Güncelleme Tarihi:
Merkez Bankası'nın ‘‘bir yıldan kısa vadeli mevduatlara değişken faiz oranı uygulayamayacakları’’ yönündeki kararının, mevduatları uzun vareye yayma amacını taşıdığı belirtildi.
Merkez Bankası yetkilileri, ‘‘TEFE ve TÜFE'ye endeksli hesapları bankalar daha uzun vadeye yaymak istiyorlardı. Kimi bankalardan bize 7 yıla kadar hesap açma talepleri geliyordu. Ancak, mevzuat müsait değildi. Mevduatlara değişken faiz uygulamasında vade alt sınırını 1 yıla çıkarmamız da buna dönüktür’’ dediler.
Merkez Bankası yetkilileri, ‘‘Yayınladığımız yeni tebliğle beraber, kendileri belirleyecekleri oranlarla vade üst sınırı olmaksızın mevduat hesabı açabilecekler’’ diye konuştular.
Yetkililer, Merkez Bankası'nın 91/1 sayılı tebliğine göre bankaların resmi mevduat hariç, mevduata ve kredilere uygulayacakları sabit veya değişken azami faiz oranlarını serbestçe belirleyebileceklerini vurguladılar.
Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) tarafından açıklanan toptan eşya fiyat endeksi (TEFE) ve tüketici fiyat endeksine (TÜFE) bankalarca belirlenecek fark faizin eklenmesiyle bulunacak değişken faiz oranı hariç, değişken faiz hesaplama yöntemi, Merkez Bankası'nın ‘‘uygun’’ görüşü alınmak suretiyle bankalarca belirlenecek. Bu yöntem, müşteriye verilecek hesap cüzdanında veya müşteri ile yapılacak sözleşmede açıkça belirtilecek.
KIRIK VADEYE DEVAM
Bankalar azami mevduat faiz oranlarını ilan tarihinden önce Merkez Bankası'na bildirmek suretiyle değiştirebilecekler.
Yetkililer ayrıca, bankalarda 29, 32, 45, 59 gün gibi sürelerle açılan ‘‘kırık vadeli hesap’’ uygulamasının da sürdüğünü bildirdiler. Yetkililer, ‘‘Değişken faizle ilgili son tebliğ, kırık vade uygulamasını etkilemiyor’’ dediler.