Güncelleme Tarihi:
Merkez Bankası Temmuz ayı Para Politikası Kurulu kararlarını açıkladı.
Merkez Bankası bir haftalık repo faizini 50 baz puan indirerek yüzde 8,75'ten yüzde 8,25'e indirdi. Merkez Bankası marjinal fonlama oranını yüzde 12'de bırakırken, gecelik borçlanma faizini de 50 baz puan indirerek yüzde 8'den yüzde 7.50'ye indirdi.
Merkez Bankası bankaların gecelik borçlanma imkanı faizini ise yüzde 11,50'de tuttu. Zorunlu karşılıklarda ise değişikliğe gitmedi.
Ekonomistler ağırlıklı olarak Merkez Bankası'nın politika faizinde ortalama 50 baz puan indirim yapacağı beklentisindeydi.
DOLAR GERİLEDİ
Karar öncesi 2,12795 TL'den seyreden dolar karar sonrası 2,1189TL'ye kadar geriledi. Dolar şu dakikalarda 2.1230 TL'den seyrediyor. Gösterge faiz 8,12'de seyretmeye devam ediyor. BIST 100'de ise satış dalgası geldi. Endeks yüzde 0,95 düşüşle 81 bin 500 puana geriledi.
Enflasyon oranı haziran ayında beklentilerin üzerinde artışla aylık yüzde 0,31 olarak gerçekleşmişti. Yıllk enflasyon da yüzde 9,16 ile yüzde 9'un üstünde kalmıştı. Uzmanlar bu son enflasyon rakamlarının ardından Merkez Bankası'nın "ölçülü" faiz indirimine devam edeceğini bekliyorlardı.
"BİST'TE SATIŞLAR ARTABİLİR"
Global Yatırım Stratejisti Gökhan Uskuay'a göre karar TL için olumluyken piyasalar ise daha agresif bir kararı bekliyordu. TCMB'nin bir önceki toplantı metninde ve ekonomik değerlendirmelerinde hiçbir değişiklik yaşanmadığına dikkat çeken Uskuay "Sadece koridoru aşağı yönlü genişleterek, 27 Ağustos toplantısında 50 baz puan daha düşürebileceğini sinyalini verdi. Piyasalar için olumsuz oldu. Piyasalar daha agresif bir kararı satın almışlardı. TL için oldukça olumlu bir karar 2,10 seviyeleri görülebilir. BIST’te satışlar 80.000’ne doğru bir ağırlık kazanılabilir. Faiz indirimi bu dönemde sınırlı kalması; sanki gelecek dönemki adımlarında sınırlı kalabileceğini gösteriyor."
GLOBAL ATMOSFER MERKEZ'E DESTEK VERİYOR
Akbank Ekonomik Araştırmalar Baş Ekonomisti Fatma Melek "TCMB, enflasyonu etkileyen tüm unsurları dikkate alacağını ve görünümde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutularak göreli sıkı politikasını sürdüreceğini belirtiyor. Buna göre 10 yıllık eksi gecelik BIST repo faizi arasındaki fark halihazırda yatay. Faiz indirimleri öncesinde Mayıs başlarında ise bu fark 230 baz puana kadar yükselmişti. Bu süreçte, Mart ayı ortalarından bu yana Türkiye 5 yıllık CDS spreadlerinde yaşanan 88 baz puanlık gerileme, global risk primlerindeki düşüş, merkez bankasına destek veriyor." diye konuştu.
"BEKLENTİLERİN KARŞILANMASI OLUMLU"
Integral Menkul Ekonomik Araştırma Müdürü Egemen Candır hisse piyasaları için bu adım ile beklentilerin karşılanması olumlu olarak algılanabileceğini söyledi. Candır "Faizlerin yükseltilmesi bankaların sıkı para politikaları altındaki karlılıklarını olumsuz etkilemekteydi ve konut sektöründe sıkıntılar yaratma potansiyeline sahipti. Bu şekilde ölçülü bir azaltımın mevcut politik stabilitede Türkiye’nin ihracatının ve dolayısı ile büyümesinin desteklenmesinin piyasalar tarafından olumlu algılanması söz konusu olabilir. Dolar/TL tarafında ise, birkaç günlük hareketlerdeki geri çekilmelerin 2,1145-55 ve 2,1005-2,1025 aralığında destek bulması ve bu aşamadan itibaren TL’deki değer kaybı beklentileri ile tekrar sınırlı yükselişler görülmeleri söz konusu olabilir. Mevcut durumda Dolar/TL için 2,1450-2,1550 bölgesinin üstüne hareketlerin sınırlı kalması söz konusu olabilir." diye konuştu.
GIDA FİYATLARI ENFLASYONUN DÜŞÜŞÜNÜ SINIRLADI
Merkez Bankası'nın faiz kararı için yaptığı açıklamada ise şu ifadeler yer aldı:Geçtiğimiz yılın ortalarından itibaren gerçekleşen birikimli döviz kuru gelişmelerinin yıllık enflasyon üzerindeki olumsuz yansımaları kademeli olarak azalmaktadır. Son dönemde enflasyonun düşüş hızını sınırlayan temel faktör gıda fiyatlarındaki yüksek seyir olmuştur. Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul, son aylarda küresel likidite koşullarındaki iyileşmeyi de göz önüne alarak, bir haftalık repo faizinde ölçülü bir indirime gitmiştir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.