Merkez, ’krizi uzun gördü’ faizde tarihi indirimi seçti

Güncelleme Tarihi:

Merkez, ’krizi uzun gördü’ faizde tarihi indirimi seçti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2009 00:00

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, hem borçlanma, hem de borç verme faiz oranlarını 2’şer puan indirdi. Yüzde 13’lük borçlanma ve yüzde 15.50’lik borç verme faizleri 1987’de MB bünyesinde kurulan para piyasalarındaki en düşük oranlar oldu.

MERKEZ Bankası Para Politikası Kurulu, yılın ilk toplantısında kısa vadeli faiz oranlarında indirim yaptı. Böylece gecelik borçlanma faizi yüzde 13’e, borç verme faizi oranı da yüzde 15.50’ye çekildi. Kurul, ilk toplantısını yaptığı 2005’ten bu yana en yüksek faiz indirimi gerçekleştirerek süpriz yaptı. Bu Merkez Bankası bünyesinde para piyasalarının kurulduğu 1987’den bu yana en düşük faiz oranları oldu. Piyasaların beklentisi indirimin en fazla 1 puan olacağı yolundaydı.

’Kriz uzun sürer’ tahmini

Para Politikası Kurulu, küresel krizin tahminlerden daha uzun süreli olacağı, talepteki daralmanın süreceği, enflasyonun düşüşünü sürdürerek yıl sonunda hedefin altına ineceğini öngördü. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz başkanlığında toplanan Kurul, banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İMKB Repo-Ters Repo Pazarı’nda uygulanan kısa vadeli faiz oranlarının indirilmesine karar verdi. Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan borçlanma faiz oranı yüzde 11’den yüzde 9’a, borç verme faiz oranı ise yüzde 20.50’den yüzde 18.50’ye düşürüldü. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 16.50’den yüzde 14.50’ye indirildi.

Yavaşlama derinleşiyor

Kurul açıklamasında, son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın giderek derinleştiğine işaret ettiği ifade edilerek, uluslararası kredi piyasalarındaki ve küresel ekonomideki sorunların önceki tahminlere göre daha uzun bir süre etkili olacağına ilişkin görüşlerin güçlendiği vurgulandı. İç ve dış talep ile enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskıların süreceğinin düşünüldüğü belirtilen açıklamada, ayrıca, petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki birikimli düşüşlerin enflasyonu olumlu etkileyeceği kaydedildi. Açıklamada, şunlar ifade edildi:

Tedbir almaya devam edilecek

"Enflasyonun 2009 yılının ortalarından itibaren yıl sonu hedefi ile uyumlu düzeylere ineceğini, yıl sonunda ise hedefin altında kalma ihtimalinin arttığını öngören Kurul, kısa vadeli faizlerin 200 baz puan indirilmesine karar vermiştir. Kurul, önümüzdeki aylarda yapılması öngörülen faiz indirimlerinin önemli bir kısmını erkene almanın, finansal koşullardaki ek sıkılaşmanın telafi edilmesine katkıda bulunacağını düşünmektedir. Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlama temel amacı ile çelişmemek kaydıyla, uluslararası piyasalardaki sorunların ekonomimiz üzerindeki etkilerini sınırlamak için üzerine düşen tedbirleri almaya devam edecektir. Küresel finans piyasalarındaki sorunların reel ekonomi üzerindeki etkilerinin boyutuna ilişkin belirsizlikler halen yüksek seviyede seyretmektedir. Bundan sonraki olası faiz indiriminin miktarı ve zamanlaması enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmelere bağlı olacaktır."

Merkez, 2 puanlık indirime dört gerekçe gösterdi

1) Büyüme yavaşlıyor:

Faiz kararını veren Para Politikası Kurulu açıklamasında, yer alan "son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın giderek derinleştiğine işaret etmektedir" ifadesiyle ekonomik büyümenin durduğu, canlanma için indirim gerektiği tespiti yapıldı.

2) Kriz uzun sürecek:

Kurul açıklamasında küresel krizin beklenenden uzun süreceği tahminini "Uluslararası kredi piyasalarındaki ve küresel ekonomideki sorunların önceki tahminlere göre daha uzun bir süre etkili olacağına ilişkin görüşler güçlenmektedir" sözleriyle dile getirdi.

3) Enflasyon hedef altında kalır:

Merkez Bankası, iç ve dış talepteki gerilemenin, petroldeki düşüşün enflasyonda yıl ortasından itibaren hedefe uygun düşüş yaratmasını bekliyor. Yıl sonunda ise enflasyonun hedefin altında kalması ihtimalinin güçlendiğini düşünüyor.

4) Öne çektik devamı var:

Para Politikası Kurulu bu üç nedenle gelecekte yapmayı düşündüğü faiz indirimlerini öne çektiğini açıkladı, koşullara göre indirime devam edebileceği mesajını verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!