Güncelleme Tarihi:
Başçı, gıda enflasyonunu yıl sonu için yüzde 9 olarak gördükleri oranı yüzde 8'e çektiklerini söyledi.
Merkez Bankası Başkanı, "Enflasyon 2015 sonunda yüzde 70 olasılıkla yüzde 6-7,8 aralığında, orta noktası yüzde 6,9 olacağını öngörüyoruz" dedi.
Merkez Bankası, daha önce yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 6,8 olarak açıklamıştı. Böylece tahmin 0,1 puan yükseltilmiş oldu.
Başçı'nın 30 Nisan'da açıkladığı ikinci Enflasyon Raporu'nda, 2015 yılına ilişkin enflasyon tahmini, yüzde 5.5'ten yüzde 6.8 düzeyine, 2016 enflasyon tahmini de yüzde 5.0'ten yüzde 5.5'e yükseltilmişti.
Başçı, enflasyonun 2016 sonunda yüzde 70 olasılıkla yüzde 37-7,3 aralığında, orta noktası yüzde 5,5 olarak öngörüldüğünü de ifade etti.
"BİZ DE SABİT GELİRLİYİZ"
Erdem Başçı, memurlar ile hükümet arasındaki zam pazarlığıyla ilgili olarak gelen soruya, "Biz de sabit gelirliyiz. Zamdan ziyade, enflasyonu düşürmek için çalışalım" dedi.
ASGARİ ÜCRET YORUMU
Merkez Bankası Başkanı, asgari ücret tartışmalarına yönelik kendisinden yorum istenmesi üzerine, "Asgari ücretle ilgili en iyisi ben hiçbir şey söylememeyim, Bizim görevimiz ekonomik etkileri azaltmak için gerekli önlemleri almak" dedi.
ENFLASYON YÜZDE 7'NİN ÜZERİNDE OLMAMALI
Merkez Bankası Başkanı, enflasyonun yüzde 7'nin üzerinde olmaması gerektiğini belirtti ve "Enflasyon bu ay yüzde 7'nin altına gelebilir ama devam etmesi lazım. Bunun için kollektif bir gayret gerekiyor" dedi.
PARA POLİTİKASI KORUNACAK
MB Başkanı, önümüzdeki dönemdeki para politikasına yönelik de konuştu ve şöyle dedi:
"Şu aşamada, para politikasında mevcut çerçevenin korunmasına karar verdik, ancak şartlar değişirse bunu gözden geçirebiliriz"
TEKNİK ÇALIŞMA AÇIKLAMASI
Başçı, Ağustos ayında Fed'in faiz artışına yönelik Merkez Bankası'nın atacağı adımlara yönelik teknik bir rapor sunacaklarını belirtti.
MB Başkanı konuyla ilgili olarak, "Teknik bir çalışma istedik, bu sıkılaştırıcı ya da genişleyici bir çalışma değil, tek bir faizle mevcut para politikamızı devam ettirseydik, bu faiz ne olurdu çalışmasıdır" açıklamasını yaptı.
Başçı'nın açıklamalarından önemli satır başları şöyle:
-Gelişmiş ülkelerde iyileşme yavaşladı, Avrupa ekonomisinde toparlanma işaretleri geliyor.
-İkinci çeyrekte küresel piyasalardaki oynaklığın etkisi Türkiye ekonomisinde de gözlendi.
-Yılın ikinci çeyreğinde temkinli para politikası politikasını sürdürdük; sıkı likidite politikasına devam ettik.
-Önümüzdeki dönemde enflasyon görünümünde belirgin iyileşmeye kadar getiri eğrisini yatay tutarak para politikasında temkinli duruş sergileyeceğiz.
-Önümüzdeki dönemde küresel para politikalarının normalleşmesinden sonra sözlü yönlendirme ile uzun vadeli faizlerin kalıcı düşeceğini değerlendiriyoruz.
"GENİŞ FAİZ KORİDORUNA İHTİYAÇ AZALABİLİR"
-Buna bağlı olarak Türkiye’de geniş faiz koridoruna olan ihtiyaç kademeli olarak azalabilir.
"FED'DEN KİMSE ENDİŞELENMEMELİ"
-Faiz politikasının operasyonel çerçevesini kademeli olarak sadeleştirmeyi değerlendirebiliriz. ABD Merkez Bankası Fed, faiz oranlarını artırırsa, Türk bankalarına ödenen zorunlu karşılık faizlerini Fed faizleri seviyesine yükselteceğiz.
-Eylül ayında Fed'den gelebilecek faiz artışı konusunda, kimse endişelenmemeli
-Döviz likiditesinde dengeleyici, finansal sektörde destekleyici, TL'de sıkı politika izleyeceğiz
-Döviz kurunun gecikmeli yansıması enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktiriyor.
-Enflasyonun orta vadede hedefe ulaşacağını öngörüyoruz
-Türkiye ekonomisi ılımlı büyümeye devam ediyor
-Avrupa Birliği'ne ihracat artıyor ancak jeopolitik gelişmelerin ihracata etkisini izliyoruz.
-OVP'nin bir miktar altında ancak artı bir büyüme ile yılı tamamlarız
-Yılın 2. yarısında ılımlı büyüme eğilimi sürecek; talep koşulları enflasyona katkı verecek; cari dengedeki iyileşme sürecek ama dış talep koşullar iyileşmeyi sınırlayacak.