Mercedes, Karapınar hakimine savaş açtı

Güncelleme Tarihi:

Mercedes, Karapınar hakimine savaş açtı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2001 00:00



Haberin Devamı

Konya Karapınar Asliye Ceza Mahkemesi, geçtiğimiz günlerde Mercedes Benz Türk'in 9 yöneticisi hakkında gıyabi tutuklama kararı verdi. 49 kişinin yanarak öldüğü otobüs kazasıyla ilgili verilen bu karar, Mercedes Benz Türk'ü çileden çıkardı. Şirket, hakim Habib Kılınç'ı bakanlığa şikayet etti.

Yargıtay'ın daha önceki kararı bozmasına karşın, Karapınar Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Habip Kılınç'ın Ekim 1997'de meydana gelen trafik kazasından Mercedes Benz Türk'ün o dönemdeki yöneticileri hakkında gıyabi tutuklama kararı vermesi, büyük bir kavga başlattı. Ekim 1997'de Konya-Karapınar'da meydana gelen trafik kazasının ardından yürütülen hukuki sürece tepki gösteren Mercedes Benz Türk, Karapınar Asliye Ceza Mahkemesi'nin yasal yetkilerini aştığını öne sürdü.

Mercedes Benz Türk'ten yapılan açıklamada, Karapınar Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Habip Kılınç'ın Adalet Bakanlığı'na şikayet edildiği, usule ve hukuka aykırı bu davranışı ile ilgili gerekli hukuki ve cezai yollara başvurulacağı belirtildi.

Mercedes Benz Türk'ün açıklamasında, ‘‘Karapınar Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Habip Kılınç'ın CMUK hükümlerine uygun olarak sanıkların kimlik tespitlerinin yapılması yerine, kendilerini mahkemeye davet etmeksizin, kimlik tespiti gerekçesiyle tutuklanmasına karar verdi, bunun dünya çapında saygın işadamı yatırımcıların itibarı kamuoyu nezdinde zedeledi’’ denildi.

YARGITAY BOZMUŞTU

Mercedes Benz Türk tarafından yapılan açıklamada, Yargıtay'ın kusuru Mercedes'e yıkma çabalarını bozduğu belirtilerek, şu konulara değinildi:

Karapınar Asliye Ceza Mahkemesi, Mercedes Benz Türk yöneticilerini ve diğer sanıkları beraat ettirmiş, fakat aynı anda çelişki içinde görevsizlik kararı vererek Mercedes Benz Türk'ün Konya Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanmasına ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın teknik mütalaasının alınmasına karar vermiştir.

Konya Ağır Ceza Mahkemesi, Mercedes'in ağır cezada yargılanmasını red etmiş ve konuyu Yargıtay'a intikal ettirmiştir.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'da mahkemeye verdiği resmi mütalaada 0403 otobüslerinde güvenlik önlemlerinin tümüyle alınmış olduğunu ve Türkiye ve Avrupa farklılığınını söz konusu olmadığını bildirdi.

Adalet Bakanlığı, Karapınar Asliye Ceza Mahkemesi'nin kararına esas teşkil eden bilirkişi raporunu hazırlayan Prof. Hüseyin Vural, öğretim görevlileri Cevdet Öztin, Levent Parnas ve Aydın Özkaya hakkında görevi kötüye kullanmak iddiasıyla soruşturma başlattı.

Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi de Konya Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını onaylayarak, Mercedes'in ağır cezada yargılanmasını red ederek, dosyayı Karapınar'a iade etti.

HUKUKA AYKIRI

Ayrıca temyiz mercii olarak Yargıtay 2'inci Ceza Dairesi de ağır cezada yargılanma istemini red ederek, Karapınar Asliye Ceza Mahkemesi'nin kararını oy birliği ile bozarak, usulüne uygun olarak gerekli hukuki işlemleri tamamlanması isteğiyle dosyayı Karapınar Mahkemesi'ni iade etti.

Karapınar Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Habip Kılınç, Yargıtay'ın bu kararını uygulamak yerine, 18.04.2001 tarihli tensip tutanağında çok kapsamlı bir şekilde, hukuk ve usule aykırı olarak konuyla ilgili politik görüşlerini açıklamış ve bunu bir mahkeme kararı şekline dönüştürmüştür.

Ayrıca, Kılınç kendi kararıyla değerlendirme mercii olarak tayin ettiği Sanayi Bakanlığı'nın mahkemeye sunduğu resmi görüşün tam tersine araçlarımıza kusur atfetmiştir.

9 yöneticiye tutuklama kararı

Konya'nın Karapınar ilçesinde 24 Ekim 1997 tarihinde mazot tankeri ile çarpışan otobüste 49 kişi yanarak ölmüştü. Yargıtay İkinci Ceza Dairesi 18 Nisan tarihinde aldığı kararla, kazayla ilgili yerel mahkemenin verdiği kararı bozdu. Yargıtay, ‘‘Kazada yanan otobüsün hatalı üretildiği iddiaları karşısında yapımcı firma sorumlularının ifadeleri alınmadığı’’ gerekçesiyle kararı bozunca, daha önce davaya bakan Karapınar Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Habip Kılınç, Mercedes Benz Türk'ün yabancı yönetim kurulu başkanı ile 9 yöneticisi hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkardı.

İşte tutuklanması istenen yabancı Mercedesciler

Hors Zimmer

Tarık Al Askari

Sting Fahr Becker

Otto Diez

Eric Kunt

Karl Anton Jousher

Halit Al Affali

Herbert Walter Kaufmann

Dr. Kurt Joachim Lauk

Dr. Klaus Mainer

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!