Güncelleme Tarihi:
Yatırımcıların yoğun dolar talebinin de etkisiyle dalgalanan dolar/TL, Merkez Bankası'nın yeni adımıyla geriledi. Merkez Bankası’nın ihracat reeskont kredi ödemelerinde kuru sabitlediğini açıklamasıyla ilk tepki olarak 4.7682 TL'den 4.7059 TL'ye geriledi. Dolar kuru sonrasında hareketli bir seyir izlerken en düşük 4.6888 TL'yi görürken; saat 16.59 itibarıyla 4.7229 TL'de hareket ediyor. Euro/TL ise 5.4838 seviyesine kadar gerilerken aynı dakikalarda 5.5029 TL'de bulunuyor.
Dolar endeksi düne göre yüzde 0,34 yükselirken, 94.05 seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi ise 1.1674 seviyesinde... Petrol fiyatları 77 dolar seviyesinde işlem görürken; altının ons fiyatı 1305 dolarda, gram altın ise 197 lirada hareket ediyor.
Meksa Yatırım Pazarlama Müdürü ve Stratejist Murat Tufan, "TCMB hızla yükselen kurlara önlem olarak 300 baz puan geç likidite penceresinde artışa gitmişti ve beklentiler dahilinde gelen bu adım sonrası kurda 4,60 seviyesinin altına kadar gerilemeyi sağlamıştı. Ancak bu seviyelerin şu ana kadar kalıcılık sağlayamadığına şahit olduk. Fiyatlamalardan çıkan mesaj piyasalar faiz artışından ziyade daha fazla adımı görmek istiyor" dedi.
Tufan şöyle devam etti: "Yabancı yatırımcıların güvenini telkin etmek maksadıyla Başbakan Yardımcısı Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya'nın pazar günü yurt içindeki yatırımcılarla pazartesi, salı günü Londra'da yatırımcılarla yapacağı görüşmeler yapacaklar. Bu görüşmeler orta vadede TL varlıkları açısından oldukça önemli. Kurda şu anda 4,60 -4,55 ana destek bölgesi. Ancak dolar endeksinin gücü ve diğer piyasa koşullarının TL aleyhine olmaya devam etmesi durumunda 4,80 -4,90 bölgesi ilk direnç bölgesi olarak öne çıkıyor. 7 Haziranda yapılacak TCMB toplantısında faiz koridorunu sadeleştirme ya da yeni faiz adımları gibi hamleler gelebilir.Bu hamlelerin piyasaları tatmin etmesi durumunda kurda yeniden aşağı yönlü kalıcı fiyatlamalara şahit olabiliriz diye düşünüyorum."
İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, "TCMB’nin faiz artırımından sonra dolarda dalgalanmalar devam ediyor. Kurlar dengeye oturana kadar dalgalanmalar devam edebilir. TCMB’nin bu süreçte ilave tedbirler açıklamaya devam etmesi beklenebilir. Nitekim dün vadeli döviz satım ihalelerinin miktarını yükseltti, bugünde reeskont kredilerinin geri ödemelerini belirli bir kura sabitlediğini bildirdi. Merkez sürekli ben artık sahadayım ve aktifim mesajını veriyor ve vermeye devam edecek. Bu kurlardaki dalgalanmanın daha yavaşlamasını sağlayacaktır. Ancak burada alınan aksiyonların kurda bir düşüş trendi oluşturması değil, stabil bir seyrin oluşması ve öngörülebilirliğin arttırılmasının amaçlandığını düşünüyorum" şeklinde belirtti.
Turşucu şöyle devam etti: "Kurda yukarı hareketleri zorlayan bir etmen ise reel sektörün dış borç ödemeleri görünüyor. Bu yıl 72 milyar dolar ödemesi bulunan reel sektörün, mayıs ayında yoğun ödemeleri var. Bu durum dövize talep yaratıyor. Haziran ayıyla birlikte reel sektörden gelen talebin azalmasını ve kur üzerinde oluşan bu baskının en azından azalması olumlu olacaktır. Bu noktadan sonra olağanüstü bir gelişme olmadıkça kurda yeni rekorlar beklemiyorum. TCMB’den ekstra adımlar gelmeye devam edecektir. Diğer yandan piyasalarda 7 Haziran toplantısına yönelik olarak sadeleştirme yönünde beklentiler oluşmuş durumda. TCMB’nin bu tarihte alacağı aksiyon kurun sonraki seyirleri için belirleyici olacak görünüyor. Son olarak siyasi cepheden TCMB hamlesinden sonra gelen eş yönlü ve destekleyici açıklamaları olumlu karşılıyorum."