MESA 40'ıncı yılını kutluyor

Güncelleme Tarihi:

MESA 40ıncı yılını kutluyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2009 12:31

MESA Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, MESA'nın sektörde 40. yılında 12 milyar liraya yakın bir iş hacmine ulaştığını, 2008 yılı konsolide cirosunun 520 milyon lira olduğunu belirterek, geçen yıl taahhüt işinde dünyadaki en büyük 225 şirket arasında yer aldıklarını bildirdi.

Boysanoğlu, dün, MESA'nın 40. kuruluş yılı nedeniyle Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte basın mensuplarıyla bir araya geldiği akşam yemeğinde, şirketin projeleri hakkında bilgi verdi.

Mesa'nın sektörde 40. yılında 12 milyar liraya yakın bir iş hacmine ulaştığını ve 3 nesle konut yaptığını anlatan Boysanoğlu, geliştirdikleri projelerle orta büyüklükte bir kent oluşturmanın mümkün olduğunu belirtti. 7 bin 500 kişiye varan istihdam yarattıklarını, 7 milyon metrekare inşaat yaptıklarını, 700 bin ağaç diktiklerini vurgulayan Boysanoğlu, Türkiye'ye ilk defa ağaç nakil araçlarını getirdiklerini söyledi. Boysanoğlu, 1976 yıllında getirdikleri tünel kalıp sistemi teknolojisini daha sonra ilk defa Libya'ya, sonra da Rusya ve Letonya'ya taşıdıklarını belirterek, şu an bu teknolojiyi 36 ülkeye satan dünyadaki en büyük tünel kalıp üreticisi kuruluşa sahip olduklarını bildirdi.

“2008 yılında taahhüt işinde dünyadaki en büyük 225 şirket arasında yer aldık” diyen Boysanoğlu, genelde yurt dışında yatırım işi yapan bir şirket olmalarına rağmen taahhüt işinde bile bu 225 şirket arasında yer alma başarısı gösterdiklerine dikkat çekti.

MESA'nın 2008 konsolide cirosunun 520 milyon lira olduğunu söyleyen Boysanoğlu, 40 yıllık süreçte Türkiye'de 10'a yakın krizle karşılaştıklarını ve çok büyük tecrübe edindiklerini ifade ederek, şöyle devam etti:
“40. yılı, krizden uzak büyümenin yüzde 8-9'lara vardığı, işsizliğin yüzde 5'in altında kaldığı bir ortamda kutlamak isterdim. Ama ne yazık ki hala dibini görüp görmediğini tartıştığımız, yüzde 4 büyüme planlayıp, bugün yüzde 4'e yakın küçülme tartıştığımız bir durumdayız. Ama yine de inanıyorum geçmiş tecrübelerimiz bu krizi de aşmada bizi başarılı kılacaktır.”

Boysanoğlu, kriz döneminde işçi çıkarmadıklarını belirterek, sadece 3-4 yıl önce gündemlerine aldıkları 30-40 yıllık bazı üst seviye personeli değişime tutma planlarını geçen yıl uyguladıklarını, gençleşmeye gittiklerini anlattı.

Yurt dışı ve yurt içi projeleri hakkında bilgi veren Boysanoğlu, Libya'da Derne ve Trablus'ta iki taahhüt projelerinin olduğunu, Azerbaycan'da Belçikalılarla Cumhurbaşkanlığı rezidansını yaptıklarını, Kazakistan'daki işlerini ise şu anda dondurduklarını söyledi. Boysanoğlu, İstanbul'da Bahçeşehir'deki son etapları durdurduklarını ama mevcutların satışının sürdüğünü, Çengelköy projesine başladıklarını, Ankara'da da Park Oran projesini, Eskişehir yolu üzerinde Çamlıpark projesini yürüttüklerini, Urla'da yeni projelerinin devam ettiğini, Bodrum'da da satışlarının sürdüğünü anlattı.

KRİZİN KONUT SATIŞLARINA ETKİSİ

Krizin konut satışlarına etkisinin sorulması üzerine Boysanoğlu, enflasyon artı krizle beraber satışlar yavaşlayınca daha küçük, daha doğru rantlar elde edilmeye başladığını ifade etti. Konut sektörünün krizden çok önceden etkilenmeye başladığını, dolayısıyla geriye dönüşün de diğer sektörlerden geç olduğunu anlatan Boysanoğlu, “Krizden çıkış zamanlamasını tespit etmek çok mümkün değil, sene başında 2010'un ortasını bulur diye düşünüyordum. Sanki şimdi her şey gibi daha hızla düzelecekmiş gibi geliyor” diye konuştu.

Bu yıl eylül ayından itibaren konut satışlarında hareketlenmenin başlayacağı öngörüsünde bulunan Boysanoğlu, 2010'un ortalarından itibaren de konut fiyatlarında artışın başlayacağını, fiyatların artmak zorunda olduğunu kaydetti.
Türkiye'de konut sorununun arkasında arsanın önemli bir yer tuttuğunu dikkat çeken Boysanoğlu, yüzde 18-20'nin üzerinde bir arsa değerlenmesini yurt dışında çalıştıkları yerlerde görmediğini, Türkiye'de ise şehir merkezinde arsa payının yüzde 50-55'lerden başladığını söyledi. Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) buradaki olumsuz etkisine de değinen Boysanoğlu, TOKİ'nin asıl yapması gerekenin şehir dışında yeni merkezler kurmak olduğunu, bunların da üniversiteler gibi cazibe merkezleri oluşturularak yapılması gerektiğini anlattı.

MESA Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Bingöl de arsa üretimindeki yetersizliğe değinerek, TOKİ'nin gelir paylaşımı politikasının arsa fiyatlarında yükselişe neden olduğunu, kendilerinin geçmişte yüzde 61,5'a kadar varan oranlarda arsa payıyla inşaat yaptıklarını anlattı.

MESA Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Elaldı da Türkiye'de konut açığının şu anda 2,5 milyon olduğunu, buna her yıl minimum 600 bin konutun eklendiğini, buna deprem riski altındaki yapılarında eklenmesi durumunda konut açığının büyüdüğünü belirterek, burada kentsel dönüşüm projelerinin önemine dikkat çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!