Güncelleme Tarihi:
Ege Maden İhracatçı Birlikleri Başkanı Mevlüt Kaya, yaptığı açıklamada, Türk mermer ve traverten ürünlerinin 2008 krizi öncesinde en fazla ABD pazarından talep gördüğünü, bu ülkede bir çok ünlünün yaptırdığı malikaneler ve büyük projelerde Anadolu'nun çeşitli bölgelerinden çıkarılan mermer ve travertenlerin kullanıldığını söyledi.
ABD'ye kriz sonrası ihracatın durma noktasına geldiğini ancak bir can simidi olarak Çin pazarının büyümeye başladığına işaret eden Kaya, ihracatın sürekli arttığı Çin'e 2013 sonu itibarıyla 981 milyon dolarlık mermer ve traverten gönderildiğini belirtti.
Çin'in sektörü ayakta tutan bir pazar olmaya devam ettiğini ancak son dönemde Çin ekonomisinden de olumsuz sinyaller gelmesiyle 7 yıllık çıkış grafiğinin yerini gerilemeye bıraktığını dile getiren Kaya, şöyle konuştu:
"Yılın ilk yarısında Çin'e yaptığımız doğaltaş ihracatı yüzde 25 gerilemeyle 325 milyon dolar oldu. İhracatçı bunun üzerine rotayı tekrar Kuzey Amerika'ya çevirdi. ABD ve Kanada'da lüks konut projelerinde hareketlilik gözleniyor. Devlet desteğiyle yaptırılan yenileme projeleri için de doğaltaş talepleri gelmeye başladı. ABD, uzun aradan sonra haziran ayında Çin'i geride bırakarak ihracatımızda ilk sıraya yerleşti. Umarız bu pazardaki büyüme devam eder ve 2007 yılındaki o performansı yakalayabiliriz."
Mevlüt Kaya, İran'a uygulanan ambargonun kaldırılmasından Türkiye doğaltaş ihracatının olumsuz etkileneceğini, daha düşük fiyatlar veren İranlı firmaların bu dönemde daha agresif olabileceğine de işaret etti.
Ortadoğu ve ABD'nin ağırlığı artıyor
Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre yılın ilk yarısında Türkiye'nin toplam doğaltaş ihracatı yüzde 16 gerilemeyle 928 milyon dolar oldu.
İhracatta ilk sırada yer alan Çin'e yüzde 25 gerilemeyle 325 milyon dolar dış satım yapıldı. 2. sıradaki ABD'ye yapılan ihracat yüzde 2 artışla 163 milyon dolara ulaştı. Bu ülkeye Ege Bölgesi'nden yapılan ihracat ise yılın ilk yarısında yüzde 11 artarak 90 milyon dolara ulaştı. Bu artışla ABD, 7 yıl aradan sonra ilk kez ihracatta ilk sırada yer aldı.
İhracatta Kanada, Hindistan, İsrail, Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Güney Afrika Cumhuriyeti pazarlarının yükselişi dikkati çekti.