Güncelleme Tarihi:
MKK'nın 28 Kasım 2005'te hizmete soktuğu Merkezi Kaydi Sistem'i (MKS) tanıtmak amacıyla Esma Sultan Yalısı'nda düzenlenen gecede, hisse senetlerinin Türkiye'de geçirdiği dönüşüm kutlandı.
Gecenin açılışında konuşan Özbay, 7 gün 24 saat kesintisiz çalışan ve çift para biriminde kayıt tutmaya uygun bir modelin yaşama geçirildiğini söyledi.
Özbay, 600 bin satır koddan oluşan bir uygulama geliştirildiğini, 28 Kasım 2005'te Takasbank'ta yatırımcılar adına mislen saklanmakta olan hisse senetlerinin tümünün kaydileştirildiğini belirterek, MKS'nin tüm fonksiyonlarıyla aynı anda devreye alındığını söyledi.
Özbay, “Merkezi kaydi sistem, her yerden, herkesin ulaşabildiği internet tabanlı bir elektronik altyapı sistemidir” dedi.
MKK Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Kemahlı ise “Aracı kurumlar, bankalar ve halka açık şirketlerden oluşan 530'u aşkın üyesi, 3 milyonu bakiyeli 16 milyon yatırımcı hesabı ve günlük gerçekleşen 3 milyonu aşkın işlem ile MKS, Türkiye sermaye piyasaları için teknolojik olarak dev bir altyapı özelliği taşıyor” diye konuştu.
Yeni saklama fiyat tarifesiyle, bankalar ve aracı kurumların işlem maliyetlerinde minimum yüzde 50 ve maksimum yüzde 93 tasarruf sağladıklarını kaydeden Kemahlı, Takasbank ile tüm işlemlerin elektronik mesaj alışverişiyle yapılması sayesinde üyelerin yüksek performanslı, güvenli, düşük maliyetli ve kullanıcı dostu prosedürlerle işlemlerini yürütme imkanı bulduklarını dile getirdi.
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doç. Dr. Doğan Cansızlar ise sermaye piyasalarının çağdaş ülkeler seviyesinde olması için gayret ettiklerini belirterek “Böylece yabancı sermayenin çok daha kolay ve iyi koşullarda gelmesini sağlayabiliriz. Çünkü yabancı sermaye ekonomik ve siyasi istikrara, reel getirinin yüksek olmasına ve piyasanın uluslararası standarda olmasına bakıyor” diye konuştu.
Cansızlar, özellikle kriz sonrası dönemde yabancı sermayenin gelmesinde teknik ve hukuki altyapının uluslararası standartlarda olmasının büyük rol oynadığını dile getirerek, uluslararası standartlara erişmek için 5 yılda 130'a yakın düzenleme yaptıklarını kaydetti. Merkezi Kaydi Sistem ile artık fiziki dolaşımın tarihe karıştığını anlatan Cansızlar, böylece modern yapıda sanal ortamda dolaşımın sağlandığını vurguladı. Bu sene sonunda devlet iç borçlanma senetlerinin kayıt altına alınmış olacağını dile getiren Cansızlar, özel sektör borçlanma senetlerinin kayıt altına alınması çalışmalarının da bitmek üzere olduğunu ifade etti.
Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği Başkanı Metin Ayışık da Türkiye'deki sermaye piyasasının çok genç, ama gelişim içinde olan bir piyasa olduğunu vurgulayarak, dünya piyasalarıyla rekabet edecek seviyeye ulaştığını söyledi. Ayışık, “Kaydi sisteme geçişle birlikte sermaye piyasalarının şeffaflaşması ve güvenin pekiştirilmesinde önemli bir kazanım elde ettik” dedi.
Konuşmaların ardından, kaydileştirilmiş hisse senedi koleksiyonlarından oluşan albümlerin verildiği bir tören yapıldı.
Törende, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doğan Cansızlar'a, İMKB Başkanı Osman Birsen adına Başkan Yardımcısı Sezai Tekgöz'e, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası Başkanı Tuğrul Yemişçi'ye, Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği Başkanı Metin Ayışık'a ve pilot yatırım fonu ile MKS'ye ilk giren ihraççı kurum olan Gedik Yatırım Menkul Kıymetleri'in Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Topaç'a, İMKB'de işlem gören hisse senetlerinden birer örnek içeren albüm verildi.
MERKEZİ KAYDİ SİSTEM
Verilen bilgiye göre, 2 yılı aşan bir proje döneminin sonunda oluşturulan MKS, hukuki altyapısı Sermaye Piyasası Kurulu, bilgi işlem altyapısı ise MKK tarafından hazırlanan modern bir elektronik merkezi kaydi saklama sistemi olarak tanımlanıyor.
28 Kasım 2005'te uygulamaya alınan bu sistemle ihraççı şirketlerin, aracı kurumların, saklamacı bankaların, portföy yönetim şirketlerinin ve yatırım fonu kurucularının güvenilir bir merkezi menkul kıymet saklama altyapısından, düşük maliyetlerle ve uluslararası standartlarda hizmet aldığı bildirildi. Sistemin, sahteciliğin önlenmesi, gerçek hak sahipleri ile kayıtlı hak sahipleri arasındaki uyumun sağlanması, hak sahipliğine ilişkin devir zincirinin kesintisiz kayıt altına alınması gibi, piyasanın hukuki işleyişi için gerekli temel güvenceleri sağladığı belirtildi.