Güncelleme Tarihi:
MERKEZ Bankası’nda çalışanları resen emekli etme dönemi başladı. Personelle ile ilgili kararları alma yetkisi bulunan Banka Meclisi 8 Haziran’da toplanarak personelin resen emekli edilebilmesi konusunda Yönetim komitesi Başkan Murat Çetinkaya ile başkan yardımcılarını yetkilendirdi.
Merkez Bankası’nda çalışanların emekliliğe ikna olması için önce teşvik mekanizması getirildi. Çalışanların emekli olması için öncelikle bankanın personel politikalarını belirleyen başkanlığını da Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın yaptığı Banka Meclisi’nde bir karar alındı. 1952-1962 arası doğumlu personelin yaşına göre kademeli bir teşvik sistemi uygulanmaya başlandı. Örneğin 1962 doğumlu yani 55 yaşındaki bir çalışan emekli olmayı tercih ederse maaşının 12 katı tutarında emeklilik teşviki alacaktı. Kademeli teşvikin yaşın büyüdükçe düştüğü ve yaşı büyük olanlara daha az teşvik verildiği kaydedildi. Çalışanlara getirilen teşvikin maaşının net tutarı kadar olduğu bu nedenle de çalışanların emekli olmayı tercih etmedikleri ifade edildi. Merkez Bankası çalışanlarına bu teşvik sisteminden yararlanmaları için haziran ayı sonuna kadar süre verilmişti.
RESEN EMEKLİLİK GELDİ
Haziran ayının sonunda sürenin bitmesinden sonra Banka Meclisi’nin 8 Haziran’da toplandığı ve yeni bir karar aldığı öğrenildi. Banka Meclisi’nin hizmet gerekleri veya yeniden yapılanma ihtiyaçları doğrultusunda personelin resen emekliliğe sevk edilebilmesi hususunda yönetim kademesine yetki verilmesini kararlaştırıldığı kaydedildi. Bu karar da geçtiğimiz günlerde çalışanlara duyuruldu. Merkez Bankası yetkilileri ise sadece yetki verildiğini belirterek, şu anda herhangi bir uygulamanın olmadığını söylediler. Resen emeklilik, kurumların yasalarla belirlenmiş belli hallerde tek taraflı olarak yaptıkları göreve son verme işlemi olarak tanımlanıyor.
Merkez’de 2016 yılı sonu itibariyle 4 bin 564 personel çalışıyor. 51-55 yaş aralığında 727, 56-60 yaş aralığında 443 ve 61 yaşın üstünde de 153 personel bulunuyor.