Merve Kavakçı’ya göre Türkiye’de farkında olmadan haram yiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Merve Kavakçı’ya göre Türkiye’de farkında olmadan haram yiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2009 00:00

İkinci Uluslararası Helal Gıda Konferansı’nda konuşan Merve Kavakçı, "Gördüm ki, ABD’de tüketmediğimiz ya da yemediğimiz ürünler burada tüketiliyor" dedi. Prof. Dr. Ali Nihat Eskioğlu ise "Mideye haram lokma indi mi rahmet, fazilet kalmaz" diye konuştu.

GIDA ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği’nin (GİMDES) düzlenediği "2’nci Uluslararası Gıda Konferansı" ilginç açıklamalara sahne oldu. 1999’da İstanbul’dan milletvekili seçilen ancak türbanlı olduğu için TBMM’de yemin ettirilmeyen Merve Kavakçı da ABD’den gelerek konferansa konuşmacı olarak katıldı. George Washington Üniversitesi Öğretim Üyesi olarak konuşan Dr. Merve Kavakçı helal gıda konusunda ABD’deki müslümanların daha hassas olduğunu ifade etti. Kavakçı "Türkiye’ye geldiğinde gördüm ki sabundan kozmetiğe bizim orada tüketmediğimiz, yemediğimiz bir çok ürün burada tüketiliyor" dedi. Konferansın bir başka konuşması Prof. Dr. Ali Nihat Eskioğlu da helal gıdanın önemini "Mideye haram indi mi rahmet, fazilet kalmaz" diye anlattı.

12 ülkeden 24 araştırmacının katıldığı konferansı, Dünya Helal Konseyi’nin Endonezyalı Başkanı Nadrafuzzaman Hosen yönetirken, Lübnan asıllı Kaliforniya İslami Eğitim Merkezi Müdürü Dr. Ahmad Sakr helal gıda konusunda ortak çaba gösterilmesi gerektiğini belirterek, Osmanlı İmpartaroluğu’nun hilafet yoluyla birlik sağladığını hatırlattı ve "Bu konuda da halifeliği siz alın, lider olun, arkanızdayız" dedi. GİMDES Başkanı Hüseyin Büyüközer de "Koşer Tevrat anlayışına göre helal kabul edilen ürünlere onların koydukları kurallara göre verilen sertifika logosu. Onların kestikleri etleri yiyebiliyoruz ama helal dedikleri domuzdan jelatini yiyemiz. Yahudi inancına göre üretilen ürünlerin pastası 250 milyar doları aşmış. 2 milyarlık Müslüman nüfus var ve ürün talebi, 2 trilyon doları buluyor. Türkiye kriz nedeniyle kaybettiği ihracat pazarlarını, helal sertifikalı ürünlerle doldurabilir" diye konuştu.

Laik devlet sertifika vermesin, sivil örgütleri denetlesin

GİMDES Teknik Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Nutku ise Türkiye’nin laik ülke olması nedeniyle ürünlere ’helal’ logosu koyamayacağını belirterek, "Türkiye’de bunu ancak sivil toplum örgütleri yapabilir. Devlet de bu konuda sahtekárlık yapanları denetleyebilir" dedi. GİMDES Başkanı Hüseyin Büyüközer, dünyada 60 ülkede helal gıda sertifika çalışması yapıldığını söyledi ve "Ancak yapılan çalışmaların her biri, birbirinden farklı ve kopuk çalışmalar. Dolayısıyla standart bir sertifikalama ne yazık ki yok. Bu konferansımızın amacı da tüm müslümanları tek bir standartta, tek bir sertifikalandırma programında buluşturmak" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!