Güncelleme Tarihi:
GÜNLERDİR faiz konusunda nasıl adım atacağı beklenen Merkez Bankası 29 Ocak 2014’ten bu yana yani 34 ay sonra ilk kez faizleri artırdı. Politika faizini yüzde 7.50’den 50 baz puan artışla yüzde 8’e çıkaran Merkez, faiz koridorunun üst bandını da 25 baz puanlık yükselişle yüzde 8.50’e çıkardı. Dün toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK) kararları faiz artışıyla sınırlı kalmadı. Faiz artırarak parasal sıkılaştırmadan kaçınmayacağını gösteren Merkez Bankası, yabancı para zorunlu karşılıklarda 50 baz puan indirim yaparak piyasa 1.5 milyar dolar kaynak sağladı. Son adım ise ihracatçılara yönelik oldu. Merkez, 31 Aralık’a kadar vadesi dolacak reeskont kredilerinin vadesini uzatma ve geri ödemelerini Türk Lirası ile yapma imkanı getirdi. Piyasaya Merkez’in kararlarının etkisi kalıcı olamadı. Global olarak güçlenen dolar PPK öncesinde 3.4215 lira ile zirve yapmışken kararlar sonrası 3.36 liraya kadar düştü. Ancak doların ABD’den gelen iyi verilerin ve Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) aralıkta neredeyse kesinleşen faiz artırım beklentisi ile gelişen ülke para birimleri karşısında güçlenmesi, sınırlarımızdaki gelişmeler ve Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye aleyhine aldığı kararla 3.4535 lirayla yeni rekorunu kırdı. Bankalararası piyasada dolarda son işlemler 3.4292 liradan yapılırken serbest piyasada dolar günü 3.4280 liradan tamamladı. Borsa İstanbul günü yüzde 1.12 düşüşle 74 bin 193 puandan kapattı.
BAĞIMSIZLIK VURGUSU
Merkez Bankası’nın kararından ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Twitter’dan, “Başbakanımızın hafta başında ifade ettiği gibi ekonomideki gelişmeleri yakından izliyoruz, ciddiye alıyoruz, gerekli tedbirleri alıyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem ise “Merkez Bankamız, dünyadaki araç bağımsızlığını açısından en saygın ve en üst düzeydeki merkez bankalarından. Dolayısıyla bu karar da gösteriyor ki Merkez Bankası elini gösterdi. Merkez’in elindeki araçları özgürce ve bağımsız olarak kullanacağını göstermesi açısından bu kararın altını çizmek gerekiyor” dedi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bloomberg International’a yaptığı açıklamada Merkez Bankası’nın faiz artırma kararını desteklediğini belirtti.
PARASAL SIKILAŞTIRMA
Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya başkanlığında toplanan PPK yaptığı açıklamada, “Küresel belirsizliklerdeki artış ve yüksek oynaklıklara bağlı yaşanan döviz kuru hareketleri enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturmaktadır. Kurul, söz konusu gelişmelerin beklentiler ve fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkisini sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmaya karar vermiştir. Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir” dedi.
PİYASA NASIL KARŞILADI?
GEDİK YATIRIM PORTFÖY YÖNETİM MÜDÜRÜ ERAL KARAYAZICI: Faiz kararı parayı Türk Lirası’na park etmenin ödülünün görece yükseltilmesi bir yana ‘Türkiye faiz indirir ama arttıramaz’ ön yargısını ortadan kaldırdığı için son derece yararlı ve değerli. Bu karar öncesi Merkez Bankası ortalama fonlamayı yüzde 7.9 ile yapıyordu. Şimdi yüzde 8.1 gibi bir oranla gerçekleştirecek. Kararı antibiyotik değil ağrı kesiciye benzetilebilir.
KAPİTALFX ARAŞTIRMA UZMANI ENVER ERKAN: Beklentilerin üzerinde bir faiz artışı olması itibariyle yakın dönemde liradaki negatif ayrışmanın da önüne geçebilecek bir adım olarak değerlendiriyoruz. Merkez, para politikası aksiyonlarında son derece proaktif davrandı ve bir anlamda güven tazelemiş oldu.
IŞIKFX BAŞANALİSTİ GİZMEN NALBANTLI: Büyük resme baktığımızda dünyada güçlenen bir dolar olduğunu gözden kaçırmamalıyız. FED’in faiz artış hızı, doların değer kazanmaya devam etmesi anlamına geliyor. Ayrıca içerideki sorunlar devam ediyor. Karar sonrası AP’nin Türkiye ile ilgili müzakereleri geçici olarak durdurduğu haberi geldi. Kurda 3.35 desteğinin üzerinde kaldığımız sürece yukarı istek devam edebilir.
SAXO CAPİTAL MARKETS STRATEJİ UZMANI CÜNEYT PAKSOY: Merkez en rasyonel kararla geldi. Daha yüksek faiz için şu an erken. Dolar gelişen ülkelere karşı güç kazandı yine. Global piyasalardaki hareketlerin mola vermesiyle Merkez’in kararının doğru okuması yapılabilecek. Dolar 3.40 liranın üzerinde kaldıkça 3.50 bandı önümüzde. Normalleşme için 3.35-3.37 liranın altı çok önemli.