Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2010 00:00
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından, küresel ekonomik gidişat ve yurtiçindeki durgunluga bağlı olarak faizde indirime gidilebileceği mesajı veren Merkez Bankası, faiz için mali disiplinin önemine vurgu yaptı.
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, “Mali disiplinin korunması, esnek para politikası ve düşük faiz oranları için hayati önem taşıyor. Mali disiplin yapısal iyileştirmelerle uygulanırsa faizler tek hanede kalabilir” dedi.
Türkiye Ekonomi Kurumu tarafından, Girne’de düzenlenen 2. Uluslararası Ekonomi Konferansı’nda yaptığı konuşmada, Mali Kural’daki gecikmenin, mevcut maliye politikasının uygulanmasının önemini artırdığına dikkat çekerek, uyarıları yaptı: “İlk yarı bütçe rakamları, beklenenden daha iyi gelirlerin kamu borcunu azaltmak için kullanıldığını gösteriyor. Mali disiplinin korunması, esnek para politikası ve düşük faiz oranları için hayati önem taşıyor. Mali disiplin yapısal iyileştirmelerle uygulanırsa faizler tek hanede kalabilir. Çıkış stratejisinde belirtilen tedbirlerin büyük ölçüde yılsonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Faiz oranlarının mevcut seviyelerde bir süre daha kaldıktan sonra 2011’de sınırlı artması, 3 yıllık tahmin ufkunda ise tek hanede kalması bekleniyor.”
Konuşmasında, Churchill’in “Sonun başlangıcında mıyız ya da başlangıcın sonunda mı” sözüne atıfta bulunarak, küresel krizde “çift dip” kaygılarının ortaya çıktığını, beklentilerin kötüleştiğini hatırlattı. Küresel ekonomideki durumun, her ne kadar 2008 yılının son döneminden farklı olmasına rağmen yine de bazı kaygıların bulunduğunu vurgulayan Yılmaz, mali çalkantının henüz sona ermediğini, “Ben küresel krizin başlangıcının sonunu arkamızda bıraktığımız düşüncesindeyim. en kötü geride kaldı, ancak toparlanma süreci uzun olacak” dedi. Yılmaz, küresel büyümenin bu yılın birinci yarısında beklenenden daha güçlü olduğunu fakat büyümenin ikinci yarıda yavaşlayacağının tahmin edildiğini söyledi. Küresel krizin ülkelerin bütçeleri üzerinde büyük hasarlar verdiğini, bütçe açıklarının 2’nci Dünya Savaşı’ndan bu yana en kötü düzeyine çıktığını belirten Yılmaz, ayrıca kamu borcunun milli gelire oranında da artışlar görüldüğünü kaydetti.