İbrahim MAŞE/MERSİN, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2014 14:30
MERSİN’de 26 yıldır tropikal meyve yetiştiren Mehmet Tanrıverdi, anavatanı Vietnam olan ve ’Ejder Meyvesi’ olarak da bilinen, ’Pitaya’ üretimini gerçekleştirdi.
Mehmet Tanrıverdi, 12 yıl önce deneme ekimi yaptığı Pitaya’nın tohumu ve dal üretimini geliştirmek için de 4 yıldır uğraş verdiğini, bu süreç sonunda bu meyveden 10 çeşit üretmeyi başardığını söyledi. Tanrıverdi, Pitaya’nın çiçek açtıktan yaklaşık 30- 50 gün sonra meyve verdiğini belirtip, "Meyvelerinin ağırlığı 150 ile 600 gram arasında değişen Patiya, şarap, dondurma ve gıda boyası sektöründe de kullanılabilir yapıya sahip. Bugün için sadece büyük market ve manavların raflarında bulunabilen Pitaya’nın tanesi 35 ile 40 lira arasında satışa sunuluyor" dedi.
Tanrıverdi, 1.5 dönümlük açık arazide yetiştirdiği Pitaya’nın ilk hasadında 7 bin 270 lira, ikinci hasadında 78 bin lira, üçüncü hasadında ise 157 bin 180 lira net kar elde ettiğini duyurdu. Pitaya’nın diğer tropikal meyvelerden çok daha avantajlı olduğunu kaydeden Tanrıverdi şöyle konuştu:
"Meyvenin yetiştirilmesi ile ilgili Mersin’de üç ayrı bölgede çalışmamız oldu ve başarılı olduk. Biz artık bu meyveyi Mersin markası yapacağız. Dünyaya açılacağız. Şu an meyveyi açık alanda üreiyoruz. Meyvenin örtü altındaki üretimi daha başarılı oldu. Bu bitki su istemiyor. Fazla yağmurdan zarar görüyor. Eksi 2 dereceden sonra hasar görüyor. Mersin ve çevresinde bu dereceyi basit önlemlerle örtü altında önleyebiliriz. Bu yüzden örtü altında üretilmesi daha iyi. Hastalığı hiç yok. Zirai mücadeleye gerek olmuyor. Gübre istemiyor. Bu yönden büyük avantaj sağlıyor. Mayıs ayından kasım sonuna kadar beş periyod halinde ürün alma imkanımız var. Çok bereketli bir meyve. Özellikle içi beyaz olan tür devamlı meyve veriyor. Avrupa’da tanesi 12 dolardan satılıyor. Şu an bu meyve Türkiye’ye ithal geliyor. Şuan biz de ürünümüzü İstanbul’a gönderiyoruz. Üretim arttıkça ihracata yöneleceğiz. İnsanların Pitaya üretime başlamasını istiyoruz. Çünkü diğer tüm tropikal meyvelerden çok daha avantajlı. Avrupa’da tercih edilen bir numaralı tropikal meyve."
DEVLET DESTEĞİ İLE İHRACAT YAPMAK İSTİYORUZPitaya’nın Vietnam ve çevresinde sağlık meyvesi olarak bilinen ve içerdiği yüksek antioksidan özellikleri ile sağlığa olumlu katkıları olduğunu kaydeden Tanrıverdi, "Avrupa’da bu meyvenin sağlığa iyi gelen yönleri ile ilgili ciddi makaleler var. Fidan üretimimizde bir sıkıntı yok. Avrupa’da bu çok pahalı bir meyve. Memleketimize büyük imkanlar sağlayacak. Meyvenin yan üretim sanayileri de kurulacak. Yani meyve suyu ve dondurma sanayinde kullanacağız ve iddialıyız. İlk amacımız bu meyvenin mümkün olduğunca çabuk yayılması. Devletin de desteği ile bir an önce ihracatının başlamasını istiyoruz. Ben elimden geleni yaptım. Artık sıra devlet büyüklerimizde. Onlar ne kadar ilgilenir ve destek verirse bu ürün o kadar yaygınlaşır ve memlekete dış kaynak oluşturur" diye konuştu.
PİTAYA KAR GETİREN ALTERNATİF BİR ÜRÜN OLDUÇalışmaları bir yıldır yakından takip eden Yenişehir İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü İlhan Kartal ise, meyvenin üretiminin Mersin’de başarılı bir şekilde sonuçlandığını kaydederek şunları söyledi:
"Akdeniz sahil bandında ve öncelikle Mersin’de yetiştirilecek alternatif bir ürün olacağı kanaatindeyiz. Bölgemizdeki arazilerin küçük yapıda olması, küçük yapılı arazilerde de bu bitkinin değerlendirilebileceği ve oradaki ekimden de iyi bir gelir getirebileceğini düşünüyoruz. Bu yüzden alternatif ürünlerimiz arasında yer alacağına inanarak ekimleri yapılmıştır. Bu bitki tropikal olmasına rağmen açık alanda üretilebiliyor. Yaklaşık 1 yıldır Mehmet Beyin bahçesinde yapmış olduğumuz kontrollerde bitkinin çok rahatlıkla yetiştirilebildiğini gördük. Ve bunun örtü altına alındığında kalite ve verim açısından artış olacağı kanaatindeyiz. Bölgemize uygun olacağı, taşlık ve kayalık arazilerde bile çok rahatlıkla ekiminin yapılacağını düşünüyoruz. Birim alandan çok yüksek bir gelir getireceğini düşünüyoruz. Umarım bölgemizde üretimi artar ve iyi gelirler getirir. Özellikle ihracata gidebilecek ciddi bir ürün olacağını düşünüyoruz."