Merkez, dövizde ‘esnek müdahale’yi sevdi, 500 milyon dolar sınır çizdi

Güncelleme Tarihi:

Merkez, dövizde ‘esnek müdahale’yi sevdi, 500 milyon dolar sınır çizdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2012 20:50

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yılın ilk toplantısında yüzde 5.75’lik politika faizini değiştirmedi. Kurul, “Gün içi müdahale düzenli döviz satım ihalelerine göre daha etkili” diyerek, gün içi döviz satış ihalesinde 500 milyon dolar üst sınır kararı aldı.

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası dün yılın ilk Para Politikası Kurulu’nda politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizini yüzde 5.75’te sabit tuttu. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı başkanlığında toplanan Kurul, dövize müdahalede ‘gün içi’ne devam kararının yanı sıra, bir ay boyunca günlük döviz satışında üst sınırı 500 milyon dolar olarak belirledi. Merkez Bankası, “Cari denge dinamiklerindeki düzelme eğilimi ve küresel koşullardaki ani değişimler göz önüne alındığında, gün içi döviz satım ihalelerinin, düzenli döviz satım ihalelerine kıyasla daha etkili ve para politikası amaçlarına daha uygun olacağının görüldüğünü” vurguladı.
Üst sınır 1.7 milyar dolardı
Merkez Bankası, 5 Ağustos 2011’den beri gerek gördüğü günlerde düzenli döviz satım ihaleleri yaptığını hatırlattı. Merkez Bankası, bu yöntemle günlük döviz ihalelerinde satılabilecek en yüksek tutarı 1.7 milyar dolara kadar çıkarmıştı. Bu kapsamda istisnai durumlar haricinde alınan tekliflerin sadece 50 milyon dolara kadar olan kısmının karşılanmasına karar verilmişti. Ayrıca, 6 Ocak 2012’den itibaren gerek görülen günlerde, gün içinde döviz satım ihaleleri açılmaya, her  ihalenin 50 milyon dolar olması uygulaması başlanmıştı.
Esnekliği korumaya devam
Merkez Bankası önümüzdeki dönemde yurt içi talep büyümesinin ılımlı bir seyir izlemesinin beklendiğini belirterek, şunları dile getirdi: “Yakın dönemde tüketici kredilerinde ve firmaların iç piyasa siparişlerinde gözlenen eğilimler de bu öngörüyü destekliyor. Dolayısıyla, geçici fiyat hareketlerinin ikincil etkilerinin sınırlı kalması ve özellikle 2012 yılının son çeyreğinde baz etkisinin de katkısıyla enflasyondaki düşüşün hızlanması bekleniyor. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünün orta vadeli hedeflerle uyumlu olması için para politikasındaki sıkı duruşun bir müddet daha sürdürülmesi gerektiğini ifade etmiştir. Öte yandan, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle para politikasında esnekliğin korunması uygun olacaktır.”

Haberin Devamı

Haftalık fonlama 3-7 milyar lira arasında

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası’nın açıklamasında Başkan Erdem Başçı’nın miktar ihalesi yöntemi ile düzenlenen bir hafta vadeli repo ihalelerine ilişkin günlük fonlamanın 3-7 milyar lira arasında olacağını belirttiğini anımsattı.
Ayrıca, TL likidite öngörüleri ve Hazine hesap bakiyesinin yüksek düzeylerde seyredeceği dikkate alınarak 2012 yılı Para ve Kur Politikası’nda yer alan likidite yönetimi stratejisi çerçevesinde başlanan bir ay vadeli repo ihaleleri ile 27 Ocak-23 Şubat 2012 döneminde yapılması  planlanan toplam fonlama miktarı için üst sınırın 20 milyar lira olarak belirlendi.

Le Figaro: Karşınızda Dijital Boğaz

SAYISAL teknolojiler ve tasarım konularının ağırlıklı olarak konuşulduğu, Münih’te düzenlenen DLD adlı konferans dizisine Türkiye de damgasını vurdu. Organizasyonun içinde yeralan “Dijital Boğaz” adlı panelde Peak Games’in kurucusu Sidar Şahin, Yemek Sepeti projesinin sahibi Nevzat Aydın, Markafoni’nin eş-kurucusu Sina Afra, Turkcell Yeni Teknoloji İşleri Başkanı Cenk Bayrakdar ve 41? 29! dijital reklam ajansının sahibi Alemşah Öztürk konuştu. Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro, dijital dünyanın Türk uzmanlarının görüşlerine geniş yer ayırırken, haberini “Silikon Vadisi’nden sonra karşınızda Dijital Boğaz” başlığıyla verdi. Haberde, Türkiye’nin Dailymotion, Facebook gibi platformlar için inanılmaz bir pazar hâline geldiği vurgulandı.

Haberin Devamı

Enflasyonun yüksek seyri yine sürecek

MERKEZ Bankası Para Politikası Kurulu, 2011 yılının son çeyreğindeki birikimli fiyat artışları nedeniyle kısa vadede enflasyonun yüksek seyrini sürdüreceğine dikkat çekerek, şunları dile getirdi: “Bu durumun beklentileri bozmasına izin vermemek için Merkez Bankası, ekim ayından bu yana para politikasında önemli bir sıkılaştırmaya gitti. Son dönemde açıklanan veriler, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyit ediyor. Yurt içi nihai talep yavaşlarken net ihracatın büyümeye katkısının arttığı görülüyor. Bu çerçevede önümüzdeki dönemde ekonomideki dengelenme eğilimi sürecek ve cari işlemler açığı da kademeli olarak azalmaya devam edeceği öngörülüyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!