Güncelleme Tarihi:
MERKEZ Bankası Para Politikası Kurulu, beklentilere paralel olarak faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Buna göre 20 Ekim’den bu yana borçlanmada yüzde 5, borç vermede yüzde 12.5 olan gecelik faiz oranları sabit tutuldu. Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı da yüzde 5.75 düzeyinde tutuldu. Enflasyonu da değerlendiren kurul, aralık ayında enflasyonun yüksek çıkacağı uyarısında bulunurken, orta vadeli hedeflerin tutması için sıkı para politikası bir müddet daha sürdürülecek. 2012 yılında ise enflasyonun kademeli bir düşüş göstererek yılın son aylarında yüzde 5 hedefine yaklaşması bekleniyor.
Faizde değişiklik olmadı
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu’nun ardından yapılan açıklamaya göre, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı da yüzde 12’de sabit tutuldu. Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde, borç verme faiz oranı da yüzde 15.5’te sabit kaldı.
İyileşme eğilimi belirgin
Para Politikası Kurulu’na göre, yılın üçüncü çeyreğine ilişkin veriler iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyid ediyor. Tüketim talebi yavaşlarken net ihracatın büyümeye katkısı artıyor. Bu çerçevede, cari işlemler dengesindeki iyileşme eğilimi belirginleşiyor.
Aralıkta enflasyon yükselecek
Para Politikası Kurulu’nun açıklamasında şunlar dile getirildi: “İşlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisi nedeniyle aralık ayında enflasyonun yükseliş gösterecek. Merkez Bankası’nın, 2011 yılı sonunda hedefin belirgin olarak üzerinde gerçekleşecek enflasyonun yol açabileceği ikincil etkilere karşı gereken adımı ekim ayında atarak para politikasında güçlü bir sıkılaştırmaya gidilmişti. Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin öngörülenden güçlü seyrettiğine işaret etse de parasal sıkılaştırmanın etkisiyle önümüzdeki dönemde yurt içi talep büyümesinin ılımlı bir seyir izlemesi bekleniyor.”
Hedef yılın son aylarında
Açıklamada, yakın dönemde tüketici kredilerindeki yavaşlama eğiliminin giderek daha belirgin hale geldiğinin gözlendiği, geçici fiyat hareketlerinin ikincil etkilerinin sınırlı kalması ve 2012 yılı içinde enflasyonun kademeli bir düşüş göstererek yılın son aylarında yüzde 5 hedefine yaklaşması beklendiği vurgulandı. Ancak, enflasyon görünümünün orta vadeli hedeflerle uyumlu olması için sıkı para politikasının bir müddet daha sürdürülmesi gerektiği ifade edildi. Öte yandan, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle para politikasındaki esneklik korunmaya devam edilecek.
Yıl sonu kur beklentisi 1.86 liraya enflasyon beklentisi 10.26’ya çıktı
MERKEZ Bankası’nın aralık ayı ikinci dönem beklenti anketine göre, 2011 yıl sonu cari açık beklentisi 75 milyar 337 milyon dolara yükseldi. Aralık ayının birinci dönem anketinde yıl sonu cari açık beklentisi 75 milyar 128 milyon dolar düzeyindeydi. Yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 10.25’ten, yüzde 10.26’ya çıktı. Aralık ayının birinci anketinde yüzde 7.1 olan yıl sonu yıllık Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyüme beklentisi ise yüzde 7.5’a yükselirken, gelecek yıl sonu yıllık GSYH büyüme beklentisi yüzde yüzde 3.5’den 3.4’e düştü. 1.82 lira olan cari yıl sonu dolar kuru beklentisi ise 1.86 liraya çıktı. Gelecek 12 ay sonundaki dolar kuru beklentisi de 1.82 liraya yükseldi. Gelecek 6 ay sonundaki Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı beklentisi yüzde 6.04’e gerilerken, 12 ay sonundaki bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı beklentisi yüzde 6.23 oldu.
IBAN 2013’e kaldı
YURTDIŞINDAKİ bankaların ve diğer finansal kuruluşların bankalarda bulunan hesaplarından yapacakları para transferlerinde 1 Ocak 2013 tarihine kadar IBAN’ın (Uluslararası Banka Hesap Numarası) kullanılması zorunlu olmayacak. Merkez Bankası’nın Uluslararası Banka Hesap Numarası Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. 2008/6 sayılı Uluslararası Banka Hesap Numarası Hakkında Tebliğ’de değişikliğe gidildi. Böylece yurt dışındaki bankaların ve diğer finansal kuruluşların bankalarda bulunan hesaplarından yapacakları para transferlerinde 1 Ocak 2013 tarihine kadar IBAN’ın kullanılması zorunlu olmayacak.