Güncelleme Tarihi:
Merkez Bankası, borcunu ödeyen vatandaşları ‘kara listesinden’ sildi. Ancak bu silme vatandaşın kredi almasına yetmedi. ‘Borcumu ödedim ama neden bankam bana hala kredi vermiyor’ diye soran bir öğretmene Merkez Bankası, “Sicil affı sadece bize kayıt silme zorunluluğu getiriyor. Oysa bankaların kendi bünyelerinde tuttukları kayıtların silinmesi hususunda yasal bir zorunluluk bulunmuyor” yanıtını verdi.
28 Ocak’ta yürürlüğe giren ve borcunu ödeyen vatandaşa ‘kara listeden’ çıkma olanağı veren 5834 sayılı Karşılıksız Çek ve Protestolu Senetler ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkında Kanun, umut olmaktan çıktı. Borçlarını ödemeleri durumunda sadece Merkez Bankası’nın kara listesinden çıkabilen memur, işçi, emekli, esnaf, işadamı bankaların ‘kara listelerinden’ silinmedi. Borcunu ödeyip, yasaya güvenerek bankalara koşan vatandaş, ‘kredibl’ değilsiniz yanıtı karşısında şaşkına döndü.
Aysel ALP YAZIYOR |
İşte tüm borçlarını ödeyip, büyük bir sevinçle kredi almak için bankaya giden Kahramanmaraşlı, 657 sayılı devlet memuru statüsündeki bir öğretmen, bankadan aldığı yanıt üzerine şaşkına döndü. Banka, ellerindeki listede kendisinin ‘kredi verilemez’ müşteriler grubu içinde yer aldığı bildirildi. Bunun üzerine Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde kara listeden adının neden silinmediğini Merkez Bankası’na sordu.
İŞTE BANKANIN YANITI
Merkez Bankası’nın Kahramanmaraşlı öğretmene verdiği yanıt, borçlarını ödediği halde bankaların listesinden silinmeyen yüz binlerce vatandaşa verilmiş bir yanıt niteliğindeydi:
28 Ocak’ta yürürlüğe girmiş söz konusu kanun uyarınca Bankamız, negatif nitelikli ferdi kredi ve kredi kartları , karşılıksız çekler ile protestolu senetler kütüğünde yer alan ve ödenmesi gereken tarih 27 Ocak 2009 ve öncesi olan kayıtlardan, bankalarca tahsil tarihi gönderilmiş olanlar silinmiştir. Ödenmemiş olanlar ise borcun en geç 28 Temmuz 2009 tarihi bitimine kadar ödenmesini veya yeniden yapılandırılması durumunda, borcun tamamen ödenmesini takiben, ödemenin Bankalarca bankamıza bildirildiği tarihte yazılı müracaata gerek olmaksızın Bankamızca silinecektir.
Ancak Bankamızca silinecek bu tür kayıtların bankalarca da silinmesi hususunda yasal bir zorunluluk bulunmadığından bankalara yapılan müracaatlarda, Bankamızca silinen ve silinecek olan bu tür kayıtlarla karşılaşılması durumunda, bunların Merkez Bankası kayıtları değil, bankaların kendi bilgisayarlarında tutmaya devam ettikleri kayıtlar olduğu bilinmelidir.”
Merkez Bankası’nın bu açıklaması, bankaların yasal boşluktan yararlanıp vatandaşın kredi hakkını sınırlamaya devam ettiğini ortaya koydu. Merkez Bankası tespitlerine göre bankalar, kredi başvurusunda bulunan vatandaşın sicil kayıtları için Merkez Bankası’na değil, kendi bilgisayarlarında tutmaya devam ettikleri kayıtlara bakıyorlar. Bu kayıtlar silinmediği için vatandaş kredi alamıyor.