Merkez faize dokunmadı, enflasyon için ‘sert yükselme’ mesajı verdi

Güncelleme Tarihi:

Merkez faize dokunmadı, enflasyon için ‘sert yükselme’ mesajı verdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2011 00:00

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) faiz oranlarını değiştirmezken, enflasyonda yaşanabilecek dönemsel sert yükselişe dikkat çekti.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı başkanlığında toplanan PPK, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 5.75, borçlanma faiz oranını yüzde 5, borç verme faiz oranını yüzde 12,5, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 12 oranında sabit tuttu. Kurul kararına göre, son dönemde açıklanan veriler, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü gösterdi. Tüketici kredilerindeki büyümenin daha makul seviyelere inmesi sonucunda özel kesim tasarruflarında arzulanan artış gerçeklesmeye başladı. Yılın son aylarında cari işlemler dengesinde iyileşmenin belirgin hale gelmesi bekleniyor.

Enflasyon hızlı yükselebilir

Kurul, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisi nedeniyle kısa vadede enflasyonda hızlı bir yükseliş gözleneceğine dikkati çekti. Merkez Bankası, yıl sonunda hedefin belirgin olarak üzerinde gerçekleşecek enflasyonun yol açabileceği ikincil etkilere karsı gereken adımı Ekim ayında atarak para politikasında güçlü bir sıkılaştırmaya gitti. Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde yurt içi talebin ılımlı bir seyir izlemesi ve geçici fiyat hareketlerinin ikincil etkilerinin sınırlı kalması bekleniyor.

Dikkatle izlenecek

ALINAN tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, bir hafta vadeli repo ihalesi ile yapılan Türk Lirası fonlamasının miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacak. Bunun yanı sıra Kurul, küresel ekonomideki gelişmeleri yakından izleyerek 4 Ağustos 2011 tarihli ara toplantıda belirlenen strateji çerçevesinde, yurt içi piyasalardaki istikrarı sağlamak için gerekli politika tedbirlerini gecikmeksizin almaya devam edecek.

Biz not artsın diye beklerken Fitch’ten görünüm ‘durağana indi’ sürprizi geldi

TÜRKİYE’ye ‘yatırım yapılabilir’ seviyeye en yakın kredi notunu veren derecelendirme kuruluşu Fitch, kredi notu görünümünü ekonomi üzerinde kısa vadeli risklerin güçlenmesini gerekçe göstererek ‘pozitif’ten ‘durağan’a revize etti. Karar Türkiye’nin ‘yatırım yapılabilir’ seviye kredi notuna yükselme beklentilerini öteliyor. Kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin bir basamak altında olan BB+’da teyit eden Fitch’in Ülke Notu Grubu Başkanı Ed Parker, “Türkiye, küresel ekonomik ve finansman durumunun bozulduğu ortamda yüksek cari açığı ve hedefi aşan enflasyonu düşürme konusunda zorluklarla karşı karşıya” dedi.

Ekonomi yumuşak iniş yaparsa

Fitch, Türkiye’de kamu borcu dinamiklerinin olumlu, büyüme potansiyelinin sağlıklı ve bankacılık sektörünün güçlü olduğuna dikkat çektiği açıklamada kısa vadeli makro-finansal risklerin zayıflaması ve ekonominin “yumuşak iniş” yapabilmesi halinde kredi notunu yukarı yönlü etkileyen dinamiklerin tekrar rol oynayabileceğini belirtti. Buna karşın, finansal istikrarsızlık ve dezenflasyonun sürdürülememesinin kredi notunun indirilmesine neden olabileceği ifade edildi. Türkiye’nin çok volatil bir makro ekonomik performans gösterdiğine dikkat çeken Fitch, düşük tasarruf oranlarına sahip ve belirgin açıklar vermeden güçlü büyüme sağlayamayan ekonominin yılın ilk yarısında ‘aşırı ısındığını’ ifade etti.

Aydın: Değerlendirme çok yüzeysel

TÜRKİYE Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, Fitch’in Türkiye’nin kredi not görünümünü “pozitif”ten “durağan”a çevirmesini yüzeysel ve sathi bulduğunu kaydetti. Aydın, 2. Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi’nde şunları söyledi: “Reyting şirketlerinin Türkiye değerlendirmelerini hep eleştirdik. Doğrudur batıda gerek siyasi gerek ekonomik anlamda ciddi bir sıkıntı var ama Türkiye’de gerek ekonomi yönetimi gerekse düzenleyici otoriteler önceden tedbirleri alıyor. Merkez Bankası’nın gerek kurlarda gerek enflasyon konusunda açıklamalarını biliyoruz. Bunun geçici olduğunu söylüyor. Biz de aynı kanaatteyiz. Fitch’in bu konudaki değerlendirmesini yüzeysel ve sathi bulduğumu bir kez daha ifade etmek isterim.”

Borsa Fitch’le düştü dolar 1.87 liraya çıktı

AVRUPA’da devam eden borç krizi endişelerinin etkisiyle yurtdışı borsalar gerilerken, içeride Fitch’in Türkiye’nin kredi notu görünümünü ‘pozitif’ten ‘durağan’a revize etmesiyle İMKB düşüşe geçti. Açıklamanın ardından ikinci seans açılışıyla 50.656 puana kadar gerileyen İMKB 100 endeksi yüzde 1.72 düşüşle 51.091.51 puandan kapandı. Euro bölgesi borç endişelerinin etkisiyle negatif seyrin sürdüğü yurtdışı borsalar da düştü. FTSEurofirst 300 yüzde 0.81 düştü. Dow Jones Endeksi gün ortasında yüzde 1.51, S&P 500 yüzde 1.44, Nasdaq yüzde 1.87 eksideydi. Merkez Bankası PPK açıklamasında döviz konusunda netlik olmamasının ardından kurda başlayan yükseliş, Fitch’in not görünümünü durağana çekmesinin ardından hızlandı. PPK kararları öncesi 1.8592’den işlem gören dolar, açıklamaların ardından 1.87’yi aşarken bankalararası piyasada 1.8750’den işlem gördü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!