Meslek Lisesi projesini özel sektöre devretti, birikimi 21 şirketle paylaşacak

Güncelleme Tarihi:

Meslek Lisesi projesini özel sektöre devretti, birikimi 21 şirketle paylaşacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2012 00:00

KOÇ Holding, Meslek Lisesi Memleket Meselesi (MLMM) projesi kapsamındaki Meslek Lisesi Koçluğu Programı’nı, Özel Sektör Gönüllüleri Derneği’ne (ÖSGD) devretti. Koç Holding elde ettiği birikimi 21 şirket ve dernekle de paylaşabilecek.

Haberin Devamı

KOÇ Holding, 6 yıl önce başlattığı Meslek Lisesi Memleket Meselesi (MLMM) projesi kapsamındaki Meslek Lisesi Koçluğu Programı’nı, Özel Sektör Gönüllüleri Derneği’ne (ÖSGD) devretti. Mesleki ve teknik eğitimin, yoksulluklarla mücadele, ekonomik büyüme ve istihdam politikalarının tam merkezinde yer aldığını belirten Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, “Koç Holding, projeden elini tamamen çekmeyecek. Proje 8 bini aşkın bursiyer öğrenciden oluşuyor. Bu burslar şu anda sona eriyor. Koç Holding elde ettiği birikimi 21 şirket ve dernekle de paylaşabilecek. Bu projeyi, biz oluşturduk, geliştirdik ve şimdi tabana yayılması lazım. Aksi halde biz devam etseydik proje tam anlamıyla amacına ulaşamayacaktı. Nitelikli eleman yetiştirilmesini hedefliyoruz. Öğrencileri iş dünyasıyla bir araya getirmeyi hedefliyoruz. Bu projeye Koç Grubu’na eleman yetiştirmek için başlamamıştık. Bu projeye asıl şimdi başladık. 21 şirket sayısı umarım yükselir” diye konuştu.

Şemsiye proje

Haberin Devamı

ÖSGD Yönetim Kurulu Başkanı Agah Uğur da Koç Holding’in Türkiye’nin önde gelen bir kuruluşu olduğunu belirterek, Koç Grubu’nun her zaman kendilerine örnek olduğunu ve bu çalışmayı 6 yıl önce başlatmalarıyla vizyonunu ortaya koyduğunu söyledi. Uğur, şöyle devam etti: “Uzun zamandır kendimize bir proje arıyorduk. Meslek Lisesi Memleket Meselesi projesi bizim derneğimizin vizyonu ile bire bir uyuşuyor. Bu bir bayrak devralması, bir maratondur. Meslek liselerine yönelik sıkıntılar, 6 yıl öncesine göre azalmış durumda. Bu projeyi tam bir kazan kazan projesi olarak görüyorum. Hem koçluk yapan bireylere hem gençler için bir fırsat. Öğretmenlerine, liselerine fırsatlar yaratıyor. Biz uzun zamandır şemsiye proje arıyorduk. Özel sektör kuruluşuyla özdeşleşmiş bir sosyal sorumluluk projesini marka endişesi duymadan kabul eden 21 üyemiz bu işin içinde olacak. Bu proje, ÖSGD’ye çok yakışıyor ve emin ellerde bulunuyor. Hem Koç Holding’e hem de Türkiye’ye mahcup olmak istemiyoruz.”

21 şirket ile başlanacak

Uğur, projenin ilk planda ÖSGD üyesi 21 şirketle başlayacağını belirterek, şunları söyledi: “Biz daha işin başındayız. 21 şirketin üst yönetimden söz aldık ve mahcup olmak istemiyoruz. Şirket koçları ile liselilerin bir araya gelmesi yeni yılı bulacak. 350 koçun altına inmesini istemiyoruz. Bilim İlaç, Borusan Holding, Boyner Holding, Brisa, Cargill, Çimsa, Doğan TV, Enerjisa, Eureko, Finansbank, Garanti Bankası, HP, Kadıköy Şifa Sağlık Grubu, Olmuksa, Organik Kimya, PepsiCo, Pirelli, PwC, Roche, TEB ve Viko ile başlanacak. Koç Holding’in 350 eğitmenin de bir bölümü devam edecektir. Program, 2012-2013 eğitim öğretim döneminde İstanbul’da uygulanacak. 2013-2014 döneminde ise İstanbul’un yanı sıra belirlenecek yeni iller program kapsamına alınacak. Program kapsamındaki koçlar, eylül ayında başlayacak sınırlandırılmış koçluk eğitimine katılacak.”

Haberin Devamı

İşsiz genç sayısı korkunç

TÜRKİYE gibi genç nüfusun yoğun olduğu ülkelerde, gençler arasındaki işsizlik konusunun gündemden düşmediğini söyleyen Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, “Türkiye’deki gençler arasındaki işsizlik oranı yaklaşık yüzde 20. Dünya çapında ise bu oran gençler arasında yüzde 40’lara kadar ulaşıyor. Gençlerin önündeki engellerin kaldırılabilmesi için mesleki veya akademik eğitim müfredatının yanı sıra kendilerinin de kazandırması gereken bir takım yetkinlikler var. Problem çözme, ekip çalışması, girişimcilik ve proje yönetme gibi becerisel kişilikler ve yönetsel yeteneklerin gelişmesi gerekiyor. Bu projeyi uygulama esnasında bu ortamların en verimli şekilde iş birlikleri içinde kurulabildiğine şahit olduk. Projenin, etkin şekilde yönetilmesinde meslek lisesi koçlarımızın katkısı çok büyüktür” diye konuştu.

Haberin Devamı

Algı düzeliyor

MUSTAFA Koç, 2010 yılında gerçekleştirilen Sosyal Etki Analizi’nin Meslek Lisesi Koçları Programının, öğrenci, okul, şirketler, çalışanlar bakımından olumlu sonuçlar doğurduğunu belirtti. Koç, “2006’da bu projeyi başlattığımızda, mesleki eğitim, katsayı sorunları, negatif algı ve işsizlik gibi bir sürü sorunlarla anılıyordu. Artık bu noktadan hızla uzaklaşmaya başladık” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!