Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2008 00:00
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarını sürpriz bir şekilde düşürdü. Buna göre, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 0.50 düşürülerek yüzde 16.25’e, borç verme faiz oranını ise 1 puan azaltılarak 18.75’e indirildi.
MERKEZ Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 16.75’ten yüzde 16.25’e, borç verme faiz oranını ise yüzde 19.75’ten yüzde 18.75’e indirdi. Kurul’un dün yaptığı kasım ayı toplantısına
Merkez Bankası ve PPK Başkanı Durmuş Yılmaz ile Kurul üyeleri Erdem Başçı, Burhan Göklemez, M. İbrahim Turhan, Abdullah Yavaş, Mehmet Yörükoğlu katıldı.
IMF de indirim önermiştiToplantı sonrası yapılan açıklamada Para Politikası Kurulu’nun, Banka bünyesindeki Bankalar arası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı’nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının 50 baz puan indirilmesine karar verdiği bildirildi. Uluslararası Para Fonu Başkanı Dominique Straus-Kahn’ın bir süre önce, tüm ülkelere yaptığı, talebi canlandırmak için faiz oranlarında indirimin devam etmesi yolundaki çağrı yapmıştı.
Borç verme oranı 1 puan düştüBuna göre Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 16.75’ten yüzde 16.25’e, borç verme faiz oranı ise yüzde 19.75’ten yüzde 18.75’e indirildi. Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalar arası Para Piyasası’nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 12.75’ten yüzde 12.25’e, borç verme faiz oranı ise yüzde 22.75’ten yüzde 21.75’e düşürüldü. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 18.75’ten yüzde 17.75’e çekildi.
Enflasyonda düşüş hızlanacakAçıklamada, son dönemde alınan verilerin iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın belirginleştiğine işaret ettiği, uluslar arası
kredi piyasalarındaki ve küresel ekonomideki sorunların iç ve dış talebi uzunca bir müddet sınırlamaya devam edeceği ve bu nedenle
döviz kurlarında gözlenen hareketlerin enflasyona olan etkisinin sınırlı kalacağının anlaşıldığı belirtildi. Petrol ve diğer emtia fiyatlarında gözlenen sert düşüşlerin ise enflasyonu olumlu etkileyeceği ifade edildi. Bu çerçevede, enflasyondaki düşüşün önceki tahminlere göre daha hızlı olacağını öngören Kurul, borçlanma faizlerinin 50 baz puan indirilmesine karar verdi. Buna ek olarak, kısa vadeli faizlerde oluşabilecek potansiyel oynaklığı azaltmak amacıyla borç alma ve borç verme faizleri arasındaki fark 50 baz puan daha daraltıldı.
Global piyasalar izlenecek
Açıklamada, "Bundan sonraki politika kararları büyük ölçüde küresel piyasalardaki gelişmelere ve bunların yurt içine yansımalarına göre şekillenecektir. Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul’un geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır" denildi.