Merkez, enflasyon umudunu petrolün düşüşüne bağladı

Güncelleme Tarihi:

Merkez, enflasyon umudunu petrolün düşüşüne bağladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2008 00:00

Merkez Bankası, doğalgaz fiyatlarına yapılan zammın ağustos enflasyon üzerindeki etkisini 0.15 puan olarak hesapladı. Merkez Bankası, ’petroldeki düşüş sürerse enflasyon da inişe geçecek’ öngörüsünde bulundu.

TEMMUZ ayında enflasyon elektrik zammının etkini hisseden enflasyon, ağustos ayında da doğalgaz zammının etkisiyle yükselmeye devam edecek. Geçen ay tüketici fiyatlarıyla (TÜFE) yüzde 0.58, üretici fiyatlarıyla da (ÜFE) yüzde 1.25 artarak, yıllık bazda TÜFE’de yüzde 12.06, ÜFE’de yüzde 18.41 olan enflasyon rakamlarını değerlendiren Merkez Bankası, şu noktalara dikkat çekti:

Enerji ve gıda etkisi

Yıllık enflasyondaki artışta enerji fiyatlarındaki yükselişle gıda fiyatlarındaki baz etkisi belirleyici oldu. İşlenmiş gıda fiyatlarının artış hızı önceki aylara kıyasla yavaşlama eğilimi gösterirken, işlenmemiş gıda fiyatlarında geçtiğimiz yılın aynı ayındaki düşük baz nedeniyle yıllık enflasyon yükseldi. Elektrik ve yakıt fiyatlarındaki artışlar enerji fiyat enflasyonunun belirgin olarak yükselmesine neden oldu.

Kiranın etkisi azaldı

Gıda fiyatlarının yemek hizmetleri fiyatları üzerindeki etkisi sürdü. Ancak bu grubun yıllık enflasyonundaki yükseliş, önceki aylara kıyasla yavaşladı. Ulaştırma ve yemek hizmetleri yıllık artış oranı sırasıyla yüzde 15.49 ve yüzde 15.29’a yükseldi. Haberleşme hizmetleri yıllık enflasyonu özellikle baz etkisi kaynaklı olarak yükselirken, kiranın yıllık enflasyonu yaklaşık 0.4 puan azalarak yüzde 13.70 oldu.

Enerji fiyatlarının yüzde 5.79 yükselmesi enerji fiyatlarındaki yıllık artışı yüzde 26.87’ye çıkardı. Elektrik fiyat artışının enflasyona yaptığı doğrudan katkı yaklaşık 0.5 puan düzeyinde oldu. Ağustosta doğalgaz fiyat artışının enflasyon üzerindeki etkisinin ise yaklaşık 0.15 puan olması bekleniyor.

Kademeli iniş

Üretici fiyatlarındaki artışın sanayi ürünleri fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandığına dikkat çeken Merkez Bankası, temel enflasyon göstergelerinin ise, son 2 ayda sınırlı da olsa yavaşlama eğilimi sergiliyor. Petrol fiyatlarının Temmuz Enflasyon Raporu’ndaki baz senaryo varsayımlarından daha olumlu seyretmeye devam etmesi halinde önümüzdeki dönemde enflasyon kademeli bir düşüş eğilimine girecek.

Kredilerde daralma sürecek

MERKEZ Bankası’nın Banka Kredileri Eğilim Anketine göre bankalar, 2008 yılı üçüncü çeyreğinde, konut kredileri talebinin aynı hızla daralacağını, taşıt kredileri talebindeki daralmanın yavaşlayacağını ve diğer bireysel kredilerde talep artış hızının duracağını öngördü.

Ekmek fiyatı ilk yarıda yüzde 25 arttı

SON bir yıllık dönemde oldukça yüksek oranlı artışlar gözlenen işlenmiş gıda ürünleri fiyatlarında temmuzda göreli bir yavaşlama olduğunu belirten Merkez Bankası, ekmek fiyatlarının temmuzda yüzde 0.21 sınırlı artış göstermesinin belirleyici olduğunu kaydetti. Merkez, ekmek fiyatlarındaki ilk 6 aylık birikimli artış oranın ise yüzde 25.40 olduğunu belirtti. Merkez, yılın kalan döneminde işlenmiş gıda fiyatlarının artış hızının kademeli olarak yavaşlayacağı öngörüsünde bulundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!