Güncelleme Tarihi:
TÜKETİCİ enflasyonu ekimde gıda ve giyim fiyatlarındaki sert yükselişlerin etkisiyle yüzde 1.3 olan beklentilerin üzerinde yüzde 1.8 arttı. Yıllık tüketici enflasyonu ise geçen yılki elektrik ve doğalgaz zamlarının baz etkisiyle geriledi ve yüzde 7,71’e indi. Sert artış sonrası Merkez Bankası’nın 31 Ekim’de açıkladığı yüzde 6.8 olan yıl sonu enflasyon tahminine ulaşılma ihtimali ise artık mümkün görünmüyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı ekim ayı enflasyon verilerine göre ana harcama grupları itibariyle ekimde en yüksek aylık artış yüzde 9.56 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti.
ALKOL VE TÜTÜN YÜKSEK
Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda aylık artış yüzde 3.91, ev eşyasında yüzde 1.58, lokanta ve otellerde yüzde 0.94, eğlence ve kültürde yüzde 0.62 oldu. TÜFE’de yıllık bazda en yüksek artış yüzde 14.3 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Ekimde bir önceki yılın aynı ayına göre gıda ve alkolsüz içeceklerdeki artış yüzde 11.13, eğitimdeki yüzde 10.14 olurken, lokanta ve oteller grubundaki artış yüzde 9.42, giyim ve ayakkabıdaki ise yüzde 9.12 olarak gerçekleşti.
TÜFE’deki artışta en büyük katkı yüzde 3,91 artan gıda grubundan geldi. Gıda grubunun aylık enflasyona etkisi 0.91 puan oldu. En yüksek artışlar ise eylüle göre yüzde 62,3 zamlanan domates, yüzde 37 fiyatı artan biber ve yüzde 14,5 artan patlıcanda yaşandı. Son dönemde enflasyondaki yüksek seyrin önemli bir faktörü olan gıdada Merkez Bankası’nın yıl sonu için öngördüğü artış oranı yüzde 7. Ekim ayında ise yıllık gıda enflasyonu yüzde 11,7’ye ulaştı. Bu rakamlar Merkez’in gıdadaki yükselişin geçici olduğu ve yılsonuna doğru azalacağı beklentisini ise desteklemiyor. Giyimde ise başlayan kış sezonu zamlarla beraber geldi. Fiyatlar eylüle göre yüzde 9,56 arttı ve bu grubun aylık enflasyona etkisi 0.63 puan oldu. TÜİK verilerine göre ÜFE ekimde yüzde 0.69 arttı ve yıllık ÜFE yüzde 6,77 oldu. Merkez Bankası’nın para politikası için takip ettiği özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden H enflasyonu ekimde yıllık yüzde 7,61, I enflasyonu yüzde 7.49 arttı.
İKİ AY EKSİ ÇOK ZOR
Merkez Bankası’nın yüzde 6,8’lik hedefi için enflasyonun kasım ve aralıkta üst üste eksi gelmesi gerekiyor. Ancak bu çok da olası görünmüyor. Verilerin ardından bazı kurumlar yıl sonuna ilişkin beklentilerini revize etmeye başladı. Garanti Yatırım yılsonu beklentisini yüzde 8,5’e yükseltirken Morgan Stanley beklentisini yüzde 7,8’e çıkardı. Yıl sonu enflasyonuna ilişkin beklentiler Reuters anketine göre yüzde 7,5’te yer alıyordu. ING Bank ekonomistlerine göre beklentileri aşan ve enflasyon görünümünde olumsuz seyrin korunduğunu ortaya koyan ekim rakamları son enflasyon raporunda yıl sonu tahminini yüzde 6.8’e yükselten MB’nin para politikasında daha sakıngan ve sıkı bir duruş sergileme görüşünü destekler nitelikte görünüyor. Öte yandan son aylık gerçekleşmeler piyasaların yüzde 7.5 seviyesine yakın bulunan yıl sonu enflasyon tahmininin Merkez Bankası’nın öngörüsüne kıyasla daha muhtemel olduğunu gösterdi.