Güncelleme Tarihi:
Merkez Bankası yetkilileri bugün Ankara'da düzenlenen toplantıda, banka ekonomistleriyle bir araya geldi.
Toplantıda yapılan “Ekonomik Görünüm ve Para Politikası” başlıklı sunumda, parasal ve finansal koşullardaki sıkılaşmanın, kredi büyümesini ve iç talebi makul seviyelere çekmeye devam ettiği belirtildi.
Cari işlemler dengesindeki iyileşmenin önümüzdeki aylarda daha belirgin hale gelmesinin beklendiği ifade edildi.
Döviz hareketleri, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artış ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkilerine bağlı olarak kısa vadede enflasyonda geçici bir yükseliş gözlendiği kaydedilerek, enflasyonun, bir müddet hedefin üzerinde seyrettikten sonra 2012 yılının Mayıs ayından itibaren tekrar düşmeye başlayarak yılın sonunda yüzde 5'lik hedefe yaklaşacağı bildirildi.
Alınan tedbirler sonucunda oluşan sıkı parasal ve finansal koşulların ikincil etkileri kontrol altına alması beklendiği vurgulanarak, şöyle denildi:
“Bugün açıklanan 2011 yıl sonu enflasyonu yüzde 10,45 olarak gerçekleşmiştir. Mevcut konjonktürde ikincil etkileri sınırlamak açısından enflasyondaki düşüşün beklentilerden daha önce başlaması önem taşımaktadır. Bu kapsamda Merkez Bankası 29 Aralık 2011 gününden itibaren ek parasal sıkılaştırmaya gitmiştir.
Ek parasal sıkılaştırma asıl olarak açık piyasa işlemleri yoluyla sağlanmaktadır. Politika faizinden yapılan fonlama miktarı geçici bir süre için azaltılarak normal günler için ilan edilen alt sınırın altına düşürülebilmektedir.
Gerekmesi halinde bu işlemleri destekleyici yönde, sterilize edilmemiş (etkili) döviz satışlarının ve doğrudan müdahalelerin kullanılması da söz konusu olabilmektedir. Burada amaçlanan, döviz kurundaki iktisadi temellerden kopuk hareketlerin enflasyon beklentilerini bozmasına izin vermemektir.
Ek parasal sıkılaştırmanın güçlü, etkili ve geçici olması esastır. Uygulamanın süresi enflasyon görünümünü etkileyen ana unsurlardaki düzelmenin hızına bağlı olarak değişebilecektir.”
Merkez Bankası'nın, enflasyon görünümüne dair gelişmeleri yakından izleyerek temel amacı olan fiyat istikrarı doğrultusunda gereken tedbirleri almaya devam edeceği belirtildi.
-Ekonomistler, Enflasyon Raporu toplantılarına katılabilecek-
Sunumda, yılda dört kez basına açık olarak yapılan Enflasyon Raporu basın toplantılarına banka ekonomistleri ve analistlerin de akredite olarak katılabilecekleri bildirildi.
TCMB'nin sunumunda, Şubat ayından itibaren, banka ekonomistleri ve analistlerinin görüşme taleplerini elektronik posta adresi “yatirimci@tcmb.gov.tr”ye bildirebilecekleri de kaydedildi.