Merkez ‘istisnai gün’ uygulamasına son verdi dolar 1.81’e yükseldi

Güncelleme Tarihi:

Merkez ‘istisnai gün’ uygulamasına son verdi dolar 1.81’e yükseldi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2012 00:00

Merkez Bankası dün doların yükselişine müdahale ettiği ‘istisnai gün’ uygulamasına son verdi. Yunanistan’da hükümetin kurulamaması ve Avrupa kaynaklı endişelerle 1.81 seviyesini gören dolar gün içinde 1.8080 seviyesinden alıcı buldu.

Haberin Devamı

 

MERKEZ Bankası’nın 4 Mayıs Cuma günü başladığı 4’üncü dönem ‘istisnai gün’ uygulamasına son verdiğini duyurması ve başta Yunanistan’da hükümet kurulamaması ve seçimlerin yenilenebileceği tartışmaları olmak üzere Avrupa’dan gelen olumsuz haberlerle yükselişe geçen dolar dün 1.81 liranın üzerine çıktı. Merkez Bankası da, 6 gün devam ettiği istisnai gün uygulamasına dün miktar bazlı repo ihalesine dönerek son verdi.

Normal günlere döndü

Merkez bankası 1 hafta vadeli 4 milyar liralık repo ihalesi açarak normal günlere geri dönmüş oldu. İstisnai gün uygulaması elektrik ve doğalgaz tarifelerindeki değişikliğin ardından nisan ayında yıllık enflasyonun yüzde 11.14 seviyesine yükselmesinin ardından başlamıştı. Dün sabah saatlerinde 2.0570 seviyelerinde olan döviz sepeti, Merkez Bankası’nın normal günlere dönmesiyle 2.0685 seviyelerine yükseldi.

Haberin Devamı

Son 4 ayın en düşüğü

Merkez Bankası tarafından ‘istisnai gün’ ilan edilmemesi ile bankalararası piyasada yükselişi hızlanan dolar 1.81’e kadar yükseldikten sonra 1.8080’den alıcı buluyor. Euro ise uluslararası piyasadaki değer kayıplarına rağmen lira karşısında değer kazanarak bankalararası piyasada 2.3300 sınırına kadar yükseldikten sonra 2.3275’de dengelendi. Yunanistan’daki siyasi krizin yatırımcıların risk iştahını olumsuz etkilemesiyle Euor dolar karşısında yaklaşık dört ayın en düşük seviyesine geriledi.

Piyasaları şaşırtan karar

Uzmanlar, Merkez Bankası’nın ‘istisnai gün’ uygulamasının beklenmeyen bir adım olarak gördüklerini belirterek, bu kararın piyasayı şaşırtığına dikkat çekiyorlar. Anadolu Yatırım’dan Mehtap İlbi, “Merkez Bankası’nın bir süreden beri zaman zaman uyguladığı ‘istisnai gün’ müdahalesi, nisan ayı yıllık TÜFE’nin yüzde 11.14’e yükselmesiyle ay başından bu yana uygulanıyordu. Özellikle geçen cuma günü Merkez Bankasının ‘istisnai gün’ uygulamasında, geleneksel repo ihalesi tutarının azaltılması dikkat çekti. Ancak, Merkez Bankası’nın miktar bazlı repo ihalesi açması ve ‘istisnai gün’ uygulamasına gitmemesi herkesi şaşırttı. Beklentilerimizin dışında bir karardı” dedi.

Haberin Devamı

İMKB‘dış baskı’ ile 57 bine indi

DÖVİZ piyasasındaki hareketliliğin yanısıra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda da (İMKB) dün çalkantılı ve satış ağırlık bir gün yaşandı. Çin ekonomisindeki yavaşlama sinyalleri, Yunanistan’ın Euro’dan çıkma ihtimalinin fiyatlanmaya başlaması İMKB’de de satış baskısı yarattı. Endeks ocak ayından bu yana ilk kez 58 binin altında kapandı. Dış kaynaklı satış baskısıyla İMKB’de özellikle yabancıların banka ve holding hisselerinde yoğunlaşan satışları ile düşüş öğleden sonraki seansta hızlandı. İMKB Ulusal 100 endeksi günü yüzde 1.73 kayıpla 58 bin puanın altında, 57 bin 853 puandan tamamladı.

Yavaşlayan Çin’le birlikte petrol fiyatları geriledi

Haberin Devamı

ÇİN ekonomisine yönelik büyüme endişeleriyle petrol fiyatları geriledi. ABD ham petrolünün haziran ayı teslimi varil fiyatı bugün Asya’daki işlemlerde 95.73 dolar ve Londra Brent tipi ham petrolün haziran ayı teslim fiyatı 111.86 dolar seviyelerinde işlem görüyor. ABD ham petrolünün haziran ayı teslimi varil fiyatı bugünkü işlemlerde 40 sent azalarak 95.73 dolar, Londra Brent tipi ham petrolün haziran ayı teslimi varil fiyatı ise bugün 40 sent düşerek 111.86 dolar seviyesinde bulunuyor. Bu arada Çin Merkez Bankası, Euro Bölgesi’ndeki borç krizinin etkisiyle belirsizleşen ihracat ve yavaşlayan ekonomik büyüme görünümü karşısında kredileri desteklemek için 18 Mayıs tarihinden itibaren geçerli olmak üzere zorunlu karşılık oranları 50 baz puan azaltarak yüzde 20.5’ten yüzde  20’ye çekti. Banka, Kasım ve Şubat aylarında zorunlu karşılık oranlarında 50’şer baz puanlık indirime gitmişti. Çin ekonomisinde, zayıflayan ABD ekonomisi ve Euro Bölgesi’ndeki borç krizinden olumsuz etkilenen ihracat nedeniyle yavaşlama işaretleri görülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!