Merkez'in yeni patronu Yılmaz

Güncelleme Tarihi:

Merkezin yeni patronu Yılmaz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2006 11:04

Cumhurbaşkanı Sezer, Merkez Bankası kararnamesini onayladı. Merkez Bankası Başkanlığı'na, Banka Meclisi Üyesi Durmuş Yılmaz atandı. Yılmaz'ın ataması iş ve finans çevrelerinde olumlu karşılandı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı  Ahmet Necdet Sezer’in Durmuş Yılmaz’ı   beş yıllık bir süre için Merkez Bankası Başkanlığına atanmasına ilişkin  Bakanlar Kurulu kararını onayladığı bildirildi. Uzun yıllar Merkez Bankası’nda çalışan Durmuş Yılmaz, 2003 yılından bu yana Merkez Bankası Başka Meclisi üyeliği görevinde bulunuyor. Yılmaz, 13 Nisan’da yapılan Genel Kurul’da üç yıllığına  yeniden bu göreve getirilmişti.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün İngiltere'den okul arkadaşı olan Yılmaz'ın hükümet tarafından şu ana kadar ismi hiç yıpratılmamış olduğu için tercih edildiği iddia edildi.

BAŞKANLIK 15 MART'TAN BU YANA VEKALETLE YÜRÜTÜLÜYORDU 
      
Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin görevi 14 Mart'ta sona ermişti. Aynı gün toplanan Banka Meclisi, Serdengeçti'nin yerine, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Vekilliğine

EŞİNİN BAŞI ÖRTÜLÜ
Merkez Bankası Başkanlığına atanan Durmuş Yılmaz,"iyi bir teknisyen" olarak biliniyor. Bu özelliği nedeniyle dönemin Piyasalar Genel Müdürü Serdengeçti tarafından Müdür Yardımcısı olarak seçildiği belirtiliyor. Yılmaz, Merkez Bankası çevrelerinde, "insanlarla dostça ve iyi ilişkiler kuruyor, inaçları olan, ancak siyasetle ilgisi olmayan, bunun siyasetini yapmayan, siyasi görüşünü en az hissettirecek bir kişilik" olarak tanımlanıyor. "Eşinin başının örtülü" olduğu belirtiliyor. Sakin bir yapıya sahip olan Durmuş Yılmaz’ın, mevcut para politikalarını "disiplin içerisinde" yürütebilecek bir isim olduğu belirtiliyor. Ancak Yılmaz’ın, Merkez Bankası içerisinden gelmesine rağmen, Süreyya Serdengeçti ya da Yaman Törüner gibi "atak" bir Merkez Bankası başkanı profili çizmeyebileceğine de dikkat çekiliyor.
15 Mart itibarıyla, Başkan Yardımcısı Erdem Başçı'yı getirmişti.

Haberin Devamı

Bu arada, başkan yardımcılarından Sedef Ayalp 8 Mart tarihi itibarıyla emekli olurken, Fatih Özatay 4 Nisan, Şükrü Binay ise 4 Haziran itibarıyla emekliliklerini istemişlerdi.

Devlet Bakanı Ali Babacan, Merkez Bankası başkanlığına yapılacak atamaya ilişkin ilk kararnameyi 15 Mart'ta Köşk'e götürürken, Erdem Başçı'nın Merkez Bankası Başkanlığı'na önerildiğine ilişkin haberler çıkmıştı.

Haberin Devamı

Bunun üzerine Cumhurbaşkanlığı, Erdem Başçı'nın Merkez Bankası Başkanlığı'na atanmasını öngören bir Bakanlar Kurulu karar taslağı bulunmadığını açıklamıştı. Daha sonra, Köşk'e sunulan ismin Al Baraka Türk Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz olduğu, Sezer'in atamaya ilişkin kararname taslağını 23 Mart tarihinde geri göndermesiyle anlaşıldı.

Bu tarihten sonra Merkez Bankası Başkanlığı için basında değişik isimler konuşulmaya başlandı.

BAŞKANLIK İÇİN İSMİ GEÇENLER

İsmi geçenler arasında, Merkez Bankası Başkan Vekili Erdem Başçı, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mesut Pektaş, Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlhan Uludağ ile BDDK üyesi Prof. Dr. Yusuf Tuna bulunuyordu.

Haberin Devamı

Merkezin yeni patronu Yılmaz
Yılmaz, ilk demecinde, banka olarak en önemli amaçlarının fiyat istikrarına ulaşıp, istikrarı yakalamak olduğunu söyledi.

Son olarak 7 Nisan'da Devlet Bakanı Ali Babacan, Merkez Bankası Başkanlığı için yeni kararname taslağını, 7 Nisan'da onay için Köşk'e çıkarak Cumhurbaşkanı Sezer'e elden sunmuştu. Babacan, atamaya ilişkin onay çıkana kadar ismin açıklanmayacağını söylemişti.

DURMUŞ YILMAZ: "AMAÇ FİYAT İSTİKRARINI KALICI KILMAK"

Merkez Bankası Başkanlığı’na atanan Durmuş Yılmaz, Süreyya Serdengeçti’nin görevden ayrılmasının ardından bu görevi yaklaşık bir aydır vekaleten yürüten Başkan Yardımcısı Erdem Başçı’yla birlikte Merkez Bankası binasının girişinde basın toplantısı düzenledi.  Yılmaz, 2001 yılındaki yasal değişiklikler sonucu Türkiye’nin para politikası alanında elde ettiği en büyük kazanımın, Merkez Bankası bağımsızlığı alanında olduğunu ifade etti.

Merkez Bankası Kanunu’na göre kur rejimini belirleme yetkisinin de Hükümet ile Merkez Bankası’na verdiğini anlatan Yılmaz, "Dalgalı kur rejimi bu çerçevede belirlenmiştir ve temel uygulama çerçevesi korunmak suretiyle devam edecektir" dedi. Yılmaz, Türkiye’nin 30 yılı aşkın bir süredir yaşadığı enflasyonun tahribatından kurtulmak için "altın bir fırsat" yakaladığını savunarak, "Düşen enflasyon dönemi başarıyla tamamlanmak üzeredir, bundan sonraki hedefimiz ise fiyat istikrarına ulaşıp bunu kalıcı kılmaktır. Merkez Bankamız, ülkemizin büyüme potansiyelini hayata geçirmekteki en büyük katkıyı da bu doğrultuda yapacaktır" diye konuştu.

Haberin Devamı

UŞAKLI BAŞKAN

Yılmaz, 1947 yılında Uşak'ta doğdu. Lisans eğitimini İngiltere'de The City University London'da tamamlayan Yılmaz, 1980 yılında Merkez Bankası Dış Borç Erteleme Servisinde göreve başladı. Durmuş Yılmaz, 1995 yılında Müdür, 1996'da Genel Müdür Yardımcısı oldu. 2002 yılında İşçi Dövizleri Genel Müdürü olan Yılmaz, 01 Mayıs 2003 tarihinden itibaren Banka Meclisi Üyesi olarak görev yapıyor. Yılmaz'ın Banka Meclisi Üyeliği görevi en son Merkez Bankası'nın 13 Nisan 2006 tarihinde yapılan genel kurulunda uzatılmıştı.

Durmuş Yılmaz'ın baba ocağı olan Uşak'ın Eşme ilçesine bağlı Karacaömerli köyünde
yaşayan Durmuş Yılmaz'ın ablası Fatma Yılmaz, kardeşinin Merkez Bankası başkanlığına atandığını televizyondan öğrendiklerini belirterek, haberle birlikte büyük sevinç yaşadıklarını kaydetti. Yılmaz'ın Karacaömerli köyünde dünyaya geldiğini anlatan abla Yılmaz, ilkokulu köyde bitirdikten sonra orta öğrenimini Ulubey'de tamamladığını, 7 yıl İngiltere'de kaldığını anlattı. Abla Yılmaz, şunları söyledi: “Durmuş köyümüze sürekli gelir gider. Küçüklüğünden beri okumayı çok severdi, kimseyi kırmazdı.  Hiçbir zaman kibirli davranmaz, köydeki akrabalarına ve herkese yardımcı olur.”

Haberin Devamı

"SON ANDA ÖĞRENDİM"

Yılmaz, gazetecilerin, Başkanlığa atandığını ne zaman öğrendiğine ilişkin bir soruları üzerine, "İsmim geçiyordu, fakat ben de son anda öğrendim. Çok yakın zaman içinde öğrendim" dedi. Durmuş Yılmaz, başkan yardımcılıklarına yapılacak atamalara ilişkin olarak da Merkez Bankası Kanununda başkan
yardımcılıklarının nasıl atanacağına ilişkin prosedürün belirlendiğini belirterek, buna göre gerekli olan işlemlerin yapılacağını söyledi.

"KIYMETİMİZ KOYACAĞIMIZ TAŞLA ÖLÇÜLECEK"

Yılmaz, TÜSİAD’ın Süreyya Serdengeçti’nin görevden ayrılmasının ardından "keşke kalsaydı" yönündeki açıklamalarının anımsatılarak, kamuoyunda yeri doldurulamayacak gibi bir izlenim olduğunun anımsatılarak, siz bu koltuğu doldurabilecek misiniz" yönündeki bir soru üzerine, şunları söyledi: "Merkez Bankası bir kurumdur. Merkez Bankası’nda bugüne kadar çalışanların hepsi bulundukları dönemlerde, Merkez Bankası’nı belli bir çizgiye getirmişlerdir. Bu çizgi Merkez Bankası’nın kurumsal bağımsızlığına büyük bir katkıdır. Biz bu kurumsal yapıya katkı yapanların, taş koyanların kıymetini bileceğiz ve bizim kıymetimiz de kendi koyacağımız taşla ölçülecektir."

"UYUMLU VE VERİMLİ ÇALIŞMA"

Merkez Bankası Başkanlığını Vekaleten Yürüten Erdem Başçı, Durmuş

DÜNYA BANKASI TÜRKİYE DİREKTÖRÜ VORKINK: MÜKEMMEL BİR  BAŞKANI OLACAĞINA İNANIYORUZ 

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, Merkez Bankası Başkanlığı görevine atanan Durmuş Yılmaz'ın gelecek önemli dönemde mükemmel bir Merkez Bankası Başkanı olacağına inandıklarını bildirdi. Yılmaz'ın Merkez Bankası'nda özellikle piyasa bölümünde yoğun deneyimleri olduğunu ifade eden Vorkink, atamanın piyasalar tarafından olumlu karşılandığını ifade etti.

DEUTSCHE BANK: PİYASALAR, YILMAZ'IN ATAMASINI OLUMLU ALGILAR
Uluslararası yatırım bankası Deutsche Bank, tecrübesi nedeniyle, piyasaların, Durmuş Yılmaz'ın Merkez Bankası Başkanlığı görevine atanmasını olumlu algılayacağını bildirdi. Banka içinde oldukça popüler ve saygı duyulan bir isim olan Yılmaz'ın, para ve piyasa politikası konularında da oldukça bilgili ve tecrübeli olduğu kaydedildi.
Analizde, Merkez Bankası'nın önceki uygulamalarının aynen devam etmesinin beklendiği de vurgulandı. Deutsche Bank'ın analizinde, Yılmaz'ın ilk dönemlerindeki yaklaşımlarının, Merkez Bankası'nın bağımsızlığının test edilmesi açısından önemli olacağı da vurgulandı.
Yılmaz ile 2.5 yıldır birlikte çalıştıklarını ve Yılmaz’ın 25 yılı aşkın bir süredir Merkez Bankası’nın her kademesinde görev yaptığını belirterek, Yılmaz’dan "Banka içinde ve dışında sevilen ve sayılan, başarılı bir iktisatçı ve Merkez Bankacı’dır" diye bahsetti. Yılmaz’ın son üç yıllık dönemdeki banka meclisi ve son iki yıldaki para politikası kurulu üyelikleri sırasında Merkez Bankası’nın önemli kararlarında söz sahibi olduğunu ifade eden Başçı, "Sayın Yılmaz’ın Merkez Bankası Başkanlığı’na atanmasına çok sevindim. Başkan Yılmaz’ı bu önemli göreve atamalarından dolayı içtenlikle kutluyor, fiyat istikrarına giden yolda birlikte uyumlu ve verimli bir çalışma yürüteceğimize dair inancımı ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

KARARIN RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANMASI İLE GÖREVE BAŞLAYACAK

Merkez Bankası Kanunu'nda yapılan değişiklik sonucunda, daha önce Merkez Bankası Başkanlığı görevine atananlar asliye ticaret mahkemelerinde yemin ederek göreve başlarken, yeni düzenleme de mahkemede yemin etme kalktı. Böylelikle Durmuş Yılmaz, atanmasına ilişkin Karar'ın Resmi Gazete'de yayımlanması ardından resmen görevine başlamış olacak.

Banka Meclisi Üyesi Durmuş Yılmaz'ın Merkez Bankası Başkanlığı görevine atanması ile 6 kişilik Banka Meclisi üyeliğinde boşalma olacak. Banka Meclisi toplanarak Durmuş Yılmaz'ın yerine Merkez Bankası'nın 2007 yılında yapacağı Genel Kurul'a kadar vekaleten bir üye ataması gerecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!