Merkez, enflasyon riski gördü gecelik borç verme faizinde koridorunu genişletmeyi seçti

Güncelleme Tarihi:

Merkez, enflasyon riski gördü gecelik borç verme faizinde koridorunu genişletmeyi seçti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2011 00:00

Politika faizinde yüzde 5.75’lik oranı değiştirmeyen Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) gecelik borç verme faizini ise yüzde 12.5’e yükseltti. Faiz koridorunun genişletilmesini kura karşı alınmış yeni bir karar olarak yorumlayan analistler, Merkez’in yöntemini ‘gözdağı vermek’ olarak algıladı.

Haberin Devamı

 

MERKEZ Bankası Para Politikası Kurulu, dünkü ekim ayı toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 5.75’te, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 5’te sabit tuttu. Ancak, gecelik borç verme faiz oranını yüzde 9’dan yüzde 12.5’e, piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 8’den yüzde 12’ye yükseltti.

2.5 ay aradan sonra koridor genişledi

Böylece ağustos ayında daraltılan faiz koridorunu (borç alma-verme faizi arasındaki fark) Merkez Bankası 2.5 ay sonda genişletme yoluna gitti. Merkez Bankası’ndan politika faizi sabit tutmak dışında bir hamle beklemeyen piyasa için, Türk Lirası’na yönelik bir sıkılaştırma yapılması sürpriz oldu. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, bu ay ekonomistlerle yaptığı toplantıda “Aksiyon devam ediyor” derken, piyasa da bunu “Merkez bundan sonra lafa değil, aksiyona ağırlık” verecek şeklinde yorumlamıştı. Merkez Bankası’nın son aksiyonu faiz koridorunu genişletmek olurken, kurul toplantısının ardından yapılan açıklamada bunun nedeni ve son gelişmelere ilişkin şöyle denildi:

Haberin Devamı

Türk Lirası’nda yakın zamanda gözlenen aşırı değer kaybı, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisi ve fiyatı yönetilen/yönlendirilen ürünlerdeki ayarlamalar nedeniyle, önümüzdeki aylarda belirgin bir şekilde yükseliş gözlenecek. Merkez Bankası, bu durumun orta vadeli enflasyon beklentilerini ve görünümünü etkilemesine izin vermeyecek. Bu doğrultuda Kurul, borç verme faizlerinin önemli ölçüde artırılması yoluyla faiz koridorunun genişletilmesine karar verildi.

Daralmayla cari açık hızlı iyileşecek

Son dönemde açıklanan veriler iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğüne dikkat çekiyor. Tüketici kredilerindeki büyümenin daha makul seviyelere inmesi sonucunda, özel kesim tasarruflarında arzulanan artış gerçekleşmeye başladı.

Bu çerçevede, cari işlemler dengesinde belirgin bir iyileşme gözleniyor. Yılın son çeyreğinde bu eğilimin hız kazanacak.

Haberin Devamı

Yurtiçi istikrar için gerekenler yapılacak

Bunun yanı sıra Kurul, küresel ekonomideki gelişmeleri yakından izleyerek 4 Ağustos 2011 tarihli ara toplantıda belirlenen strateji çerçevesinde, yurtiçi piyasalardaki istikrarı sağlamak için gerekli politika tedbirlerini gecikmeksizin almaya devam edeceğini vurguladı.

MERKEZ’İN YENİ ADIMI NASIL YORUMLANDI

‘Faiz yükselir’ gözdağını verdi

EFG Istanbul Başekonomisti Haluk Bürümcekçi: “Merkez Bankası’nın daha sıkı bir duruşa geçtiği açık. Hem faiz koridorunu genişleterek gecelik faizi yüzde 12’ye kadar çıkartabileceği gözdağını veriyor hem de tüm araçlar genişletici yönde kullanılabilir mesajını bu kez kullanmıyor. Açıklamalar faiz veya kısa vadede zorunlu karşılık indirim beklentilerini ortadan kaldıracak gibi görünüyor, faiz artırım beklentilerini ise enflasyon raporu şekillendirecek.”

Haberin Devamı

Karar TL’ye olumlu yansır

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci: “Faiz koridorunun genişletilmesi Merkez’in kısa vadeli TL likiditesini iyice sıkabileceği anlamına geliyor. Bu yolla, kısa vadeli TL faizleri yukarı çekilecek ve bu sayede spekülatif anlamda dolar/TL uzun pozisyon almak maliyetli hale getirilecek. Bu karar kurdaki yükseliş karşısında attığı yeni bir adım olarak nitelendirilebilir. Bu kararın Türk Lirası’nın olumlu anlamda desteklemesini bekliyoruz.”

Bizi şaşırttı zamana oynanıyor

Societe Generale Stratejisti Gaelle Blanchard: “Bir numara daha yaptılar. Bunu beklemiyorduk. TL’ye istikrar kazandırmaya çalıştıklarına yönelik açık bir gösterge. Şimdilik zamana oynuyorlar. Ortamın zaman içinde iyileşeceğini düşünüyorlar ama bu şu an pek açık değil. Döviz satış ihalelerine devam edeceklerini tahmin ediyoruz, bunun yeterli olacağını umuyorlar. Bir noktada faiz artırmaları gerekebilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!