Güncelleme Tarihi:
TCMB'den yapılan yazılı açıklamada, "Bu tutarın 17 milyar dolarlık bölümü Türk Eximbank'a, 3 milyar dolarlık bölümü ise ticari bankalara tahsis edildi" denildi.
Toplam kredi limitindeki artışa bağlı olarak firma bazında kredi limitleri; dış ticaret sermaye şirketleri için 300 milyon dolardan 400 milyon dolara, diğer firmalar için 250 milyon dolardan 350 milyon dolara yükseltildi.
TCMB açıklamasında, "Limit artışları çerçevesinde Bankamızın reeskont kredisi imkânının daha fazla kullanılacağı ve döviz rezervlerine katkının artış göstereceği öngörülmektedir" denildi.
REESKONT KREDİSİ NEDİR?
Merkez bankalarının geleneksel para politikası araçlarından biri reeskont kredileri. Reeskont kredisi, adı üstünde, bir banka tarafından iskonto edilmiş bir borç senedinin bir merkez bankası tarafından yeniden iskonto edilmesi karşılığında verilen kredi. Şirket B, şirket A’dan ticari bir alışveriş karşılığında bir borç senedi alır. Paraya ihtiyacı olan şirket B, aldığı borç senedini çalıştığı ticari bankaya götürerek iskonto ettirip (kırdırıp) parasına kavuşur. Piyasaya para sürmek isteyen bir merkez bankası, ticari bankaların borç senetlerini bir kez daha iskonto edebilir (kırabilir) ve bu yolla piyasaya ek likidite sağlamış olur. Merkez bankacılığında en önemli ilkelerden biri, varlıkların olabildiğince kısa vadeli olmasıdır. Bir merkez bankası, reeskont penceresinden piyasaya likidite veriyorsa, reeskont ettiği borç senetlerinin kısa vadeli olmasına dikkat eder. Açık piyasa işlemi yoluyla bankalara para veriyorsa, verdiği paranın kısa vadeli (hatta gecelik) olmasını ister. Bir merkez bankasının varlıkları ne kadar kısa vadeliyse, para politikasında o kadar esnekliği var demektir. Arzu ettiği an daha önce verdiği likiditeyi çekebilecek demek.