Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2009 00:00
Merkez Bankası, bireysel bankacılıkta kredi kartlarında artan borçluluğa, ticari bankacılıkta da firmaların taşıdığı kur riskine dikkat çekti.
Bu yılın ilk Finansal İstikrar Raporu’nun yayınlayan
Merkez Bankası, ’kısmi iyileşmeler’ görülmesine karşın, orta ve uzun vadede mali disiplinin sürdürülmesi ve yapısal reformlara hız kazandırılması gerektiğini savundu. Merkez Bankası raporunda şu tespitler yer aldı:
Sorun olabilir
Hane halkının borç yükünün birçok ülkeye kıyasla düşüklüğü ve yükümlülüklerinin değişken faizli ve dövize endeksli kısmının sınırlı olması, hane halkının ekonomik konjonktürdeki olumsuz gelişmelerden daha az etkilenmesini sağladı.
Birçok gelişmekte olan ülkeden farklı olarak ülkemizde hane halkı borçluluğunun bu olumlu yapısının, krizin ülkemiz üzerindeki olumsuz etkilerini de sınırlandırdı.
Ancak ekonomik aktivitedeki yavaşlama ve artan işsizlik oranına bağlı olarak, önümüzdeki dönemde hane halkının yükümlülüklerini geri ödemede zorluklar yaşaması da olası.
Kartta faiz yüksekKredi kartı bakiyelerinin faize tabi kısmı artmakta. Kredi kartı faizlerinin tüketici kredilerine göre daha yüksek olduğu göz önüne alındığında, bu durum hane halkının kırılganlığını artırıyor.
Çeşitlenen ve karmaşıklaşan finansal hizmet ve ürünlerin amacına uygun kullanılması ve bireylerin yatırım ve tasarruf kararlarını bilgi sahibi olarak vermelerini sağlamanın önemi giderek artıyor. Bu çerçevede, finansal farkındalık oluşturulmasını teminen finansal eğitim konusuna özel önem ve öncelik verilmesi gerektiği değerlendirilmekte.
KOBİ’lere etkisi
Firmaların satış gelirleri artarken kárlılıkları düştü. Bu durum kambiyo zararlarından kaynaklandı. Bu gelişme, uygulanan dalgalı kur rejiminde
döviz kurunda oluşabilecek yukarı yönlü hareketlerin, döviz geliri olmadığı halde yabancı para cinsinden borçlanan firmaların taşıdığı kur riskinin mali bünyelerini bozacağının somut bir göstergesi.
Firmalar içinde KOBİ’lerin tahsili gecikmiş alacaklarındaki artışının diğerlerine göre daha hızlı olması, krizin KOBİ’ler üzerindeki etkilerinin daha derin olduğuna işaret ediyor.
Firmaların borç ödeme kapasitesindeki düşüş ve işsizlik oranındaki yükselişin önümüzdeki dönemde de tahsili gecikmiş alacaklarda artışa neden olabilir. Ancak, sektörün mali bünyesinin bu artışları karşılayacak seviyede olduğu görülüyor.
Kırılganlıkları gözden geçirin
MERKEZ Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, ekonomideki iyileşmelere değindi ancak, ancak küresel krizden çıkışın çabuk ve kolay olmayacağı görüşünü tekrarladı. Yılmaz, bu zor dönemin tüm piyasa katılımcılarının eksiklik ve kırılganlıklarını gözden geçirmeleri için bir fırsat olarak görülebileceğini vurguladı.