED’in Avrupa Merkez Bankası’na göre hızlı hareket etmesi, dolara yarıyor” diyen Uysal, son 20 yılın en yüksek dolarının görüldüğünü ve tüm metallerde ve petrolde satışların yaşandığını belirtti: “Yılbaşından bu yana çinko yüzde 14, bakır yüzde 21, alüminyum yüzde 13 düştü. Güçlü dolar emtiaya yaramıyor. Euro/doların dengelenmesi altın ve gümüş için bir destek yaratıyor. Petrolü ise emtiadan ayrıştırıyorum, kendi içinde sorunları var, Rusya-Ukrayna savaşı bitse de ambargo devam edecek. BAE ve Suudi Arabistan dışında hiçbir ülke kapasite arttıramaz, özellikle brent petrolde 120 dolarları görebiliriz; yıl içinde 130 dolarları bir kez daha görebiliriz.”