Merkel, ‘altın SIM’i aldı ‘cep’te rekabetten ürktü

Güncelleme Tarihi:

Merkel, ‘altın SIM’i aldı ‘cep’te rekabetten ürktü
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2011 00:00

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hannover’de düzenlenen CeBIT 2011’de Türk şirketlerinin stantlarını gezdi. Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Merkel’e mayıs ayında hizmete başlayacak Almanya’daki Turkcell Europe operasyonunu simgeleyen “altın SIM kart” hediye etti. Merkel, “Buraya rakip olarak geliyorsunuz” dedi.

HANNOVER’de başlayan CeBIT 2011’de Türk şirketlerinin stantlarını gezen Almanya Başbakanı Angela Merkel’e Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv mayıs ayında hizmete başlayacak Almanya’daki Turkcell Europe operasyonunu simgeleyen “altın SIM kart” hediye etti. Merkel, standı gezerken Süreyya Ciliv’le “Almanya’ya rakip olarak geliyorsunuz” dedi. Ciliv, “Hayır rakip olarak değil, işbirliği için geliyoruz” yanıtını verdi. Yaklaşık 3.5 milyon Euro’ya Türkiye’nin de partner ülke olduğu fuarı gezen Angela Merkel, Türk bakanlarla birlikte Vodafone Türkiye, Türk Telekom ve Aselsan’ın da standlarına uğradı.

İlişkiler ivme kazanır

Almanya’daki fuarda yeralan Türk şirketleri hakkında bilgi veren İstanbul TicareT Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, şunları dile getirdi: “Beş yılda Almanya’da organize edilen fuarlara dördüncü kez milli katılım gerçekleşti. Partner ülke olarak fuara Türk firmaları damga vurdu. Türk firmaları bu fuar sayesinde yeni müşteriler buluyorlar. Bunun yanında ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerin gelişmesinde yarar var. CeBIT 2011 sayesinde Türk Alman ilişkileri ve iki ülke arasındaki bilişim sektörlerinin ivme kazanacak. Fuara Türk firmalarının katılımı için birkaç milyon Euro harcadık.”

Hepsini davet edeceğiz

IBM’in Türkiye’de yatırıma davet edilmesini değerlendiren Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, şöyle konuştu: “Bilişim vadisi içinde çalışan bilişim teknolojileri şirketleri hem Ar-Ge yapmalarını hem de üretim yapmalarını sağlayacak altyapı oluşturuldu. Bu firmaları o bölgede üretim yapmaya davet edeceğiz. Altyapıyı hazırlayınca IBM, Microsoft ve diğerlerini araştırma yapmak için hep beraber davet edeceğiz.”

Almanya’daki Türklere e-devlet şifresi gitti

TÜRKSAT CeBIT Fuarı’nda uydu hizmetleri, coğrafi bilgi sistemleri ve özellikle bilişim alanında yürüttüğü faaliyet ve projelerini uluslararası iş dünyasına tanıtıyor. Türksat ayrıca Türksat 2A ve Türksat 3A uyduları üzerinden verdiği katma değerli uydu, iletişim hizmetleri ve TürksatGlobe markası ile sunduğu coğrafi bilgi sistemi hizmetleri hakkında bilgilendirme yapacak. Türkiye’de e-Devlet Kapısı’nın teknik altyapısını Ulaştırma Bakanlığı adına hazırlayan ve işletmesini yürüten Türksat, Türkiye dışında yaşayan vatandaşlarımıza da bulundukları ülkelerdeki Türk Büyükelçiliklerinden e-Devlet Kapısı Şifre Zarfı alabileceklerinin müjdesini verdi. Dışişleri Bakanlığı ile yapılan anlaşma kapsamında Türksat standını ziyaret eden vatandaşlara e-Devlet Kapısı Şifre Zarfları dağıtımına başlanacak.

Vestel: Pazarda potansiyel artacak

VESTEL, CeBIT’te tasarım ve teknolojisi yeni ürünleriyle boy gösteriyor. Vestel’in 3D LED TV, Android tabanlı TV, interaktif tahta ve kameralı dijital reklam ekranı gibi yeni ürünleri dikkat çekiyor. Vestel Dış Ticaret Başkanı Turan Erdoğan, “Türkiye’nin bu yıl partner ülke olduğu CeBIT, Vestel’in hedef pazarlara erişimini kolaylaştırırken pazar potansiyelini de artıracak” dedi. Vestel’in fuarda sergilediği ürünler arasında interaktif otel TV, connected TV, 3D LED TV, Android tabanlı TV, video wall, dokunmatik ekranlar, interaktif okul tahtaları, taşınabilir öğrenci bilgisayarları ve karasal, uydu ve kablo yayınlarıyla uyumlu dijital kutular yer alıyor. Vestel’in ilk kez bu fuarda tanıttığı kameralı dijital reklam ekranları ise önünden geçen kişinin profiline göre, kişiye özel reklam yayınlama özelliğiyle dikkat çekiyor.

Bilgi teknolojileri hızı baş döndürüyor

TEKNOLOJİ alanındaki yeniliklerin ülkeler tarafından yakından izlenmesi gerektiğini söyleyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, şunları söyledi: “Bilgi teknolojilerinin baş döndürücü hızla gelişmeye devam ettiğini görüyoruz. Bu gelişme o kadar hızlıki insanlar bunu takip etmekte zorlanıyorlar. Bilişim teknolojileri günlük hayatımızın vazgeçilmez parçası oldu. Bugün bilgiyi üreten ülkeler bilgiyi insanlık yararına kullanmada yol almaya devam ediyorlar. Diğerleri de sorunlarla boğuşuyor. Almanya’da yaşayan soydaşlarımız Almanya ile Türkiye arasındaki iletişlimin gelişmesine fayda sağlayacak. Türkiye buradaki fuarda 90’ın üzerinde firma ve 4 bin 500 metrekarelik alanda Türk ürünlerini tanıtma fırsatı buldu. Türk-Alman dostluğunu daha da ileriye taşınması için çok önemli görev üstleniyor.”

Fujitsu: Partner ülke Türkiye çok iyi oldu

ANGELA Merkel’e firmasının Almanya, Japonya ve Türkiye’de yatırımları olduğunu ve fuarın “Partner Ülke Türkiye” kavramına uyduğunu belirten Fujitsu Avrupa CEO’su Rolf Schwirz, “Fujitsu Made in Japan, made in Germany, made in Turkey olarak üretim yapıyor” dedi. Fujitsu Türkiye Genel Müdürü Halit Zaim ise ziyaret heyetinde yer alan Sanayi Bakanı Nihat Ergün’e, Fujitsu’nun iki yıl önce Ümraniye’de kurduğu ve yerel iş ortağı ile şu ana kadar 100 bin adet desktop üretimi yaptığını söyledi. Fujitsu içinde Türkiye’nin bölgede en hızlı büyüme gerçekleştiren ülke olduğunun altını çizen Zaim, “Türkiye’de köklü bir geçmişe sahibiz. Şimdiye kadar Maliye Bakanlığı olmak üzere kamu ile çeşitli projeler gerçekleştirildi. Fujitsu’nun Türkiye’de büyüdükçe, Türkiye’deki yatırımı da artarak devam edecek” diye konuştu.

Ergün: Teknoloji merkezi desteği süresi 2023’e uzuyor

TÜRKİYE’nin büyük doğal kaynaklara sahip olmadığını, insan potansiyeliyle zenginleşebileceğini söyleyen Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, şu değerlendirmeyi yaptı: “Genç nüfusu ve bunların yüksek eğitim alması ancak Türkiye’nin gerçek zenginliğini sağlayabilecek. Türkiye’nin bilgi ve iletişim teknolojilerindeki kapasitesini de görmüş oluyoruz. Fuarlarda firmalar birbiriyle paylaşmak zorundalar kimse bunları saklama potansiyeline sahip değil. Son yıllarda bu alanlarda bir hayli mesafe aldık. Türkiye’de son yıllarda teknolojik seviyenin yükselmesi için teşvikleri harekete geçirdik. Teknopark sayısı 39’e çıktı. 1500 firma teknoparklarda faaliyet gösteriyor. Teknoparklarda destekler 2013’de doluyordu. Teknoloji merkezlerini destekleme sürelerini 2023 yılına kadar uzatmış oluyoruz. ”

Ciro hedefi 1 milyar dolar

ASELSAN’ın 36 ülkeye teknoloji ihraç ettiğini belirten Genel Müdür Yardımcısı, Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Grup Başkanı Faik Eken, “Aselsan’ın ihracata yönelik çok büyük bir portföyü var. 4700 serisi telsizlerden 25 bin adetini ABD’ye ihraç ettik. Hedefimiz 1 milyar dolar ciro” dedi.

Aselsan ‘acil durum’u 112’de buluşturacak

TÜRKİYE’nin partner ülke olduğu bu yılki CeBIT Fuarı’nda 12 nolu standda Türk firmaları yeni teknolojilerini sergiliyor. Aselsan, İçişleri Bakanlığı tarafından ihale edilen 112 kamu güvenliği ve acil durum haberleşme sistemini CeBIT’te tanıttı. Sistem, devletin farklı kurumlarına ait acil müdahale birimlerini tek bir numara ve haberleşme sistemi altında entegre ediyor. Yeni düzenlemeyle 112 Ambulans, 110 İtfaiye, 155 Polis ve 165 Jandarma telefon numaralarını 112 numarasında birleştiriyor. Aselsan yetkilileri, devlete sistemin teslimatını tamamlandıklarını belirtti. Sistem, gelen çağrıların gezici ekiplere aktarılarak olay yerine en kısa sürede ulaşılmasını sağlıyor. Aselsan yetkilileri, sistemin şu anda Türkiye’de Isparta ve Antalya’da test aşamasında olduğunu belirterek, başta Almanya olmak üzere ihraç edilmesi için de çalıştıklarını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!