Merkezi yükseliş

Güncelleme Tarihi:

Merkezi yükseliş
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2017 22:49

Dolar dün sabah 3.67 liradan başladı güne ancak dışarıda Amerikan Merkez Bankası’nın haftaya faiz artırmasına kesin gözüyle bakılması, içerine Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya’nın faiz artırmayacağı endişesiyle 3.74 lirayı aştı. 

Haberin Devamı

BİR süredir yönünü aşağıya çeviren dolar dün hareketlendi. Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) mart toplantısında faiz artırma ihtimalini piyasalar yüzde 98 olarak görüyor. Bu ihtimal doları güçlendirdi ve gelişmekte olan tüm ülkelerin para birimlerinde kayba yol açtı. Türk Lirası karşısında da dolar dün hızla değer kazandı. Güne, 3.67 lira seviyelerinden başlayan dolar, hem Fed etkisinden hem de Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın Denizli’de piyasayı çok tatmin etmeyen açıklamasıyla yükselişe başladı. 3.74 lirayı aşan dolarda bankalararası piyasada son işlemler 3.7348 liradan yapıldı. Borsa İstanbul’daki iyimser hava da biraz bozdu. Borsa dün yüzde 1.46 düşüşle 89 bin 484 puandan günü tamamladı. Analistler, dolarda 3.70 liranın kritik bir seviye olduğu görüşünde, bu seviyeden sonra yükseliş eğilimi sürerse 3.80 lira görülebilir. Düşüşte ise 3.66 lira seviyesi muhtemel.

Haberin Devamı

ÖNCE FED SONRA PPK

Gelecek hafta piyasalar açısından kritik. Önce Fed, 14-15 Mart’ta toplanacak. 15 Mart’ta faiz kararı açıklanacak. Fed’in ardından da 16 Mart’ta Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nu (PPK) toplayacak. Kritik hafta öncesinde Çetinkaya’nın Denizli Sanayici Tüccar ve İşadamları Platformu’nun toplantısında vereceği mesajlar bekleniyordu. Çetinkaya’dan herhangi bir net mesaj gelmemesi üzerine doları hareketlendirdi. Çetinkaya, şunları söyledi:

EK SIKILAŞTIRMA

“Bu süreçte, Merkez Bankası olarak fiyat istikrarına odaklı duruşumuzu koruyoruz. Ocakta döviz kuru piyasasındaki aşırı hareketlerin fiyat istikrarı üzerindeki olumsuz etkisini sınırlamak amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırmaya gittik. Ocaktaki adımlarımızın ardından kur oynaklığının ciddi anlamda azaldığını gördük. Kuşkusuz piyasalardaki haber akışına bağlı olarak zaman zaman dalgalanmalar olması doğaldır. Yılın ikinci yarısında döviz kurunun gecikmeli yansımaları ve yönetilen fiyatlardan kaynaklanan baz etkileri azaldıkça, sıkı duruşun da katkısıyla enflasyon daha makul seviyelere inecektir.

Gelecek dönemde, enflasyonu etkileyen faktörleri ve fiyatlama davranışlarını yakından takip edeceklerini ve gerekirse ilave parasal sıkılaştırmalar yapabileceklerini dile getiren Çetinkaya, enflasyonun istikrarlı olarak düşük düzeylerde kalması için mücadelenin bütüncül bir çaba ve yapısal bir yaklaşımla desteklenmesi gerektiğine işaret etti.

Haberin Devamı

PİYASA NASIL YORUMLADI

NET MESAJ GELMEDİ

KapitalFx Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, Çetinkaya’nın konuşmasında net bir mesaj vermediğini belirterek, şöyle konuştu: “Fed faiz artıracak ve Merkez’in ‘ek sıkılaştırma’ dışında herhangi bir ifadeye yer vermekten kaçındığını gözlemliyoruz. Fed sonrası üst bant ve geç likidite penceresinde 100 baz puanlık faiz artırımı beklentisi var.”

FED KAÇ ARTTIRIM YAPAR?

İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, şöyle konuştu: “Fed’in gelecek hafta faiz artırmasına yönelik piyasalarda beklenti var. Fed sadece faiz artırımı yapar ve 3 faiz artışı algısını korursa içeride dolar kurunda önemli bir etki yaratmasını beklemiyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!