Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2007 00:00
Kasım ayında enflasyondaki artışın süreceğine dikkat çeken Merkez Bankası, bunun gerekçelerini "akaryakıttaki ÖTV artışı tütün ürünlerindeki maktu ÖTV’deki düzenleme" olarak sıraladı.
Ayrıca İstanbul’da yeni su tarifelerinin de enflasyonu yükseltici bir unsur olduğunu belirten banka, önümüzdeki dönemde "enflasyonun yeniden düşüş eğilimine gireceği" tahmininde bulundu.
MERKEZ Bankası, ekim ayındaki yüzde 1.81’lik oranla yıllık yüzde 7.7’ye ulaşan enflasyonun kasım ayında da artışı sürdürebileceğine dikkat çekti. Bunun gerekçelerini "akaryakıt ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarlarındaki artışlar ve tütün ürünlerinden alınan maktu ÖTV tutarlarında yapılan düzenleme" olarak sıralayan banka, ayrıca İstanbul’da kasım ayı başında yürürlüğe giren yeni su tarifelerininin de enflasyonu yükseltici bir unsur olduğunu belirtti. Bankanın "Ekim ayı fiyat gelişmeleri" değerlendirmeleri şöyle oldu:
GIDA OLUMSUZ ETKİLEDİ: Son dönemde, gıda fiyatlarında gözlenen yüksek artışlar tüketici enflasyonunu olumsuz etkiliyor. Ancak, gıda ürünleri dışı tüketici enflasyonu gerileme eğilimini sürdürüyor. Hizmet grubu fiyatlarının yıllık artış oranındaki gerileme, ekim ayında duraksadı. Bu gelişmede, lokanta-oteller ile haberleşme hizmetleri grubunun yıllık enflasyonundaki artışlar etkili oldu. Lokanta-oteller grubu fiyat gelişmelerinde son dönemde gıda fiyatlarındaki yüksek oranlı artışların
yemek hizmetleri üzerindeki etkisi belirleyici oldu.
ARTIŞ GEÇİCİ OLUR: Dayanıklı tüketim malları ve hizmet fiyatlarındaki gelişmeler, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerinin sürdüğüne dikkat çekti. İşlenmiş gıda fiyatlarındaki yüksek artışa rağmen çekirdek enflasyon göstergelerindeki gerileme devam etti. Yönetilen-yönlendirilen fiyatlardaki ayarlamaların kısa vadede enflasyonda geçici bir artışa yol açacağı düşünülse de sonrasında enflasyonun yeniden düşüş eğilimine gireceği tahmini yapılıyor.
KİRA ENFLASYONU DÜŞÜYOR: Yıllık kira enflasyonundaki düşüş devam ederken, eğitim ve sağlık hizmetlerinde yıllık enflasyon 2003 temel yıllı endekse göre en düşük seviyelere geriledi. Özetle, yemek hizmetleri dışındaki hizmet kalemlerinde yavaşlama devam etti.
PETROL TAM YANSIMADI: Eylül ve ekim aylarında uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarında gözlenen keskin yükseliş, YTL’nin güçlü konumunu sürdürmesiyle yurtiçi akaryakıt fiyatlarına yansımadı. Nitekim, ekim ayında enerji grubu fiyatları yüzde 0.10 ile oldukça sınırlı bir oranda arttı ve bu grupta yıllık enflasyon yüzde 4.82 oranına geriledi.
ÖTV OLUMSUZ YANSIYACAK: Diğer taraftan İstanbul’da kasım ayı başında yürürlüğe giren yeni su tarifeleri ile akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV tutarlarındaki artışlar, enerji grubu fiyatlarını ve kasım ayı enflasyonunu olumsuz yönde etkileyecek. Ayrıca, tütün ürünlerinden alınan maktu ÖTV tutarlarında yapılan düzenleme de kasım ayı enflasyonunu yükselteceği not edilmeli.
YTL son bir yılda yüzde 19 değerlendiMERKEZ Bankası’nın Türkiye ve ticaret yaptığı ülkelerin tüketici fiyatlarını dikkate alarak oluşturduğu reel kur endeksine göre YTL. ekim ayında döviz sepeti karşısında yüzde 5.4. ocak-ekim döneminde yüzde 17.5. son bir yılda ise yüzde 18.8 oranında değerlendi.
Merkez Bankası’nın açıkladığı. tüketici (TÜFE) ve üretici (ÜFE) fiyatları bazlı reel kur endekslerinin ekim ayına ilişkin sonuçlar şöyle oldu:
YTL ekim ayında. bir önceki aya kıyasla hem TÜFE hem de ÜFE bazında değer kazandı. YTL’nin değeri. ekim ayı itibariyle bir yılda TÜFE bazında yaklaşık yüzde 18.82. ÜFE bazında ise yüzde 14.66 arttı.TÜFE bazlı reel efektif
döviz kuru, 1980 yılından bu yana ekim ayında en yüksek seviyeye olan 188.1 seviyesine çıktı. Reel efektif döviz kuru en son eylül ayında yine bir rekor olan 178.5 seviyesine çıkmıştı. Bir başka deyişle, ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 5.38 artan YTL’nin TÜFE bazındaki değeri 1980 yılından bu yana en yüksek seviyeye yükseldi.
Aynı dönemde 1995=100 ÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi ise yüzde 3.60 artarak 155.5’den 161.1 düzeyine yükseldi.Almanya: Türkiye ekonomide AB standartlarına ulaştıALMAN Nürnberger Nachrichten gazetesi, Avrupa Komisyonu’nca yarın yayınlanacak Türkiye İlerleme Raporu’nu değerlendirirken "Ankara, karnesinde sadece ekonomide en iyi notu aldı" diye yazdı. Nürnberger Nachrichten, raporda "Gerekli reformlar sistematik ve düzenli olarak hayata geçirilemedi ve 2006 yılında yavaşladı" denildiğine dikkat çekti. Gazete şunları yazdı: "Başbakan Tayyip Erdoğan’a ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sadece bir tek hususta olumlu bir not veriliyor: Ekonomik dengeler, Türkiye’nin şu sıralar ’AB standartına’ ulaştığını müjdeliyor."
Çağlayan, tüketicileri
internette buluşturacakSANAYİ ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, TBMM’deki ilk bütçe sunumunda, yeni dönemde temel anlayışlarının, "Risk alarak, elini taşın altına koyan girişimcileri desteklemek" olacağını söyledi. Çağlayan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün bakanlık bütçesini anlatırken, gelecek yıl 81 ili dolaşacağını bildirdi. Çağlayan, tüketicileri internette biraraya getirecek ’tüketici portalı’ projesinin de 2008 yılında haşyata geçeceğin belirtti.
Tüpgaz ve otogaza
ÖTV zammı geldi
SİGARA ve akaryakıtın ardından, otogaz ve likit petrol gazının (LPG) da Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yansımış yeni perakendefiyatları da belli oldu. Buna göre otogazın litre fiyatı 15 YKr arttı. LPG’de ise 2 kg’lik piknik tüpün fiyatı 50 YKr, 12 kg’lik ev tipi tüpün fiyatı da 3.5 YTL’ye yükseldi. Otogazın litre fiyatı İstanbul Anadolu yakasında 1.52 YTL’den 1.67 YTL’ye, Avrupa yakasında da 1.53 YTL’den 1.68 YTL’ye çıktı. İstanbul’da 2 kg’lık piknik tüpün fiyatı 7.60 YTL’den 8.10 YTL’ye, 12 kg’lık ev tipi tüpün de 38 YTL’den 41.50 YTL’ye çıktı.