Güncelleme Tarihi:
Ekonomik koşullar, politika duruşu ve varsayımları çerçevesinde gelecek döneme dair enflasyon tahminlerinde bir önceki rapora göre değişiklik yapmadıklarını belirten Çetinkaya, "Enflasyonu düşürmeye odaklı ve kararlı bir politika duruşu altında, enflasyonun yüzde 5'lik hedefe kademeli olarak yakınsayacağını; 2016 yılında yüzde 7,5'e; 2017 yılında ise yüzde 6'ya geriledikten sonra 2018 yılında yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz. Bu çerçevede enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2016 yılı sonunda yüzde 6,3 ile yüzde 8,7 aralığında (orta noktası yüzde 7,5), 2017 yılı sonunda ise yüzde 4,2 ile yüzde 7,8 aralığında (orta noktası yüzde 6) gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz." diye konuştu.
ENFLASYON DÜŞMEYE DEVAM EDECEK
Ocak Enflasyon Raporu sonrası dönemde Türk lirasının istikrarlı bir seyir izlediğini aktaran Çetinkaya, petrol fiyatlarının bir miktar yükseldiğini, ithalat fiyatlarının ise sınırlı oranda gerilediğini kaydetti.
Çetinkaya, bu çerçevede Türk lirası cinsi ithalat fiyatlarının, enflasyon tahminlerinde değişime yol açabilecek bir etkisinin ortaya çıkmadığını vurgulayarak, gıda fiyatlarının katkısıyla tüketici enflasyonunun kısa vadede düşmeye devam edeceğini öngördüklerini dile getirdi.
Daha sonra baz etkileri kaynaklı yükselmesi beklenen enflasyonun, yılın ikinci yarısında dalgalı bir seyir izleyerek 2016 sonunda yüzde 7,5 seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildiren Çetinkaya, "Gıda fiyatlarındaki oynaklıklar dikkate alınarak gıda enflasyonu varsayımları korunmakla birlikte, bu kalem kaynaklı yıl sonu enflasyon tahmini üzerinde aşağı yönlü risklerin bulunduğu belirtilmelidir." değerlendirmesini yaptı.
Çetinkaya’nın konuşmasından satır başları şöyle:
-Küresel piyasalardaki gelişmeler Türkiye ekonomisini olumlu etkiledi
-TCMB olarak enflasyon görünümünde sıkı döviz likiditisinde destekleyici poltikayı sürdürdük
-2016 ilk çeyrekte enflasyon beklentilerini fiyatlama davranışlarnı dikkate alarak likiditede sıkı duruşu sürdürdük
- Küresel oynaklığın azalmasıyla geniş faiz koridoruna duyulan ihtiyaç azaldı
- Önümüzdeki dönemde para politikasındaki duruş enflasyon görünümüne bağlı olmaya devam edecek
- Para politikasındaki sıkı duruşu gerekli görülen süre boyunca koruyacağız
İŞLENMEMİŞ GIDA FİYATLARI GERİLEDİ
-Yüzde 7,46 ile, Ocak enflasyon öngörüsünün altında gerçekleşti. Bundan işlenmemiş gıda ve tütün dışı enflasyon Ocak enflasyon beklentisi ile uyumlu gerçekleşti.
-İlk çeyrekte işlenmemiş gıda fiyatları belirgin bir şekilde geriledi. Bunda et fiyatlarındaki düzenlemelerin etkili olduğunu gördük.
CARİ DENGEDEKİ İYİLEŞME SÜRECEK
-Cari dengede iyileşme devam edecek
MERKEZ MARJİNAL FONLAMA FAİZİNİ DÜŞÜRMÜŞTÜ
Reuters'a göre, TCMB'nin geçen hafta faiz koridorunun üst bandını beklentilere paralel 50 baz puan indirmesi ardından, küresel görünüme ve enflasyonun trendine bağlı olarak sürmesi beklenen indirimlerin büyüklüğü ve Başkan Murat Çetinkaya'nın siyasetten gelen faiz indirimi baskılarını nasıl yöneteceği yakından izlenecek.
FED’DEN DE FAİZ KARARI BEKLENİYOR
Piyasalar böylesi bir yaklaşımı beklerken, FOMC'nin 26-27 Nisan'da gerçekleştireceği toplantıda faiz artışına hiç şans vermiyor ve 14-15 Haziran'da gerçekleşecek toplantıda ise bir faiz artışına beşte bir şans veriyor. Reuters tarafından gerçekleştirilen ankete göre bu yıl için iki faiz artışı bekleniyor.